Bolognai spagettit készítenék holnap, de a sofrittohoz nincs angol zellerem. Ki lehet ezt váltani egyéb zöldséggel?
Talán mert kell bele?
Itt a hozzávalók listája Giovanni oldaláról:
Hagyományos „Ragú bolognese” recept 6 személyre (1982):
Hozzávalók:
• 300 g sovány, darált marhahús
• 150 g sertésszalonna (eredetileg a környékről származó felvágottak vagy pármai sonka nyesedékét használták)
• 50 g sárgarépa
• 50 g szárzeller
• 50 g vöröshagyma
• 300 g hámozott paradicsom (vagy paradicsomszósz)
• fél pohár száraz fehérbor (manapság már inkább a száraz vörösbor, azonbelül is Sangiovese az elterjedtebb)
• alaplé
• 1,5 dl tejszín (ízlés szerint)
• olívaolaj vagy vaj
• frissen őrölt feketebors
• só
Én meg bevallom őszintén, a fenti receptre nyomtam egy piros x-et.
Elkezd egy jó receptet, és a végén letudja annyival az ízesítést, hogy só, bors. Primitív igénytelen kontár ízesít be egy ilyen ételt sóval borssal.
Tőlem hívhatják akárhogy a kitalálóját, meg hazudhatja magát akárkinek...
Ez pont ugyanolyan agymenés, mint angolzellert használni zellergumó helyett, de mindenbe!
Az angolzeller pont hogy totál fölösleges, mert ez a zöldségpüré arról szól, hogy péppé kell főzni, viszont az íze intenzív.
Józan ésszel belegondolva, mi a különbség a szárzeller meg a zellergumó közet:
Előbbi gyengébb ízű, roppanós, ezért és ezt a roppanós textúrát ki kell használni főzés közben, és nem fossá főzni.
Zellergumó: intenzívebb, nyersen abszolút nem ehető, megfőzve homogén péppé könnyen szétnyomható.
Úgyhogy teljesen indokolatlan szárzellert használni zellergumó helyett.
7!
Az étel izét alapvetően az alapanyagok határozzák meg. A só és a bors tökéletesen elegendő, ha megfelelő alapanyagokat használ fel.
Az angolzeller íze más, mint a zellergumoe és bizony "fossá főzve" is más lesz és más textúrát ad.
Nem mellesleg mindkettő ehető nyersen is.
7-es: remélem, nem sokat fözöl, mert garantáltan nem értesz hozzá!
A kétféle zeller közt ha szerinted nincs észrevehetö különbség, akkor az ízérzékelésed nulla.
A zellergumót nyersen is lehet - söt szokás is - fogyasztani, ilyet csak az állít, akinek fogalma sincs a témáról.
Jó minöségü alapanyagok esetében - márpedig a receptben erröl van szó - böven elég a só + bors füszerként.
A zöldségeket meg véletlen sem kell péppé fözni ennél a receptnél, éppen az a lényeg, hogy marad a strukturája.
Aki képes EGYETLEN kommetben ennyi téves infót kiadni magából, az jobb, ha nem szól fözös kérdésekhez. (Tudom, most az lesz a válaszod, hogy több évtizede vezetsz szuper felös kategóriás éttermet, és te vagy MO legjobb szakácsa - az ilyen ostoba válaszokat ilyennel szokták indokolni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!