Akik azt mondják azért nem kelt meg a tesztám, mert nem futtattam fel az élesztöt, azok mivel magyarazzák azt, hogy ebben a videoban sincs futtatasrol?
A videóban a pizzát kemencében sütik ki, neked otthonra nem jó ez a recept.
Ha bolondbiztos pizzatésztát akarsz, amit fagyasztóból bármikor elő lehet venni, akkor itt van az én tésztareceptem (félig "lopott", félig kísérletezett):
Mérőedénybe:
* 300ml langyos víz.
* 2 evőkanál extra szűz olívaolaj.
* Fél kocka élesztő.
* 1 teáskanál cukor.
Ameddig felfut az élesztő, kiméred a lisztet és sót:
* 500g BL-55-ös liszt átszitálva.
* 2 teáskanál só.
Hozzáöntöd az élesztős vizet a liszthez és elkezded gyúrni. Kb. 10 percig gyúrod, majd berakod egy kiolajozott tálba és 1 órát hagyod kelni.
1 óra kelés után kettéosztod a tésztát és átgyúrod, majd hagyod pihenni letakarva egy negyed órát. Utána megformázod és a maximum hőfokra előmelegített sütőbe berakod 2-4 percre (a lényeg, hogy ne maradjon nyers a tészta, de ne is kezdjen el barnulni; ha már barna folt kezd megjelenni rajta, akkor biztosan eleget sült). Ha kész, megvárod ameddig kihűl és zacskókba csomagolva beteszed a fagyasztóba.
--
Megjegyzések:
* Az 500g-ból két normál tepsi átmérőjű pizzalap jön ki, ha ez neked túl nagy, akkor veheted négyfelé is a tésztát.
* Formázásnál papírvékonyra kell nyújtani a tésztát, annyira, hogy még éppen ne lyukadjon ki. Sütés közben meg fog vastagodni.
* A tésztát nem kell dagasztani, elég gyúrni, ezért van benne sok élesztő. Ugyanezért lehet a sót is rögtön belegyúrni a tésztába, nem fogja megölni az élesztőt. - Lehet kevesebb élesztővel is dolgozni, majd hosszú távon kitapasztalod, hogy neked mennyivel jó.
* BL-55 helyett lehet használni ún. 00-ás lisztet (más néven: "pizzaliszt") is, de ezzel még én is csak most kísérletezek, ezért nem mertem még ezzel írni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!