Bármilyen A minőségű rizst meg lehet főzni pirítás nélkül csak vízben jó végeredménnyel, vagy ezeknél sem mindegy?
A rizsnek nem kell pergosnek lennie, szerintem az szar. Kinai kajakhoz szokott pergos rizs jarni, de altalaban tojasos rizzsel kerem, az jobb egy fokkal.
Ugy szoktam rizst fozni, hogy keves forro olajon rovid ideig kavargatom, amig latok nehany szemet megfeheredni, utana kb a dupla es a masfelszeres mennyiseg kozotti vizet ontok ra, izles szerint so, elkeverem, fedo ra, tuzhely minimumra, aztan kb 15-20 percig fol, nem tudom pontosan, kb ennyi ido utan szoktam ranezni, hogy elfott-e az osszes viz, ha igen, akkor lekapcs, aztan hagyom a tuzhelyen meg egy darabig “szaradni”. Soha nem maradt meg kemeny a belseje, de nem is lesz pep allaga.
Több felé módon lehet elkészíteni. Ki kell próbálni és kész.
A hosszabb szemű rizs kevésbé tapad, pergősebb, a kerek szemű jobban tapad és ami ezzel jár.
Csökkenti a tapadást az átmosás, a pirítás (ami édesíti a rizst, tehát felfújthoz, tejberizshez alkalmasabb) és az, ha nem kevergeted.
Egy rizst több felé képpen kipróbáltál és nem tetszik sehogy sem az állaga, érdemes a víz mennyiséget is nézni, milyen lesz 1.5x, 2x, 2.5x, 3x, arányban párolással, vagy bő vízben (4x) főzéssel és utólagos szűréssel.
A pirítás ízlés kérdése is. A kell szó nem alkalmas leírni, hogy valakinek hogyan tetszik a rizs: piritva vagy sem.
9:56
Ez a főzés,amit csinálsz :)
Sokkal pergősebb rizst lehet így csinálni, de kavargatás, vagy túl magas láng itt is összeragadást segíti.
Basmanti egy parfümös rizs.
A párolás (egy opcionális öblítés után) 2.5x vízzel történik. Ilyenkor forrástól számítva fedve 10 percig kislángon, vagy "szenkór" indukciósnál 3/10-on még hagyod, és lekaocsolod. Ilyenkor a maradék nedvesség is felszínvódik 5 perc múlva kész. Ennek az előnye, hogy több tápérték marad a rizsben és nem dobod el a főzőlével.
Kis ínyencség, ha kevés (spanyol, vagy görög) olíva olajjal meglocsolod. Extrán kihozza a parfümösségét, de nem mindenkinek jön be. Finom az is, ha kis fej vöröshagymával, vagy %
1-2 gerezd fokhagymával párolod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!