Stefania vagdalt keszitesenel hasznaltok format vagy siman husba nyomkodjatok a tojast?
Nem használok formát, mert volt, hogy probléma volt kiszedni.
De az az igazság, hogy a fasírtot jobban szeretem gombóconként kisütni, mert a kérge a legfinomabb.
Én nem használok semmilyen formát (mivel nincs).
Amikor én csinálom, akkor először is kikenek egy tepsit alaposan mangalica zsírral, utána beszórom azt a rész zsemlemorzsával, ahová a stefánia alapja kerül.
Kézzel szépen kiformázom a fasírt téglalap alakú alapját, ami maga a fasírt alap lesz, arra jönnek a főtt tojások (a tojások végét általában mindig levágom, hogy jobban illeszkedjenek egymáshoz). Utána jön rá többi darált hús, amit szépen elegyengetek a tojásokon (egy kvázi alul lapos, felül hengeralakot kapok ezáltal). A tetejét aztán megkenem olvasztott mangalica zsírral és megszórom zsemlemorzsával.
Nálam a darálthús vastagság; 3 cm az alap, a fedőréteg pedig kb. 2,5 cm, alul zsiradék, fölötte zsemlemorzsa, afölött a stefánia alapja, annak a felületén szintén zsiradék és zsemlemorzsa.
180 fokon kb. 60 percig sütjük. A végén, a fedőt levéve, a tetejét aranybarnára sütjük (kb. 15 perc alatt) 200 fokon.
Sütőben sütöm.
A fűszerezett darált húst elosztom kétfelé. A tepsibe teszek alufóliát, megkenem olajjal, ráhelyezem a hús felét, sorban rárakom a főtt, meghámozott tojásokat, rárakom a hús másik felét. Megformázom az alufólia segítségével. Egy kicsit ráhajtom az alufóliát az oldalára. A tetejére nem!
180 fokon sütöm kb. 40 percet.
"a tojások végét általában mindig levágom, hogy jobban illeszkedjenek egymáshoz"
Ez nekem eddig miért nem jutott eszembe?! Köszi a tippet!
Amúgy én baconnel bélelt formában sütöm
"Amúgy én baconnel bélelt formában sütöm"
Ez mekkora ötlet! Köszi a tippet. :D
Én egy folpackon kinyújtom a húst, kézéllel nyomok bele vájatot, abba mennek a tojások. (A vájatnál figyelni, hogy alul ne legyen túl vékony a fasírt anyag)
A folpack segítségével oldalról rábillentem a szélét fel a tetejére, mindkét oldalon, és nagyjából elegyengetem, hogy a tojásoknál ne legyen levegős.
Aztán szintén a folpack segítségével az egészet megemelem, és belefordítom a tepsibe. Tehát az alja kerül felülre.
Az addigi munkálatoktól az alja (immár teteje) szép sima lesz, max a szélét kell kicsit ívesre simítani. Az egyenetlen teteje meg megy alulra, az ráér ott igazodni sütés közben ahogy akar. :)
És nem teszem formába.
...amúgy ha jó állagú a fasírt, ez a felhajtogatás, meg megfordítás, simán megcsinálható folpack nélkül, csak érzéssel kell hozzányúlni.
Csak a környezetvédők kedvéért mondom, mert engem is egyre jobban kezd bosszantani a fölösleges műanyag felhasználás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!