Almából mit tudnék készíteni?
Mézes almalekvár
Hozzávalók:
3 kg savanykás alma, 6 pohár kristálycukor, 1 pohár méz, 1 teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt szegfűbors, fél teáskanál őrölt szerecsendió, 3-4 szem szegfűszeg.
Elkészítés:
Az almákat tisztítsuk meg, vágjuk négyfelé, a magházat távolítsuk el, majd szeleteljük fel. Tegyük egy nagy lábasba, majd adjuk hozzá a kristálycukrot, mézet és a fűszereket. Állandó kevergetés mellett, lassú tűzön, legalább 30-40 percig főzzük. Tisztára mosott befőttesüvegekbe töltsük a még forrásban lévő lekvárt, zárjuk le azonnal és fordítsuk fejre öt percig. Így tartósítószer nélkül tudjuk sokáig eltárolni a mézes almalekvárt.
Fahejjal megfozve, jo palacsinta toltelek.
Waldorf salata A brandyt nyugotan kihagyhatod.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg zeller
2 citrom átszűrt leve
2 savanykás alma
10 dkg dió
1 kis fej saláta
néhány zellerlevél
A mártáshoz:
1 dl tejszín
4 evőkanál majonéz
2 evőkanál brandy
Elkészítés:
A zellert meghámozzuk, megmossuk, szárazra töröljük, majd gyufaszál vékonyságú, 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk, azonnal meghintjük citromlével és fél kk. sóval. Az almákat megmossuk, kettévágjuk, magházukat kiemeljük, héjuk vastagságától és ízlésünktől függően meghámozzuk, vagy hámozatlanul hagyjuk őket, apróra felkockázzuk, és ugyancsak megöntözzük citromlével. Néhány diógerezdet félreteszünk a díszítéshez, a többit durvára vágjuk.
A mártáshoz a tejszínt félkemény habbá verjük, kíméletesen a majonézhez adjuk, elkeverjük a brandyvel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk. Az almát és a zellert lecsepegtetjük, a vágott dióval együtt beleforgatjuk a mártásba, lazán összekeverjük, és 1 órára hidegre tesszük. Tálalás előtt a salátát leveleire bontjuk, váltott vízben megmossuk, kicentrifugázzuk, vagy konyharuhával szárazra törölgetjük. Néhány szép levéllel kibélelünk egy nem túl mély tálat, a többit falatnyi darabkákra tépkedjük, és a tál aljára szórjuk. Ráhalmozzuk a majonézes keveréket, tetejét a félretett diógerezdekkel és zellerzölddel díszítjük. A szépség kedvéért tálalhatjuk úgy is, hogy csak az asztalnál keverjük össze a mártással. Kínálhatjuk csinos üvegtálkákban vagy koktélos kelyhekben is. Többfogásos menüben elegáns előételként adhatjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!