Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Élesztőporral könnyebb készíte...

Élesztőporral könnyebb készíteni kelt tésztát, mint a friss élesztővel?

Figyelt kérdés
2010. júl. 24. 19:54
 1/6 anonim ***** válasza:

egyszerűbb vele dolgozni, de igazából se nem jobb, se nem rosszabb.


Annyi az előny, hogy nem kell felfuttatni, hanem szárazon bele lehet keverni a lisztbe.

2010. júl. 24. 20:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
Könnyebb elkészíteni,de általában a tészta friss élesztővek jobb. Abban nincs adalékanyag,a porélesztőben pedig van.
2010. júl. 24. 20:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

Én sokáig pórélesztöt használtam, mert ugye az jobban tárolható, aztán egyszer mégis kipróbáltam a frisset - a különb´seg igen nagy, a frissel sokkal jobban megkelt, finomabb lett a tészta, azóta CSAK ezt használom. (A friss élesztöt minden további nélkül le lehet fagyasztani, ha kell, akkor folyadékban felengedve felfuttatni - igy ugyanolyan könnyen lehet tárolni meg használni, mint a szárazat.

A porélesztö egyébként még egy csomó adalékot (vegyszert) is tartalmaz, ami nem feltétlen egészséges.

2010. júl. 24. 21:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
pórélesztöt - helyesen porélesztöt
2010. júl. 24. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

"A porélesztö egyébként még egy csomó adalékot (vegyszert) is tartalmaz, ami nem feltétlen egészséges."


Na én vettem a fáradtságot és elolvastam az összetételét.


Tartalmaz: Szárított sütőélesztőt és Szorbitán-monosztearátot.


Ez utóbbi emulgálószerről a következőket találhatjuk:


"A szorbitán-monosztearát az úgynevezett szorbitán-zsírsavészterekhez tartozik, amelyek a szorbit (E 420) különféle zsírsavakkal alkotott észterei. A vegyületek emulgeáló hatással rendelkeznek, továbbá stabilizálják a zsírok kristályszerkezetét. A szorbitán-zsírsavészter javítja az élelmiszerek légmegtartó képességét, így gyakran gondoskodik a habok laza állományáról.

Előállítás


A szorbitán-zsírsavészter többlépcsős kémiai reakcióban képződik zsírsavakból és a szorbit cukoralkoholból. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat használnak erre a célra.

Használat


A szorbitán-monosztearát csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:

• Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 10 g/kg)

• Fagylalt (max. 0,5 g/kg)

• Desszertek és cukortermékek (max. 5 g/kg)

• Kávékrémpor (max. 5 g/kg)

• Sütőélesztő (mennyiségi korlátozás nélkül)

Biztonság


A szorbitán-zsírsavészter veszélytelennek számít. A bélben zsírsavakra és szorbitszármazékra bomolva hasznosul. "


[link]


Ennyit a csomó egészségtelen adalékról...

2010. júl. 25. 07:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
Egyet nem tudhatsz: mivel, milyen technikával szárították meg azt az élesztőt...
2010. júl. 25. 18:56
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!