![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
10-es receptje szuper! Itthon valamiért a tejszínes szósz terjedt el carbonara néven, valami ilyesmi:
De a lényeg, hogy nincs benne gomba, csak szalonna, ha nagyon megerőszakoljuk, akkor sonka. :)
Mondjuk most rákerestem a boltira, az egyikben tényleg van :o De durva...
Ebben elvileg nincs:
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
11!
Magadtól vagy ilyen bunkoci, vagy kulonorara jarsz hozza? Nagyon jól megy.
Ez a 11-es kommentelőnek szól:
Oké, rosszul írtam, most lőjetek le miatta, valószínűleg TE mindig mindent tökéletesen írtál az életedbe.
De én azt hittem hogy a carbonaraba VAN gomba, ezek után értelmetlennek tűnt utána nézni, mivel azt hittem hogy van benne, és végképp nem értem hogy mi a fenéért kell bunkózni, azt pedig mellékesen megjegyzem hogy nem hisztiztem én semmi miatt, csak egyszerűen nem szeretem a gombát.
Ha már ennyire szeretsz kötözködni akkor had tegyem már meg én is:
A hisztizés szó fogalma:
,,Túljátszott sérelem; túlzó, színészkedő érzelmi kitörés, felesleges cirkusz, figyelemfelhívás, amivel az illető engedményeket, egyetértést próbál kikövetelni"
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A 11-es nyilván nem fogta még fel, hogy a "spagetti" egy ételcsoportot is jelent, ahol a "spagetti tésztát" tálalják különbözö mártásokkal és amelyeknél lényeg, hogy éppen ezt a fajtát használják hozzájuk.
Emellett a google sem releváns - nyilván nem tud a 11-es rendesen szöveget értelmezni -, mert ha a kérdezöt az érdekelné, milyen spagetti receptek vannak, akkor ott nézte volna meg, viszont a kérdésben világosan benne van, hogy "nektek milyen recepetjeitek vannak" - azaz az itteni felhasználók ötletei érdeklik.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
15, most őszintén, aki itthon tanul főzni akár netes receptekből, honnan az isten bögyörőjéből tudná, hogy milyen az eredeti olasz carbonara? Itthon, és úgy általában véve is mindenhol a tejszínes, füstöltszalonnás, sőt sonkás szmötyi terjedt el carbonara néven, amit jó magyar módra megküldünk trappistával. Sőt, mint ahogy fentebb kiderült, a bolti kész verziók még gombát is tartalmaz(hat)nak, hiába nem passzol semmilyen szinten.
Én speciel egyetlen okból tudom, milyen az eredeti recept: televízióban dolgozom, ahol egyszer reggeli műsorban a mesterszakács vendég kifejtette a fentieket, és készített is egy adagot a nézők kedvéért. És még így is bizarrnak tartom a nyerstojásos szmötyit, bár gyakorlatban nagyon finom.
Úgyhogy hiába keresne rá a kérdező, 10-ből 9 netes carbonararecept tejszínes sonkás tésztaszószt jelent. Ez nem hiszti, hanem tény, akkor is, ha az olaszok a sarokban zokognak.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Itt van egy csomó hasonló kérdés, rengeteg jobbnál jobb ötlettel, nézd végig ezeket is, biztos találsz olyanokat, amik neked is tetszenek és sok elég különleges is van köztük. Jó böngészést!
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__elelmiszerek__..
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__elelmiszerek__..
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__konyhai-prakti..
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__7..
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__5..
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__konyhai-prakti..
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__2..
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__1..
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__konyhai-prakti..
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__1..
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__9..
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__7..
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__2..
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__2..
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Az az igazság, hogy az igazi, olasz, autentikus ételek terén még kezdő vagyok.
Viszont a saját készítésű (kissé magyaros beütésű) húsos ragumtól az olaszok valszeg szívbajt kapnának.
Én sokáig bolti spagetti tésztát használtam, de utólag "rászoktam" a házi készítésű tésztára, miután vásároltam egy robotgépet a tészta bekeveréséhez és egy kézi (tekerős) tésztavágó és nyújtógépet. Ilyesmit: [link]
Ugyanis rájöttem hogy az olajos vízben kifőzött gyári tészta azért nem jó, mert egyrészt az olaj miatt a tészta kevesebb szaftot szív fel a raguból, másrészt más egy frissen készített házi tészta, ugyanakkor mérföldekkel jobb mint egy gyári, amibe nem tudni mi van.
Amúgy ami a ragut illeti:
Igazából én majdnem mindig ipari mennyiséget főzök (1 kg hús a minimum) mivel nálunk sokan vannak a családban és alapvetően én tudok "aránylag jól" főzni a családon belül - ezért nem is tudok és merek mennyiséget ajánlani grammra pontosan, de megpróbálom:
- 500g sertés v. marhahús
- 1 konzerv hámozott paradicsom (ajánlom nyári időszakban a friss, édes paradicsomot leforrázva, pürésítve - mégis a házi a legjobb 🙂)
- Kis fej vörös- vagy mogyoróhagyma (utóbbit ajánlom inkább – ha van, ugyanis az íze sokkal édesebb és a szaga sem olyan erős)
- Kevés fokhagyma (kb. 1-2 gerezd ehhez a mennyiséghez, nyomva vagy reszelve)
- Oregánó, bazsalikom, rozmaring (javaslom a frisset, sajnos én általában szárítottból dolgozom)
- Kevés frissen őrölt bors
- Kevés gomba (Igazából ez ízlés kérdése hogy mekkora mennyiség, és hogy milyen gomba, vagy szeretne-e bele tenni valaki gombát egyáltalán. Mivel a mi családunk imádja a gombát, ezért mi a spagettibe rakunk; csiperkét - barnát és fehéret egyarát, erdei gombakeveréket - Aldiba és néhány nagyboltba kapni - és ha sikerül szerezni, kkor szárított vargányát v. vargánya port. A vargánya egy igazán különleges, fűszeres ízvilágot kölcsönöz a ragunak.)
- 1 vékonyabb sárgarépa és egy kisebb zeller (a zeller lehetőleg kevesebb, mint a sárgarépa, mert az íze sokkal intenzívebb) lereszelve vagy „Brunoise-ra” vágva (azaz brünoá, ami kb. 0,5×0,5 cm-es kockákat jelent. Én kb mindig ezzel dolgozom, ugyanis a raguban lévő pici zöldségkockák miatt esztétikusabb látványt nyújt tálaláskor az étel, mivel a fél centis zöldségkockák jól passzolnak a darált húsos raguba, ugyanakkor ízben gazdagítja is azt.
A recept:
Hagymát lepirítom, megy bele a fokhagyma, kicsit tovább pirítom (vigyázva hogy a fokhagyma le ne égjen), ekkor jöhet rá a hús, amit nagylángon, kifehéredésig pirítok, aztán jön rá az aprított zöldség és a gomba. Összeforgatom és folyamatosan, nagy láng felett tartom folyamatosan kevergetve és forgatva (legalábbis amíg a gomba összeesik - amennyiben friss gombából dolgozunk). Miután elfőtte az összes lét és kellően lepirult, jöhet a só (ízlés szerint), a bors, a zöldfűszerek, majd a paradicsom (megj.: mi kicsit édesebben szeressük a ragut, szal ha a paradicsom túl savas, kkor kevés cukorral ellensúlyozzuk a paradicsom ízét)
Összeforgatjuk, alacsonyra vesszük a lángot majd hagyjuk egyet rottyanni (azaz amíg rotyogni nem kezd újra a ragu). Közben folyamatosan kóstolgassunk – ez alapvető dolog!
Ezután hagyjuk a ragut min. 5 percig „pihenni” (hogy az ízek végleg összeérjenek), majd tálaljuk a frissen kifőzött tésztára öntve.
Kerülhet a tetejére frissen reszelt parmezán, de mivel a mi családunk imádja a sajtot, ezért mink resztelt trappista és karaván keverékét szórjuk rá, amit mikróban utólag ráolvasztunk.
Ez a "saját fejlesztésű", házi spagetti recept nálunk.
29/F voltam és remélhetőleg hasznos volt a válaszom. 😉
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!