Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Akik azt mondják azért nem...

Akik azt mondják azért nem kelt meg a tesztám, mert nem futtattam fel az élesztöt, azok mivel magyarazzák azt, hogy ebben a videoban sincs futtatasrol?

Figyelt kérdés
[link]
2020. jún. 20. 17:39
 1/4 anonim ***** válasza:
Nem tudom, kérdezd meg tőlük
2020. jún. 20. 18:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
A felfuttatás arra jó, hogy teszteld az élesztöt vele - ha netán megromlott vagy túl régi, akkor nem fut fel, viszont akkor nem teszel vele tönkre egy rakmány lisztet meg egyebet, mert elöre tudod, hogy nem fog megkelni.
2020. jún. 20. 18:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

A videóban a pizzát kemencében sütik ki, neked otthonra nem jó ez a recept.


Ha bolondbiztos pizzatésztát akarsz, amit fagyasztóból bármikor elő lehet venni, akkor itt van az én tésztareceptem (félig "lopott", félig kísérletezett):


Mérőedénybe:


* 300ml langyos víz.

* 2 evőkanál extra szűz olívaolaj.

* Fél kocka élesztő.

* 1 teáskanál cukor.


Ameddig felfut az élesztő, kiméred a lisztet és sót:


* 500g BL-55-ös liszt átszitálva.

* 2 teáskanál só.


Hozzáöntöd az élesztős vizet a liszthez és elkezded gyúrni. Kb. 10 percig gyúrod, majd berakod egy kiolajozott tálba és 1 órát hagyod kelni.


1 óra kelés után kettéosztod a tésztát és átgyúrod, majd hagyod pihenni letakarva egy negyed órát. Utána megformázod és a maximum hőfokra előmelegített sütőbe berakod 2-4 percre (a lényeg, hogy ne maradjon nyers a tészta, de ne is kezdjen el barnulni; ha már barna folt kezd megjelenni rajta, akkor biztosan eleget sült). Ha kész, megvárod ameddig kihűl és zacskókba csomagolva beteszed a fagyasztóba.


--


Megjegyzések:


* Az 500g-ból két normál tepsi átmérőjű pizzalap jön ki, ha ez neked túl nagy, akkor veheted négyfelé is a tésztát.


* Formázásnál papírvékonyra kell nyújtani a tésztát, annyira, hogy még éppen ne lyukadjon ki. Sütés közben meg fog vastagodni.


* A tésztát nem kell dagasztani, elég gyúrni, ezért van benne sok élesztő. Ugyanezért lehet a sót is rögtön belegyúrni a tésztába, nem fogja megölni az élesztőt. - Lehet kevesebb élesztővel is dolgozni, majd hosszú távon kitapasztalod, hogy neked mennyivel jó.


* BL-55 helyett lehet használni ún. 00-ás lisztet (más néven: "pizzaliszt") is, de ezzel még én is csak most kísérletezek, ezért nem mertem még ezzel írni.

2020. jún. 21. 02:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
Ja, bocs az lemaradt, hogy ezt a tésztát nem muszáj elősütni, tehetsz rá egyből feltétet és max. hőfokon megsütheted, mint a videóban is, csak nekem az a tapasztalatom, hogy elősütve jobb lesz a tészta állaga. Plusz ilyen formában el lehet tenni fagyasztóba is.
2020. jún. 21. 02:59
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!