Mi értelme a lángost kétszer keleszteni?
Figyu, olvass utána a kelttészta készítés mikéntjének...
Ha neked nincs értelme, akkor ne csináld. Aztán meg ne csodálkozz, ha nem lesz olyan a végeredmény, mint amit a lángososnál kapsz!
Ott is kétszer kelesztik. Nem véletlenül!
Azért, mert a keltészta úgy működik, hogy a benne található mikroorganizmusok szén-dioxid gázt termelnek, minek köszönhetően apró légbuborékok jönnek létre a tészta anyagában. Ennek köszönhetően a tészta szerkezete fellazul. Az élesztős folyamat egy alkoholos folyamat. Célja a gáztermelés általi térfogat növelés.
Ennek köszönhetően lesz a tészta állaga levegős, lágy és könnyebben emészthető.
Miért, a kelés során belső hő keletkezik ?
Én a meleget kívülről szoktam neki adni.
77%-os: a kelt tésztának nem KELL a meleg, csak melegben gyorsabban megkel a tészta.
De ha a dagasztás után hütöben tartod a tésztát, ott is megkel, csak 6-8 óra alatt, viszont sokkal egyenletesebb lesz.
A valamelyik elöözö kérdezönek: azért szokás elöször egyben keleszteni, utána formázni és újrakeleszteni, mert az elsö kelesztés alatt nagy buborékok kelezketnek, ezt az átgyúráskot szétoszlatják, illetve részben eltávolítják, és az újabb kelesztés során jönnek létre a finomabb, kisebb lyukacsok a tésztában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!