Miért kell a sütikbe zsiradék?
Én szoktam kísérletezni azoknál a sütiknél, amiket gyakran sütök, hogy milyen lesz kevesebb zsiradékkal és főleg kevesebb cukorral. Az a tapasztalatom, hogy a kevesebb zsiradéktól változik az íze és/vagy az állaga. Szóval akkor inkább kevesebbet eszem, de az legyen finom :-)
A cukornál viszont megszokás kérdése, a legtöbb receptnél simán tudok 20-30%-ot csökkenteni a cukortartalmon, és nem találom rosszabbnak az eredményt.
#3: azért maradjunk a biológia talaján. Zsír tényleg kell, de nem túl sok, és egy ütősebb sütivel messze túl lehet lőni a szükségleten. Cukor nélkül viszont tökéletesen elműködik az emberi szervezet, sőt még szénhidrát nélkül is, ha nem jutunk hozzá.
Ettől még mindkettőre, a cukorra és a zsírra is igaz, hogy egészséges embernek mértékkel fogyasztva nem árt.
Omlós lesz tőle.
4!
Se zsír, se szénhidrát nélkül nem működik az emberi szervezet. A kulcs a mértékletességben van
#5-nél a pont! 👍👍👍
Mindent lehet enni de mértékkel.
A klasszikus recepteket hosszú időn át kísérletezték ki, kár belebarmolni...
Nagyon nem mindegy, milyen süteményröl van szó, van, amelyiknél lehet csökkenteni a zsiradék mennyiségét, de pl az említett linzernél vagy egyéb omlós tésztáknál nem.
Kevert süteményekben lehet egy részét helyettesíteni sovány joghurttal vagynatur almapürével is.
#5: :-) De igen. Mármint a szénhidrátot tudjuk nélkülözni, a legtöbb szerepében helyettesíteni a szervezetben. Valamennyi cukrot (az erre a célra megfelelő fehérjékből) elő tudunk állítani, ez a glükoneogenezis folyamata. Egy egészséges anyagcseréjű ember szénhidrátfogyasztás nélkül, csak zsíron és fehérjén is hosszú távon életben és egészséges tud maradni. Ha meg csak a cukrot kell nélkülözni, de az összetett szénhidrátok elérhetőek, az még egyszerűbb ügy.
Most nem azt akarom állítani, hogy ez így lenne a legjobb, vagy ideális, hanem hogy az ember erre biológiailag képes. Bizonyára azért, mert 1000-10000-100000 vagy még több évvel ezelőtt még szükség lehetett erre a képességre, mert mondjuk télen esetleg nem jutott szénhidrátokhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!