A rantotthust hany fokon kell fozni?
Tőlünk az MTA Nyelvtudományi Intézet vezetője kérdezte órán, hogy mért van két külön szó, hogy sütés meg főzés...
(Elméleti nyelvészet szak első félév, nem tudta!)
Gondolom vannal ezek a szipi szupi gáztűhelyek amit belehet állítsni x fokra, mint " melegítsd elő a sütőt 120 fokon"
Na nekem nincs ilyen szipi szipu sütőm én csak felmelegítem miközben előkészítem.
Nyílván egy szülő/ barát/ videó sokat segítene az biztos
Vagy lehet a szóhasznslatból maradt meg neki,." Főzök ebédet" s ott a húsleves meg a rántott hús, krumplipürével lehet ebből gondolja h főzni kell...
De 12-15,nél többre nem is tippelem
Ha papírvékonyra van klopfolva a hus, akkor magasabb hofokon sutjuk es gyorsan.
Ha 1,5cm-es a szelethus es meg sem lapogatod, akkor alacsony hofokon es lassan.
Annyit erdemes meg tudni, hogy a zsiradek amiben sutod nagyjából 170-180 fok korul mar elkezd 'egni' … ennel magasabb hofokon mar erdemes hasznalni.
60 fok korul SOUS-VIDE (szuvid)-alunk
90 foktol keszul a barbecue
120 fok kornyeken konfitalunk
150-180 fok kozott sutunk
200 foktol grillezuk a steaket
Nagyon 200 fok folott mar csak a szenegetok es a pekek dolgoznak.
ennel magasabb hofokon mar (NEM) erdemes hasznalni
-elnezest, a nem szo kimaradt a mondatbol
Minél lassabban keszul a hus, annál jobb lesz az allaga es nem is szarad ki.
Hirtelen sutesnel jobb esetben kisul a hus zsirja, vagy csak megtotyakosodik a czupak … lassu sutesnel a husban levo zsiradek belediffurkal a husiba es jo zaftos marad (lasd barbecue).
Ha finoman akarod csinálni sertés zsírral süsd meg de ne hirtelen.
Tovább marad frissen a készétel. Étolajjal is jó lesz, de nem annyira szeretem avval, aznap megeszed, úgy finom.
16-os!
Oltári nagy baromságot mondtál!
Ha lehetne, vagy 100-szor pontoználak le!
Egy bundázott frissensültnek pont az a lényege, hogy hősokkot kapjon, és utána a bunda alatt képződő gőzöktől felpuhuljon.
Egy lassú sütésnél 3-szor annyi húsnedv sül ki a húsból, mert nem zár be egy fehérje burokba a hirtelen hősokktól!
Egy bundázott frissensült pont a lassú sütéstől szárad ki!
Egy élvezhetetlen szikkadt szar lesz, azzal etetném meg, aki megcsinálta, és közben ütném a fejét egy gumikalapáccsal.
180-175 körül érdemes sütni, és pont azért nem szabad sokat tenni egyszerre a zsiradékba, mert nagyon visszahűti azt.
A legjobb módszer, ha csak fele annyit rakunk az olajba, mint amennyi az edénybe férne, és félig sült állapotban rakjuk hozzá a másik felét.
Ha egyszerre telerakjuk, és egyszerre sül meg, akkor a zsiradék hőmérséklete akár 140 és 200 fok között is ingadozhat.
Ha utóbbi módszert használjuk, 190-170 között lehet tartani az ingadozást.
A lassú sütés által okozott extra mennyiségű húsnedv kisülése többszörös mennyiségű vizet jelent a zsiradékban.
Ez további problémákat okoz.
Egyrészt ez a víz párolog, a párolgás hőelvonással jár, így extrém módon hűti az olajat, és onnantól már tényleg csak fő az étel, és nem sül.
A másik, hogy ez a nedvesség fehérjéket is tartalmaz.
Oldhatatlan vázfehérjéket, amik kiszivárognak az olajba, és ez a vízzel kombinálva okozza az olaj habzását.
Lassan "sütve" (jobb szó erre a főzve, vagy tönkretéve) a húst, harmad annyi húst lehet megsütni egy egységnyi olajban, mint gyorsan sütve, mert annyira habzik, hogy semmit nem lehet kezdeni vele, csak kidobni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!