Nagyon-nagyon olcsó ételötleteket tudnátok adni? Kb 15 ezer forintból kell kihúznom hónap végéig (1 főre), nem tudok ennél többet költeni ételre.
20, számolj, árakat is írtam ;) de kalóriát és a makrókat is hozzászámolhatod és rájössz, hogy miért nem tésztát és párizsit meg virslit ajánlgattam
De ne hidd el nekem, csak kb 1,5 évig főztem 2 emberre havi 20 ezer forintból 2009-2010ben, ami mai árakon kb 16-17ezer/ főnek felel meg.
Szükségem már nincs szerencsére rá, hogy extrém mód spóroljaj, de továbbra is a leértékelt cuccokat nézem meg először. Egy csomó bolt leárazza a közeli lejáratú termékeket. Én rendszeresen veszek 40-80 forintért kenyeret (ritkán eszek, le szoktam fagyasztani), 30-50%kal olcsóbban húst és sajtot.
Amíg tartott a helyi tesco tesco finest termékeket 30-80%kal árazta le, mert a nyakukon maradt (sajnos a hosszú távú megoldásuk az volt, hogy kivették a nagy részüket a kínálatból, pedig volt amit teljes áron is megvettem).
Tesco zöldségosztályon is szoktak lenni nagy kedvezmények ill ott a perfectly imperfect szériájuk.
Lidl szintén 30-50%kal leáraz húst, sajtot. Az xxl heteken meg extra jó áron lehet hozzájutni pl mirelit zöldséghez
Aki szerint hús nem fér bele pár alkalommal a kis költségvetésbe, de a májkrém, sajtkrém, zsömle tészta, krumpli igen, az még nem éhezett eléggé, hogy megtanulja értelmesen beosztani a konyhapénzét.
#20
Világéletemben családnak főztem kis pénzből, mert soha nem voltunk gazdagok.
Igen, lehet venni csirkecombot farrésszel, 380-400 Ft/kg áron. Az 1 kg nagyságtól függően, 3-4 db.
A fél kiló darált húsból, 2 szelet áztatott kenyérrel nekem kijön 10-12 normál méretű fasírt, pedig nem a kenyér dominál. Kétségtelen, hogy színhúsból jobb lenne, de ez a fórum most nem arról szól!
Kérdező!
A csirkemáj fél kiló 250 Ft(Penny), a gomba fél kiló(Lidl) 300-350Ft. Savanyú káposzta kilója a piacon 400 Ft, a boltban 600 (piacon termelőtől olcsóbb és finomabb) fél kiló hússal székelykáposzta, fél kiló darált hússal töltött káposzta (lehet édeskáposzta levélbe csomagolni, vagy csak húsgombócként hagyni) és 3 napig is eheted.
Vagy ha unod, lefagyasztod, egy hét múlva megint jól fog esni.
Lehet főzni kockákra vágott krumplit, annak a levét nem kiönteni, hanem egy hagymás-zelleres-reszelt tésztás levest készíteni belőle. A főt krumplit meg be a sütőbe és ha szép sült már, akkor lehet hozzáenni egy sült csirkecombot, vagy tükörtojást. Vagy csinálsz a leveshez a főtt krumpliból krumplis pogácsát.
Fél kiló túróból, 5 perc alatt össze lehet ütni egy tepsi "Lusta asszony rétesét" ami egy leves után második fogásként tökéletesen eltelít és másnap lehet belőle reggelizni is.
https://www.youtube.com/watch?v=pDu_U-xaVlA
Regényeket tudnék írni róla, hogy hogy lehet odafigyelő főzéssel jóllakni, de erről a neten is találsz millió ötletet.
A kilónkéni árat nézzed a boltban.
Ezeket az alapanyagokat ajánlom figyelmedbe:
Tojás
Lencse
Belsőségek
Zabpehely
Mirelit zöldségkeverékek
Lejáratközeli tejtermékek, pl: túró leakciózva
Káposzta
Hagyma
Alma
Savanyú káposzta
Ezeket a főzési alapelveket ajánlom figyelmedbe:
Kevesebb hús, több fűszer (pl székelykáposztába)
Olyat ne vegyél ami rád romlik, mert túl nagy kiszerelés, vagy nem szereted, csak olcsó.
Több adagot főzzél, ebédre és vacsorára is jó a főtt étel.
Ne vegyél félkész alapanyagot.
Igaza volt az egyik válaszolónak abban, hogy a tésztás kajákat nem jó enni, pláne nem egy hónapig. Nekem is vannak ilyen időszakok, amikor ennyi vagy még ennyinél is kevesebbet költhetek élelmiszerre. Az szerintem is jó egyszerre megveszel mindent és nem naponta futkozol a boltba, mert az nagyon leszívja az ember bankszámláját.
Javaslom, hogy próbálj meg naponta egyszer enni, a hús é zöldségkombók nagyon finomak és táplálóak. A krumpli és répa olcsó, ha más zöldségre nem is nagyon telik. 2-2 kg-val pedig bőven ellehet lenni egy hónapig. Vegyél 2 kg almát is, néha klassz rágcsálni ha megéheznél az esti főétkezésig. A főzelékek és húsos egytálételek is kiválóak! Kitartást, ne feledd február idén csak 28 napos! ;)
"Nem kötekedni szeretnék, de aki azt írta, hogy fél kiló darálthúsból 4-5 napra főz, hogy csinálja?"
Nos, én csináltam paradicsomos húsgombócot 2 főre 2 napra, egyik nap krumplival, másik nap spagetti tésztával fél kiló darált húsból és még 4 db fasírt is lett belőle, amit lefagyasztottam. Ha egyedül ettem volna, kitartott volna 4-5 napig. És nem azért, mert kevés a pénzem, csak mindketten keveset eszünk, ezért nem csinálok túl sok ételt 1-1 napra, főleg amikor a fiam délutános, mert olyankor már ő sem eszi meg este a maradékot.
"Lejáratközeli tejtermékek, pl: túró leakciózva"
Ezt nem ajánlom, nemrég vettem ilyen túrót, olyan keserű íze volt, hogy ki kellett dobnom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!