Vegán lasagne recept?
A tésztához: durumlisztet kell venni és 100 g-hoz kb 3-4 evökanál víz kell, annyi, hogy éppencsak össze lehessen dolgozni, keménynek kell lennie.
Letakarva legalább fél órát pihenteti, ezután lehet nyújtani. A pihentetés alatt lágyul a tészta. Kinyújtás után lehet darabolni és vagy frissen felhasználni vagy megszárítani meleg helyen.
Megszárítva és száraz helyen tartva egy évig is eláll.
Kb ugyanúgy mint a normál lasagne, csak a húst, a tejet és a sajtot kell kiváltani.
Nem magyarországon élek, de itt van ez a quorn nevű cucc, ami nem szója hanem egy fajta gombából van, jellegre és állagra nagyon közeli a darált marhahúshoz, de nincs állatíze.
Nem kizárt hogy importálják, itt minden mezei tecsó-aldiban van, bioboltban érdeklődj.
Dióból és egyszerű gombából is lehet valami hasonlót kihozni, vizuálisan nem lesz olyan de ìzre finom. A gomba fontos rész, mert ennek a leve adja a szószt, a dió az ízt és a textúrát.
Hozzávalók:
Durum lasagne lap
Zsemlemorzsa (ha lehet házi, ami nagyszemű
Petrezselyem zöld
Vegán sajt ha van
Dió
Piros szósz:
Gomba és laskára vágott dió és/vagy Quorn vegán mince
Sűrített paradicsom
2-3 friss nagyméretű paradicsom, ami jó aromás
1 kis fej vöröshagyma
1 kis sárgarépa
2-3 gerezd fokhagyma
Friss bazsalikom
Friss kakukkfű
Friss petrezselyem
Olivaolaj
Só
Bors
Fehér szósz:
Szójatej, ha lehet a barista szériából mert az hőállóbb
Sima fehérliszt
Nem túl aromás olivaolaj
Fehérbor
Szerecsendió (én egészből szoktam reszelni, így frissebb)
Só
Bors
Kellékek:
Kenyérforma (vagy egyéb magas falú sütésálló tál vagy tepsi)
Habverő
2 lábas
A két szószt rutinosabbak szimultán csinálhatják, de ha kevésbé tudsz többfelé figyelni akkor kezdd a pirossal.
A vörös és a fokhagymát kis olajon üvegesre pirítom, aztán mehet bele a gomba/dió vagy a quorn mince abban az arányban ami neked tetszik. Megsózom, hogy a gomba levet eresszen, illetve megvárom amíg a mince kiolvad. Mehet rá a répa, lereszelve vagy karikázva, ez jó ízt ad. Ha kell adj hozzá egy kis vizet.
Felszelem a paradicsomot, és hozzáadom, meg a pürét is. Ha a répa is átfőtt, mehet rá a zöldfűszer. Fedő alatt néha kavargatva szép egyenletesre főzöm.
A fehér szószhoz az olajon megpirítom a lisztet, majd ha már zsemlemorzsa színű, a tűzről lehúzva szépen apránként mehet bele a tej. Ne egyszerre tedd bele mert csomós lesz, csak egy picit, habverővel elkever, megint egy picit. Ha benne van a tej, mehet bele a fűszer és a fehérbor.
Ha kb joghurt állaga van, akkor jó.
A kenyérformát alaposan megkenem olajjal, és meghintem liszttel. Mehet bele az első száraz tészta lap, aztán fehér szósz, tészta lap, piros szósz, tészta lap amíg kb teli lesz a forma. A szósz réteg legyen szép vastag mert ebben fő meg a tészta, és a sót is felszívja, szóval ezzel is számolni kell.
Az utolsó réteg piros szószra tesszük a maradék fehéret és megszórjuk petrezselymes zsemlemorzsával, dióval ès ha van vegán sajttal.
Lassú tűzön jó 35-40 percig sütöm. Ha megsült, a sütőben kihűtöm, így szépen felszívja a levet, és nem lesz lucskos. Aztán 5-10 perc újra melegìtés után tálalható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!