Élesztőporral könnyebb készíteni kelt tésztát, mint a friss élesztővel?
egyszerűbb vele dolgozni, de igazából se nem jobb, se nem rosszabb.
Annyi az előny, hogy nem kell felfuttatni, hanem szárazon bele lehet keverni a lisztbe.
Én sokáig pórélesztöt használtam, mert ugye az jobban tárolható, aztán egyszer mégis kipróbáltam a frisset - a különb´seg igen nagy, a frissel sokkal jobban megkelt, finomabb lett a tészta, azóta CSAK ezt használom. (A friss élesztöt minden további nélkül le lehet fagyasztani, ha kell, akkor folyadékban felengedve felfuttatni - igy ugyanolyan könnyen lehet tárolni meg használni, mint a szárazat.
A porélesztö egyébként még egy csomó adalékot (vegyszert) is tartalmaz, ami nem feltétlen egészséges.
"A porélesztö egyébként még egy csomó adalékot (vegyszert) is tartalmaz, ami nem feltétlen egészséges."
Na én vettem a fáradtságot és elolvastam az összetételét.
Tartalmaz: Szárított sütőélesztőt és Szorbitán-monosztearátot.
Ez utóbbi emulgálószerről a következőket találhatjuk:
"A szorbitán-monosztearát az úgynevezett szorbitán-zsírsavészterekhez tartozik, amelyek a szorbit (E 420) különféle zsírsavakkal alkotott észterei. A vegyületek emulgeáló hatással rendelkeznek, továbbá stabilizálják a zsírok kristályszerkezetét. A szorbitán-zsírsavészter javítja az élelmiszerek légmegtartó képességét, így gyakran gondoskodik a habok laza állományáról.
Előállítás
A szorbitán-zsírsavészter többlépcsős kémiai reakcióban képződik zsírsavakból és a szorbit cukoralkoholból. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat használnak erre a célra.
Használat
A szorbitán-monosztearát csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:
• Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 10 g/kg)
• Fagylalt (max. 0,5 g/kg)
• Desszertek és cukortermékek (max. 5 g/kg)
• Kávékrémpor (max. 5 g/kg)
• Sütőélesztő (mennyiségi korlátozás nélkül)
Biztonság
A szorbitán-zsírsavészter veszélytelennek számít. A bélben zsírsavakra és szorbitszármazékra bomolva hasznosul. "
Ennyit a csomó egészségtelen adalékról...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!