Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Nektek milyen spagetti recepte...

Nektek milyen spagetti recepteitek vannak?

Figyelt kérdés

2020. jan. 4. 08:06
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
93%

10-es receptje szuper! Itthon valamiért a tejszínes szósz terjedt el carbonara néven, valami ilyesmi:

[link]


De a lényeg, hogy nincs benne gomba, csak szalonna, ha nagyon megerőszakoljuk, akkor sonka. :)

Mondjuk most rákerestem a boltira, az egyikben tényleg van :o De durva...

Ebben elvileg nincs:

[link]

2020. jan. 4. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/27 anonim ***** válasza:
36%

11!


Magadtól vagy ilyen bunkoci, vagy kulonorara jarsz hozza? Nagyon jól megy.

2020. jan. 4. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/27 A kérdező kommentje:

Ez a 11-es kommentelőnek szól:

Oké, rosszul írtam, most lőjetek le miatta, valószínűleg TE mindig mindent tökéletesen írtál az életedbe.


De én azt hittem hogy a carbonaraba VAN gomba, ezek után értelmetlennek tűnt utána nézni, mivel azt hittem hogy van benne, és végképp nem értem hogy mi a fenéért kell bunkózni, azt pedig mellékesen megjegyzem hogy nem hisztiztem én semmi miatt, csak egyszerűen nem szeretem a gombát.

Ha már ennyire szeretsz kötözködni akkor had tegyem már meg én is:

A hisztizés szó fogalma:

,,Túljátszott sérelem; túlzó, színészkedő érzelmi kitörés, felesleges cirkusz, figyelemfelhívás, amivel az illető engedményeket, egyetértést próbál kikövetelni"

2020. jan. 4. 11:04
 14/27 anonim ***** válasza:
88%

A 11-es nyilván nem fogta még fel, hogy a "spagetti" egy ételcsoportot is jelent, ahol a "spagetti tésztát" tálalják különbözö mártásokkal és amelyeknél lényeg, hogy éppen ezt a fajtát használják hozzájuk.

Emellett a google sem releváns - nyilván nem tud a 11-es rendesen szöveget értelmezni -, mert ha a kérdezöt az érdekelné, milyen spagetti receptek vannak, akkor ott nézte volna meg, viszont a kérdésben világosan benne van, hogy "nektek milyen recepetjeitek vannak" - azaz az itteni felhasználók ötletei érdeklik.

2020. jan. 4. 11:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/27 anonim ***** válasza:
79%

15, most őszintén, aki itthon tanul főzni akár netes receptekből, honnan az isten bögyörőjéből tudná, hogy milyen az eredeti olasz carbonara? Itthon, és úgy általában véve is mindenhol a tejszínes, füstöltszalonnás, sőt sonkás szmötyi terjedt el carbonara néven, amit jó magyar módra megküldünk trappistával. Sőt, mint ahogy fentebb kiderült, a bolti kész verziók még gombát is tartalmaz(hat)nak, hiába nem passzol semmilyen szinten.

Én speciel egyetlen okból tudom, milyen az eredeti recept: televízióban dolgozom, ahol egyszer reggeli műsorban a mesterszakács vendég kifejtette a fentieket, és készített is egy adagot a nézők kedvéért. És még így is bizarrnak tartom a nyerstojásos szmötyit, bár gyakorlatban nagyon finom.


Úgyhogy hiába keresne rá a kérdező, 10-ből 9 netes carbonararecept tejszínes sonkás tésztaszószt jelent. Ez nem hiszti, hanem tény, akkor is, ha az olaszok a sarokban zokognak.

2020. jan. 4. 11:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/27 A kérdező kommentje:
Csak úgy megemlíteném hogy a 11-es kommentelőnek címzett üzenetek azok nem a mostaninak lettek címezve, mivel az előző 11-es hozzászólás már törölve lett.
2020. jan. 4. 12:37
 18/27 anonim ***** válasza:
100%

Az az igazság, hogy az igazi, olasz, autentikus ételek terén még kezdő vagyok.


Viszont a saját készítésű (kissé magyaros beütésű) húsos ragumtól az olaszok valszeg szívbajt kapnának.


Én sokáig bolti spagetti tésztát használtam, de utólag "rászoktam" a házi készítésű tésztára, miután vásároltam egy robotgépet a tészta bekeveréséhez és egy kézi (tekerős) tésztavágó és nyújtógépet. Ilyesmit: [link]


Ugyanis rájöttem hogy az olajos vízben kifőzött gyári tészta azért nem jó, mert egyrészt az olaj miatt a tészta kevesebb szaftot szív fel a raguból, másrészt más egy frissen készített házi tészta, ugyanakkor mérföldekkel jobb mint egy gyári, amibe nem tudni mi van.


Amúgy ami a ragut illeti:

Igazából én majdnem mindig ipari mennyiséget főzök (1 kg hús a minimum) mivel nálunk sokan vannak a családban és alapvetően én tudok "aránylag jól" főzni a családon belül - ezért nem is tudok és merek mennyiséget ajánlani grammra pontosan, de megpróbálom:


- 500g sertés v. marhahús

- 1 konzerv hámozott paradicsom (ajánlom nyári időszakban a friss, édes paradicsomot leforrázva, pürésítve - mégis a házi a legjobb 🙂)

- Kis fej vörös- vagy mogyoróhagyma (utóbbit ajánlom inkább – ha van, ugyanis az íze sokkal édesebb és a szaga sem olyan erős)

- Kevés fokhagyma (kb. 1-2 gerezd ehhez a mennyiséghez, nyomva vagy reszelve)

- Oregánó, bazsalikom, rozmaring (javaslom a frisset, sajnos én általában szárítottból dolgozom)

- Kevés frissen őrölt bors

- Kevés gomba (Igazából ez ízlés kérdése hogy mekkora mennyiség, és hogy milyen gomba, vagy szeretne-e bele tenni valaki gombát egyáltalán. Mivel a mi családunk imádja a gombát, ezért mi a spagettibe rakunk; csiperkét - barnát és fehéret egyarát, erdei gombakeveréket - Aldiba és néhány nagyboltba kapni - és ha sikerül szerezni, kkor szárított vargányát v. vargánya port. A vargánya egy igazán különleges, fűszeres ízvilágot kölcsönöz a ragunak.)

- 1 vékonyabb sárgarépa és egy kisebb zeller (a zeller lehetőleg kevesebb, mint a sárgarépa, mert az íze sokkal intenzívebb) lereszelve vagy „Brunoise-ra” vágva (azaz brünoá, ami kb. 0,5×0,5 cm-es kockákat jelent. Én kb mindig ezzel dolgozom, ugyanis a raguban lévő pici zöldségkockák miatt esztétikusabb látványt nyújt tálaláskor az étel, mivel a fél centis zöldségkockák jól passzolnak a darált húsos raguba, ugyanakkor ízben gazdagítja is azt.


A recept:

Hagymát lepirítom, megy bele a fokhagyma, kicsit tovább pirítom (vigyázva hogy a fokhagyma le ne égjen), ekkor jöhet rá a hús, amit nagylángon, kifehéredésig pirítok, aztán jön rá az aprított zöldség és a gomba. Összeforgatom és folyamatosan, nagy láng felett tartom folyamatosan kevergetve és forgatva (legalábbis amíg a gomba összeesik - amennyiben friss gombából dolgozunk). Miután elfőtte az összes lét és kellően lepirult, jöhet a só (ízlés szerint), a bors, a zöldfűszerek, majd a paradicsom (megj.: mi kicsit édesebben szeressük a ragut, szal ha a paradicsom túl savas, kkor kevés cukorral ellensúlyozzuk a paradicsom ízét)

Összeforgatjuk, alacsonyra vesszük a lángot majd hagyjuk egyet rottyanni (azaz amíg rotyogni nem kezd újra a ragu). Közben folyamatosan kóstolgassunk – ez alapvető dolog!

Ezután hagyjuk a ragut min. 5 percig „pihenni” (hogy az ízek végleg összeérjenek), majd tálaljuk a frissen kifőzött tésztára öntve.


Kerülhet a tetejére frissen reszelt parmezán, de mivel a mi családunk imádja a sajtot, ezért mink resztelt trappista és karaván keverékét szórjuk rá, amit mikróban utólag ráolvasztunk.


Ez a "saját fejlesztésű", házi spagetti recept nálunk.


29/F voltam és remélhetőleg hasznos volt a válaszom. 😉

2020. jan. 4. 16:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/27 anonim ***** válasza:
72%
ma 16:09-es: semmilyen tészta nem jó "olajos vízben" fözve", ennek semmi köze a bolti vagy házi készítéshez.
2020. jan. 4. 16:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/27 anonim ***** válasza:
79%
Tészta főzővízbe nem rakunk olajat. Ez azért elég alapvető dolog. A tészta lényege hogy megtapadjon a szósz. A szószba persze kerül elégy gyakran olivaolaj de mivel kb mindig szoktunk a tészta főzőléből rakni bele így az abban lévő keményítő megköti az olajat meg sűríti a szószt.
2020. jan. 4. 17:13
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!