Vaj helyett olaj?
Élesztős tésztából terveztem kakaós csigát, de elfelejtettem vajat venni, csak ét- és szőlőmagolaj van itthon.
Még lehet csinálni a csigát olajjal is?
Nem, az olaj az állaga miatt sem jó, meg az íze is más.
Vagy menj el vajért a boltba, vagy csinálj valami mást belöle (esetleg ha a tésztát már összeállítottad nagyjából, akkor a hütöben eláll holnapig minden gond nélkül, hosszabb idöre meg le tudod fagyasztani, csak akkor 3-5 órát kell szánni, mire a hütöben kiolvad)
Természetesen, ugyanolyan lesz, nem kell aggódni.
Miután a vaj is megolvad, így állagra is ugyanolyan lesz, a kakaós csiga ízét pedig nem a vaj határozza meg, plusz a mennyiségét tekintve sincs különösebb befolyással a végtermék ízére, így minden következmény nélkül lehet helyettesíteni, ember nem lesz aki megmondja, mi van benne.
A tölteléket meg nem kell semmivel kikeverni. Maga a kakaó olvad meg.
Köszönöm
Nekem sem tetszett a megoldás, elnapolom a csigát.
...max vékonyan meg szokták kenni a tésztát olvasztott vajjal, de ez nem az állag vagy az íz miatt kell, hanem hogy a száraz porcukros kakaópor odatapadjon.
Teljesen el is hagyhatod, sok jelentősége nincs, de ugyanúgy megkenheted vékonyan olajjal is, teljesen semleges az íze, nyilvánvalóan csak a kakaóport és a porcukrot lehet majd érezni a végeredményen.
:)
Egyszer azért majd próbáld ki olajjal, hátha lesz egy olyan pozitív hozadéka a kísérletnek, hogy belátod, nem szabad szemellenzősen ragaszkodni ahhoz, amit valaki valahol leírt.
A főzés nem matek, hogy ahol 2+2=4 és nincs más igazság.
Ez egy intuitív műfaj. :)
Az olajjal nem lesz uganolyan, mert a vaj a kelesztés során nincs megolvadva, ezért nem "áztatja" el a lisztet, ellentétben az olajjal. Az, hogy sütés közben megolvad, teljesen lényegtelen ilyen szempontból.
(közel 30 éves tapasztalat!)
Az olaj meg vízből van mi, hogy eláztatja a lisztet. :D
Nyilván érezhető dagasztás során némi különbség, de ettől még kivitelezhető a dolog, és a végeredményen senki nem fogja észrevenni. Te sem!
1992-óta dolgozom a szakmában. Meg kell tanulni bánni az alapanyagokkal.
Lehet rétestésztát készíteni Norvégiában is, helyi lisztből, (amiből ugye az okosok szerint lehetetlen) csak meg kell tanulni, hogy hogy.
Aki "szemellenzősen" áll ezekhez a dolgokhoz, az meghal, ha kizökken a komfortzónájából.
Ha összekeversz lisztet meg vajat, akkor morzsás lisztet kapsz.
Ha összekeversz lisztet meg olajat, akkor egy ragacsos csirizt kapsz.
Kevert tésztáknál lehet helyetesíteni olajjal a vajat, kelt tésztánál nem lesz jó az eredmény.
(Többszöri kipróbálás utáni tapasztalat!)
Viszont a töltelékhez jó az olaj is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!