Házi tejet hány fokig kell "forralni? "
Ilyent lehetetlen meghatározni! A házitejek eltérnek egymástól jelentősen!Ezért a forráspontok se egyformák.
Amúgy meg minden tejet addig kell forralni amig a bőr meg nem indul felfelé.
"Gondolom,hogy ekkor kb 100 5-os."
A tej nem tiszta víz! A forráspontja 100foknál kevesebb hisz van 5% zsírtartalmú is.
A forráspont függ a tengerszint feletti magasságnál is. A Holt-tenger partján, ami tengerszint alatt van, 103 fokon forr a víz, a Himalája tetején meg 68 fokon.
Fizika.
"pasztőrözés: A tej (sör, egyéb élelmiszerek) enyhe hőkezelése a mikroorganizmusok elpusztítása végett.
Az eljárás során a tejet 63-66 °C-on 30 percig vagy 72 °C-on 15 másodpercig melegítik. Ez elpusztítja a kórokozó baktériumokat, s némileg elősegíti a tej tartósítását."
Vagyis 72 fokra kell felmelegíteni. Mindenesetre tűzhelyen történő melegítésnél megoldhatóbb, mint az, hogy folyamatosan félórán keresztül 60 fokon tartsd.
ja, lehet, hogy 65°-on pasztőrizálsz, megmarad a tej íze, de megmaradnak a baktériumok is!
Addig forrald, míg kezd hab jönni fel a tetején, és akkor vedd le a tűzről, mert különben kifut,
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!