Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Fokhagymat is kell dinsztelni,...

Fokhagymat is kell dinsztelni, ha valami olyat fozok?

Figyelt kérdés
2020. nov. 8. 09:16
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
97%

Olyat? Milyet?

Mert attól függ!

2020. nov. 8. 09:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 A kérdező kommentje:
Porkolt pl
2020. nov. 8. 09:51
 3/14 anonim ***** válasza:
96%

Tényleg nem mindegy, hogy mit akarsz főzni!

Kocsonyába pl. sok kell, de nem kell dinsztelni. A sült húshoz sem kell, viszont a bableveshez pl. ha berántva készíted, akkor a rántásba szokták a végén keverni, vagy van aki a fasírtba, vagy töltelékekbe is dinsztelve teszi.

2020. nov. 8. 09:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
85%

#2

Én mondjuk a pörköltbe nem teszek fokhagymát, de ha te teszel, akkor azt neked kell eldönteni, mivel egyedi a recepted.

2020. nov. 8. 09:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
77%
Én sem teszek a pörköltbe fokhagymát, de ha te akarsz, akkor amikor a vöröshagyma pirítása már majdnem kész, akkor dobd mellé két kavarásnyi időre a zúzott fokhagymát! Előbb ne, mert megég!
2020. nov. 8. 10:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
62%

A pörköltben alapesetben nincs fokhagyma.


Olasz kajáknál, pl. a sofritto alap, együtt dinsztelem a hagyma-fokhagyma-szárzeller-sárgarépa kombót.

2020. nov. 8. 10:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
33%

Kutya miatt furcsan készítem a porkoltet … mivel nem ehet hagymát, ezert en csak fokhagymát teszek bele.

Nálunk a paprika/paradicsom adja a zaft suruseget, nem a hagyma.

2020. nov. 8. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
58%

A kutyát pörkölttel eteted?

A pirospaprika nem árt neki?

2020. nov. 8. 11:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
86%

#7

Kedves 7-es, sajnos rosszul tudod!

A fokhagyma ugyanolyan mérgező, - ha nem mérgezőbb - a kutyának, mint a vöröshagyma. Pedig tartja magát a tévhit primitívebb rétegnél, hogy fokhagymát adnak a kutyának bélférgek ellen. Aztán ha feldobja a bocskort szerencsétlen, akkor "megmérgezte a szomszéd!"

[link]

... és itt a többi:

[link]

2020. nov. 8. 11:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:
87%

De szép társaság jött össze megint, pörkölt fokhagyma nélkül, meg alapesetben nincs benne.. XD

Szégyen, azt nem értem, aki ilyen szinten áll a főzésben, milyen késztetést érez válaszadásra, mitől jön ez az önbizalom?

Gondolom ez az a réteg, aki viszont borsot azt bőszen rak a pörköltbe, mert az ugye "kell! " bele. :D


Kedves kérdező, ne bizonytalanodj el, természetesen alap esetben - nyilvánvalóan- kell fokhagyma a pörköltbe, és igen, az étel jellege határozza meg leginkább, hogy dinsztelni (pirítani) kell vagy sem, illetve akár ezek kombinációja is életképes lehet.

Pörkölthöz dinsztelve illik, és ha viszonylag az elején belerakod az ételbe, akkor nem kell vele különösebben foglalkoznod, mivel az étel megfelelően elkészítve gondoskodik a fokhagyma "pirultságáról" tekintve, hogy egy pörkölt szakaszos párolással készül, amiben több zsírjára pirítási fázis is van.

Ez a fokhagymának bővel elég ahhoz, hogy lepiruljon, mert könnyen pirul, és ezzel összefüggésben, könnyen is leég.


A fokhagyma egyébként ilyen tekintetben érdekes alapanyag, más az íze úgy, ha nincs lepirítva, más, ha le van, megint más, ha teljesen nyersen beleteszed mondjuk egy hideg öntetbe, és áll egy napig.

Ha olyan ételt készítesz, (fokhagymamártás, vagy krémleves) amiben abszolút a fokhagyma dominál, ott kombinálni is lehet.

Ahogy egy régi klasszikus tartja, " 2-szer tegyél bele foghagymát, egyszer az ízéért, egyszer az illatáért".

Mivel kipirítva másabb, és ezzel együtt intenzívebb az íze, így egy ilyen ételt érdemes fél adag lepirított fokhagymával indítani.

A másik felét viszont érdemes a végén csak belefőzni az ételbe, mert a friss illóolaja így lesz intenzív, friss üde fokhagymára jellemző.

Összességében így hat a legtöbb érzékszervünkre.

De ez egy pörköltre nem vonatkozik, ott bele kell simulnia a többi ízbe, és az étel alapvető jellegébe, amiben a pörkölés, pirult ízek dominálnak.

(A kontároknak ezúton is további eredményes tanulást kívánok! :))

2020. nov. 8. 12:03
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!