"Kenyér" zöldségből. Hogyan?
Sziasztok! A táplálkozásom változatosság és egészséges összetevők terén jelenleg rendkívül gyenge. Arra gondoltam, hogy az ételek mellé fogyasztott kenyeret kiváltom kizárólag nyers zöldségekkel. Viszont ha már így megfogalmazódott, hogy "kenyér helyett zöldség", akkor miért ne lehetne zöldségkenyér? Arra gondolnék, hogy 2-3 naponta készítenék ilyen zöldségkenyeret, ami egészséges összetevőket - csak zöldségeket - tartalmaz, viszont kenyérként funkcionál. Nagyon megkönnyítené az ajánlott vitaminok, tápanyagok bevitelét és még nagyon praktikus, egyszerűen felhasználható is lenne.
Amiket neten találtam, azok főként liszt alapú készítmények, melyekbe tettek egy kis zöldséget is. Olyat szertenék, ami nem tartalmaz semmiféle lisztet, de nem is magvakból van. Én sajnos nem vagyok nagy konyhaművész, de úgy tudnám elképzelni a dolgot, hogy összeturmixolt, vagy szárított zöldségeket formába tenni és öszesütni.
Ti csináltatok már hasonlót? Esetleg van bevált recept, ami elkerülte a figyelmem? Örülnék, ha életképes lenne a dolog. :)
Uhh, szerintem ilyet nem igazán lehet csinálni, túl magas a zöldségek víztartalma, mellette feldolgozva gyorsan romlik.
Egy, ami eszembe jut, az az édesburgonya. Fogsz egyet, pucolás nélkül, kB fél centi vastag lapokat vágsz belőle a hosszabb oldala felől, azt beteszed egy kenyérpirítóba, ott megsül, megpirul. Kivétel után pedig teszel rá, amit akarsz.
Nyers vegán ismerősöm csinál ilyesféle "kenyeret", de ez inkább ilyen ropogós zöldséglap, és aszalógépben készül. Szerintem finom, bár én húsevő vagyok, szívesen elropogtatom, de inkább csemegének, mint kenyérnek. Sokáig eláll, ő 8-10 naponta csinál.
Nekem ez egy kicsit macerás, ha nem kapnék néha tőle, magamnak biztos nem csinálnék, de ha van kedved, próbáld ki. Mivel alacsony hőmérsékleten, aszalással készül, a vitaminok is megmaradnak benne, szóval biztos nagyon egészséges, de én nem szoktam ezzel pepecselni...
Itt van róla bővebben: [link]
De biztos találsz más oldalakat is a neten.
Pizza alapként írják, feltét nélkül lepénynek esetleg megpróbálhatod:
- 45 dkg karfiol nyersen
- 1 db. tojás
- 20 dkg reszelt sajt
- só
Úgy írja, hogy a karfiolt meg kell főzni, majd utána felaprítani, de szerintem működik az főzés nélkül is, ha eléggé apróra darabolod, kb. rizs-méretre. Tojással, sóval, sajttal össze, és akár a sütőben, akár serpenyőben megsütni.
Pizza esetében 8-10 perc, majd rá a feltét, és néhány percre ismét sütő!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!