Húslevest lehet szénsavas ásványvízből csinálni? Nincs szénsavmentes. Felrázzam előtte vagy kifől? Vagy a csapvíz is jó?
Főztem már Budapesten, Heves-Somogy-Pest-Vas-Fejér és Vas megyében húslevest, mert nem vagyok fiatal és sokfelé jártam. Mindenütt egyformán finom volt.
Ha jó a hús és a zöldség, akkor azzal nem lehet baj, víz ide vagy oda.
Persze, hogy nem véletlenül lágyítják.
Csomó gépet tönkretesz a kemény víz.
Egyébként meg a lágyvíznek pont hogy semmi köze az ásványvízhez, mert az ásványvíz épp arról szól, hogy ásványok vannak benne!
Szulfátok, karbonátok!
A lágyvíz meg úgy készül, hogy ezeket vonják ki belőle.
Szóval a legrosszabb példát hoztad fel.
Az éttermek vízlágyításának az ég világon semmi köze nincs a főzéshez.
Jó nagy baromság lenne, hiszen minél többféle ásványi só van egy ételben, annál ízesebb, teltebb az íze. Ezért jobb egy jó minőségű só.
Saját magunk ellen dolgoznánk ha előbb kivonnánk a vízből az ásványokat, hogy minél többet kelljen utána visszapótolni. :)
Az ízanyagok kioldása is teljesen légből kapott ötlet, kb mint ennek a szóban forgó "szakácsnőnek" az ötlete.
A vízben ugyanis (a legkeményebben is) nagyságrendekkel több íz oldható ki, mint amekkora koncentrációt még egyáltalán el tud valaki viselni evés közben!
Nincs ilyen, hogy nem tud kioldódni! :)
Ahhoz olyan durva koncentráció kéne, hogy ne lehessen belefőzni ízeket, mint egy leveskocka.
A felpuhulás meg a hőközlő közegtől és a maghőmérséklettől függ. A hőközlő közeg alatt nem azt értem, hogy Mizse, vagy Jana...
Hanem azt, hogy pl víz, vagy telített gőz, vagy egy 180 fokos zsiradék.
"Jó nagy baromság lenne, hiszen minél többféle ásványi só van egy ételben, annál ízesebb, teltebb az íze. Ezért jobb egy jó minőségű só."
Ezzel vitatkoznék. Az igaz, hogy kellenek az ásványi sók az ízletességhez, de nem mindegy, hogy milyen. Annyira nem vágom a témát, de pl. kávézók szeretnek designer vizet összepancsolni, amiben pont az a lényeg, hogy csak azokat a sókat teszik vissza a vízbe, ami nem viszi el negatív irányba a kávé ízét.
"Nem muszáj elhinni,"
Köszönöm, élnék akkor ezzel a lehetőséggel. :)
És azt megkérdezhetem, hogy egész pontosan milyen vízlágyító van nekik bekötve?
Csak mert egy vízhálózatra hiába is kötne egy RO szűrőt, ami az egyetlen valóban lágy vizet előállító módszer!
Ez ugyanis fordított ozmózissal szűr, tehát egy membránon préseli át a vizet, de ez olyan lassú, hogy egy poharat is hosszú percek alatt lehet teletölteni.
Amit lágyításnak hazudnak, és alkalmas ilyen célra, az a BWT "lágyítás".
A működése viszont nem mechanikai szűrés, hanem a kémiai tulajdonságait változtatja meg a víznek.
Gyakorlatilag ioncserélt vizet állít elő, kevert ágyas műgyantával.
Nem tűnnek se a karbonátok, se a szulfátok, csak "cseréli" a gyanta az anionokat is, meg a kationokat is, és így nem csapódik ki vízkő.
Ez, már önmagában bekavarhat az ízbe.
Viszont ez a gyanta telítődik, és ezt folyamatosan regenerálni kell. Ehhez pedig folyamatosan speciális nátrium alapú só granulátumot kell adagolni a rendszerbe!
Na és ez az, ami jelentősen be tud kavarni, mert ebből elég sok kell, és a mennyisége csak addig van leszabályozva, hogy "egészségügyi határértéken" belül legyen (igen, ebből sok, nem valami egészséges!)
de ez a mennyiség még olyat bőven csinálhat, hogy megváltoztatja a víz ízét!
És miután ez is só, kis mennyiségben simán lehet egy ízfokozó hatása. Amellett, hogy nem túl egészséges.
RO vizet, vagy gyógyszertári desztillált vizet hasonlíts össze csapvízzel! Ezek a tiszta lágy vizek!
" nem vágom a témát, de pl. kávézók szeretnek designer vizet összepancsolni, amiben pont az a lényeg, hogy csak azokat a sókat teszik vissza a vízbe,"
Azt nem értem, hogy ha bevallottan nem vágod a témát, akkor mitől van olyan önbizalmad, hogy kijelentő mondatokat írsz, kérdőmondatok helyett, hogy hogy is működik ez!
Akkor elmondom, hogy működnek a kávézók.
Van egy kávégép, ez belekerül mondjuk 1 - 1,5 millió forintba.
Ez a gép nem vízzel oldja ki a kávéból a cuccot, hanem telített vízgőzzel, 20 bár nyomáson. (ettől jó!)
Na most amit a mi történetünkben tudni kell, hogy a változó keménységet adó kalcium és magnézium karbonátok, már 90 fokon is kicsapódnak, 10 fokon meg főleg, nem is beszélve egy 130 fokos telített vízgőzről.
Tehát felteszel egy lábasban akár csapvizet, akár bármilyen ásványvizet, (hiszen az pont ezért ásvány!víz)
elkezded főzni, elzárod, lehűl, és az alján ott van valami fehér cucc.
Na az ha megszárad, az a vízkő.
Egy ilyen gépet ez a vízkő pillanatok alatt tönkretesz, mert nagyon apró járatai vannak a gőznek, mert a kávé is jóval finomabbra van őrölve, mint egy otthoni kávéfőzőbe, hogy fokozzák a kioldás hatékonyságát.
Tehát röviden, kávégépbe, keményvizet (csapvíz, ásványvíz) soha!
Hacsak nem akar a tulaj hetente venni 1 millióért új gépet.
Szóval nem hogy designer vizeket nem pancsolnak, (egy ilyen baristát a próbanapjának az első 5 percében b-nának ki, mint macskát sz-ni)
de még ha van is központi lágyítása az említett kávézónak, a kávégépnek még pluszban van lágyítója, hogy a legtökéletesebb lágyvíz kerülhessen csak bele.
Ami ugyebár ellentéte bármilyen önmagában, vagy összepancsolt , designer, vagy nem designer ásványvíznek.
Sőt, mivel ez elég drága cucc, sok kávézó meg se veszi a gépet, csak bérli, ezzel foglalkozó cégektől.
Ezek a cégek nem is engednék mással használni a gépeket, jótállás is csak így van rájuk, és rendszeresen ellenőrzik a lágyítás hatásfokát, és karbantartják a rendszert.
Köszönöm az ész érveket, kitettél magadért! :D
Mindannyian sokat tanultunk belőle! :D
Minden egyes megnyilvánulásodat egyesével szedtem ízekre tényekkel alátámasztva. És még mindig égeted magad ezzel a megmondó stílussal...
Nem kell nekem ehhez már semmit hozzátennem, lejáratod te magad ügyesen egyedül is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!