Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Maradék gulyáslevesből mit...

Maradék gulyáslevesből mit lehet csinálni?

Figyelt kérdés
Túl sokat főztem kettőnkre és már unjuk. Fagyasztani nem akarom.

2020. ápr. 6. 11:11
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
64%

'95-től dolgozom szakácsként, 15 éve konyhafőnökként.

Meg tudom ítélni, miből lesz moslék, meg miből lehet ételnek nevezhető valami.

Ha te beéred moslékkal, az a te szegénységi bizonyítványod.


Felfogtad te milyen alternatívákat kínálsz?

Csináljon egy ételből egy másikat , ami vagy olyan, amit az éhhalál szélén esetleg magába erőltet az ember, vagy ha ízben állagban kompromisszumosan elfogadható is, 3-szor annyi lesz belőle, mint amennyi most van, viszont pont azért mert jellegében ugyanaz, így ízben is nagyrészt ugyanaz lesz.

Tehát vagy olyan a végeredmény, amit a kutyámnak se adnék oda, vagy ugyanolyan, mit ami most van, csak nem fogy el 2 nap alatt, hanem csak egy hét alatt.


Jó emberbe szaladtál bele, amúgy is tűzzel vassal irtom magam körül az olyan okoskodó gyökereket, akik láttak egy főzősműsorból 5 percet, amitől egyből "keratívséfek" lettek.


Persze, az ételek így úgy születtek, hogy kísérleteztek. Nem véletlenül lettek belőlük ekkora klasszikusok.

De 100 próbálkozásból 1 állta ki az idő próbáját.

Az, hogy a klasszikusokat valaki összekeveri, az még nem lesz "újragondolt" de még csak ehető se biztos.

Szóval ami moslék, az moslék marad, akármilyen parasztvakító dumát mondasz mellé.

2020. ápr. 6. 14:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/19 anonim ***** válasza:
62%

Akkor légy szíves, indokold meg, mennyivel "moslékabb" egy rizseshús, amiben van krumpli is, mint a pásztottarhonya, ami ugyanaz, csak rizs helyett tarhonyával!

Ugyanis erre semmi más magyarázat nem lehetséges, mint az, hogy "így szokás" - ez pedig igencsak szánalmas érv.


Mindettöl függetlenül én 1967-töl fözök napi szinten, szóval van "némi" elképzelésem az ételekröl, és van kellö merszem is kisérletezni! Ehhez képest a te "tapasztalatod" enyhén szólva is semmi!

2020. ápr. 6. 14:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/19 anonim ***** válasza:
61%

:D

'67-től főzöl... otthon!

Ez olyan, mint én partiban beszélgetnék Michelisz Norbival, mint "kollégával" mert nekem is van 25 éve B-s jogsim! XD Ha mégegyszer megszületnél se tudnál ezred annyi tapasztalatot se összeszedni, mert nem ugyanarról a kategóriáról beszélünk.


Magyarázkodni meg nem fogok elkezdeni, több okból sem, leginkább ennek nem itt van a helye. Ha tanulni akarsz, iratkozz be okj tanfolyamra, aztán ha lesz jogosultságod rá, tolj le ebben a szakmában vagy 15 évet, és akkor majd beszélgethetünk.


Majd a kérdező eldönti, ha megcsinálja valamelyik ötletedet, akkor majd elmondja, milyen lett.

Ha meg nem csinálja meg, az önmagáért beszél.

De elég ritkán van olyan, hogy az élet ne engem igazolna.

Mondhatni az utóbbi 10 évben nem emlékszem ilyenre.

2020. ápr. 6. 15:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/19 anonim ***** válasza:
58%

Hagyd, 77%-os maximum azt tudja, hogy kell a romlotthúst úgy fűszerezni hogy ne vedd észre, meg hogy kell a pacalt libabőrrel dúsítani. Esetleg tud finom hamislibasültet csinálni (libaxar a tepsibe, só, bors paprika és 45 perc sütés)

Aki meg főzni is tud, nem beri a nyálát.

2020. ápr. 6. 15:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/19 anonim ***** válasza:
84%

"Aki meg főzni is tud, nem beri a nyálát"


Ez gondolom "veri" akart lenni...


Mondom, fussál neki még egyszer a válaszoknak, hátha sokadik alkalomra átmegy a lényeg!

Elkezdtem én szerényen, meg visszafogottan, csak akit megtéveszt az illemtudó stílus, és nem ismeri fel/el a korlátait, annak azért megmutatom, hogy hol a helye!


Aki gulyáslevesből rizseshúst meg székelykáposztát csinál, se az, se aki védi, ne beszéljen nekem szakmai alázatról, mert azok csak megbecsteleníteni tudják a főzést.

2020. ápr. 6. 15:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/19 anonim ***** válasza:
57%

"'67-től főzöl... otthon!"


Azt nem írtam, hogy otthon!

Kezdetben igen, de utána elég sokféle föztem nem-otthon is, és nem csak pár magyar kaját, hanem több idegen országban (olasz, német, kínai, japán) is a helyi ételeket, emellett különbözö összeférhetetlenséggel kapcsolatos - glutén, laktóz, fruktóz érzékenység, vegetáriánus és vegán étrend) diétákat is rendszeresen készítek.


Aki meg az ételek "átalakítását" azzal utasítja el, hogy egy gulyásból - vagy egyéb ételböl - nem lehet mást kreálni, az nem szakács, a legjobb esetben fözöember.

A gazdaságos konyha jellemzöje ugyanis éppen az, hogy egy alapételböl sokféle fogást lehet készíteni, és attól, hoyg eredetileg más volt a neve, még nem lesz rossz az újabb variáció.

Felhívom a figyelmedet, hogy pl a rizseshús eredetileg a maradék pörkölt, bácskai rizseshús esetében a maradék pörkölt és a maradék lecsó újrahasznosítására lett kitalálva, ahogy a kifejzeten híres hortobágyi palacsinta is maradék pörköltböl készült. A székelygulyás is maradék pörkölt és maradék káposztafözelék összeöntéséböl keletkezett (mivel már csak ez volt maradekként az étteremben, amikor Székely József színész éhesen betért oda!), szóval éppen a magyar konyha tele van maradékhasznosításból indult ételkkel. A te definíciód alapján ezeket is "mosléknak" lehet csak nevezni, mert elötte nem léteztek!

Ami meg a rizseshúsban vagy székelykáposztában krumplit illeti, a vegetáriánis/vegán konyhában igen gyakori az ilyen jellegü ételek esetében a húsfélék krumplival, gombával, szárazbabbal történö helyettesítése, és sem ízben, sem kinézetben, sem állagban nem lesz rosszabb, mint az eredeti (csak természetesn más, nem ugyanolyan, de egyenértékü).

Azt meg végképp nem tudod megindokolni, hogy egy ételben pl a krumpli miért tenné azt moslékká, ahogy arra sem kaptam töled választ, mennyivel rosszabb a rizseshúsban a krumplöi, mint a pásztortarhonyában, pedig a két étel gyakorlatilag ugyanaz.


(Emellett eléggé megkérdöjelezem a szakács/konyhafönöki mivoltodat is ilyen hozzáállással, hacsak nem Piripócson a helyi kifözdéröl van szó!)

2020. ápr. 6. 16:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

Marhahúslevesből szoktam (holland) paradicsomlevest csinálni, le szoktam szűrni, bele egy sűrített paradicsom konzervet, meg a marhahúst felkockázva visszateszem és maggi würzével ízesítem és friss petrezselyemmel ill. ha van kis bazsalikommal


Gulyással is működhet meg egy zöldségleves kockával, de garanciát nem vállalok rá


Levesbetétnek kruton vagy levestészta

2020. ápr. 6. 19:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/19 anonim ***** válasza:
79%

Te jó Isten gyereee leeee🤦🏻‍♀️

Agyatokra ment a karantén vagy mi van?

Tényleg itt vitáztok ki mennyi ideje főz és milyen pozíciót töltött be eddig gasztronómia terén...


Kérdező, gulyáslevest mi sem szoktuk fagyasztani illetve maradékként felhasználni, egyszerűen nem érdemes egyik megoldás sem...

Vagy meghívsz pár embert és elfogyasztjátok közösen, vagy egyétek ki a javát, ki mit szeret belőle alapon, aztán ami megmaradt “kuka”...


(Én pl ha van maradék kiszedem a húst, illetve levet és a szomszéd kutyának átviszem, örülni szoktak mert van, ahol nem tehetik meg, hogy “libamáj pástétommal” etetik a kutyákat, macskákat 🤷🏻‍♀️)

2020. ápr. 6. 21:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/19 A kérdező kommentje:

Be kell vallanom így reggel feldobtátok a napomat. Szóval köszönöm! :D

Végülis, én tegnap a saját előre megmelegített tányéromba raktam savanyú káposztát csak úgy "hidegen". Imádom a káposztát. Lehet mosléknak nézett ki, de nekem nagyon bejött pirítóssal. Bár gyerekként egy ideig csak kecsapos tésztát ettem, a májkrémet megmikrózom és a húslevest is tejföllel eszem néha. Szóval nálam ez nem számít. De az egészbe nem mernék rakni semmit. Inkább kihagyjuk a mai napot és holnap újult erővel vágunk bele. No meg megtanultam a mennyiségeket... :D

2020. ápr. 7. 08:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!