Szerintetek kire mondják, hogy tud főzni?
Most nyilván nem a mester chefekre és hasonlókra gondolok, hanem hétköznapi értelemben.
Mert én például egyes ételeket magamtól készítek, de vannak olyan amiket csakis receptből tudok pl. sütiket.
Finom az is, ami segítség nélkül készül, és finom az is ami receptből.
Akkor én most tudok főzni vagy nem?
Vagy aki csak receptből főz ő tud főzni vagy nem?
Az tud fozni, akinek dicserik a foztjet es emiatt szeretnek vendegeskedni nala.
Mindegy, hogy receptbol vagy fejbol keszitetted.
Kezdőként teljesen mindegy, hogy a receptet olvasod valahonnan, vagy anyádtól tanultad, esetleg magadtól kreáltad, a végeredmény a lényeg. Ha a produktum finom, akkor van érzéked a főzéshez és rutinnal jól főzőnek leszel minősítve, mások által is.
A főzéshez is kell érzék, az adja azt a pluszt, amitől valaki "jó szakács" lesz.
Leveseket, főételeket állítólag jól főzöm, mert megdicsérik.
Viszont a süteményeket (mivel ezt is kérdezted), azt a legtöbb "háziasszony" receptből süti, mert gramm-deka pontossággal kell kimérni, hogy jól sikerüljön.
Tehát nem attól főz jól valaki, ha ráérzésre főz jót (én pl. a fasírtot, vagy töltöttkáposzta gombócát úgy ízesítem, hogy meg sem kóstolom, mert utálom a nyers húst kóstolgatni, évek, meg a rutin), hanem kétélű a dolog főzésnél és sütisütésnél. Ne érezd magad kevesebbnek, ha egy sütit csak kimérve sütsz, mert ez a menete. Azt muszáj kimérni.
Cukrásznak tanultam. Nagyon sokat sütök és a mai napig receptből. Jó van 1-2 amit tudok fejből de nem sok. És a sütés nem olyan mint a főzés h nagyjából meg ízlés szerint. Mert főzni meg pl sokszor úgy szoktam, ha valami újat csinálok akkor először recept szerint aztán meg átalakítom az ízlésemre.
Amúgy cukrászok is receptből dolgoznak
Én a Gundelban tanultam szakácsnak, viszont én azt mondom, hogy a képesítés semmit sem jelent. Hiszen az ember - ha van olyan lelkes és "őrült" hogy szakács szakmát válassza (ami állítom hogy felér egy idegenlégiós kiképzéssel) akkor nem elég a szakmai tudás és az "elhivatottság".
Az embernek "ÉREZNIE" kell azt, amit csinál. Éreznie kell az ízeket, a szagokat, képesnek kell lennie arra, hogy felismerje az adott élelmiszereknél az íz, illat és állagbeni eltéréseket (hogy melyik a jobb, és melyik a rosszabb) és ennek alapján ki kell tapasztalnia majd végül választania, a számára - ugyanakkor a mások számára is - a legjobb alapanyagokat és elkészítési módot.
Ezek olyan dolgok, amiket egyszerűen lehetetlen iskolákban megtanulni. Az embernek "éreznie kell" egy receptet, nem pedig tudnia. Egy jó szakács nem attól jó, mert mondjuk egy "nívós iskola keretein belül diplomázott le", esetleg betűszerint követi a leírt recepteket, hanem mert van érzéke az ízekhez, az illatokhoz, "át tudja érezni magát az ételt" és hogy az egészet "szeretettel" és "szívvel-lélekkel" csinálja. Képes kell legyen alkalmazni a legtökéletesebb ízkombinációkat annak érdekében, hogy mindig elérje az ízek tökéletes harmóniáját.
Mondok egy példát: Annak ellenére hogy a Gundelban tanultam és utána 8 évig dolgoztam konyhán, még mindig nem tudok egy normális pogácsát elkészíteni.
Ugyanakkor ott van a húgom, aki alig egy éve kezdett el péksütemények készítésével (azon belül pogácsával) foglalkozni. Viszont ehhez képest olyan finom medvehagymás pogácsát csinált, amilyet eddig én még életemben nem ettem.
Tehát ezért mondom hogy nem a tudás a lényeg, hanem az, hogy az ember képes legyen "ráérezni" arra amit csinál, de főként őszintén "szeretni" azt, amit csinál.
Ez rád ugyanúgy vonatkozik Kedves Kérdező, mint bárki másra, akinek szenvedélye a főzés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!