Valaki tud olyan Japán recepteket, amiket itthon is el lehet készíteni?
Teriyaki páclé
250 ml száraz sherry, ugyanennyi olaj és szójaszósz, 6 fokhagymagerezd, 6 ek cukor és 3 ek frissen őrült gyömbér (ezek a mennyiségek kb 0,75 literhez elegendőek)
1.) A gyömbért vékonyan hámozzuk meg majd reszeljük apróra.
2.) Keverjünk össze minden hozzávalót egy tálban. Hagyjuk állni mintegy 1 órán át.
3.) Végül töltsük üvegbe a páclét.
ui.: Nem tudok róla véleményt mondani, a receptet még nem próbáltam, de már tervben van az alkalom és a menü is.
A házi szusiról ne mondjatok le. Amit most leírok az kedvet csinálhat a szusihoz és csak kicsit hasonlít hozzá (mitha a japánok készítenének töltött káposztát halból és algalapból :)
Recept olcsó Nigiri szusi készítéséhez (ez amihez nem kell algalap)
Hozzávaló
- főtt rizs (amit elkeversz ecettel és cukorral, kb. úgy mintha uborkasalátát készítenél)
-wasabi - por formájában is vásárolható, de van pasztában is pl. a TESCO-ban. De ha minden kötél szakad akkor tegyél rá jó erős magyar tormát :)
A nigiri (kézzel készített) szusihoz vizes kézzel kb. 5 cm hosszú rizsrudat formázunk, egy kis zöld tormát kenünk rá, majd rátesszük, rásimogatjuk a feltétet (siki), ami sok minden lehet. Legtöbbször valamilyen nyers hal, de lehet más is.
Egzotikusabb feltétek, melyek azért a nagyobb élelmiszeráruházakban beszerezhetők: tonhal (szerintem ez a legfinomabb), lazac, makréla, tintahal, rák, kagyló - ( ez mind lehet konzerv is)
Könnyebben beszerezhető feltétek: füstölt hal, tartósított lazac, halkonzerv, rákutánzat. Fogyasztják növényekkel is, például uborkával, avokádóval, retekkel, gombával, ananásszal. Keverhetjük is a hozzávalókat, pl. lazac hagymával vagy konzerv hal citromszelettel.
Mehet rá sonkaszelet és sajt is, akár majonézzel is.
És persze minden falatra csöpögtessünk szójaszószt.
Ezt egy japánnak ne mutassátok meg, met harakirit követ el :D
Ha van ankod akkor tudsz dorayakit sutni. Gyakorlatilag mezes palacsintateszta, es ketto koze egy kis ankot kanalazol. Mondjuk en nem venni szoktam, hanem konzerv azuki babot felfozok vizben sok cukorral, es mikor besurusodik akkor jo.
Ill. van meg egy etel, amit szeretek csinalni, ennek nem tudom a nevet, nagyon sok hagymat felrakok parolodni, mikor puha akkor felontom egy kis vizzel, rakok bele egy tasak dashi port, egy kis mirint, egy keves (tenyleg keves, ne legyen sotet) szojaszoszt, aprora vagott (akar elore kicsit megfozott) csirkemellfalatokat beledobom, keszre fozom (jol fojjon el a leve) majd a vegen beleutok par tojast, megvarom, mig megsul es igy az egeszet rizzsel talalom, nagyon finom.
Ami meg egyszeru, az soba tesztat sima vizben kifozol, addig tartod hideg viz ala, mig kihul es mirinbol es szojaszoszbol martogatost keversz hozza (jo a sima szojaszosz is, mindegy), ujhagymakarikakat is adhatsz hozza.
Ha van norilapod akkor a rizst fozd meg ragacsosra, a norilapot tedd ra valamire, amit fel lehet csavarni, en nekem van ilyen "sushi mat"-om, de ha neked nincs az se baj, konyharuhaban is jo, szoval tedd ra, kb haromnegyedeig szedj ra rizst (oldalt a szeleig, feled levo oldalan is a szeleig es a toled legtavolabbi oldalan maradjon ki) tegyel bele tolteleket (tojas, rakrudak, majonezes tonhal, uborka stb) es csavard fel, varj egy kicsit, hogy osszealljon es karikazd fel.
Meg egy konnyu es egyszeru: Nem ismerem a mo-i japan etel viszonylatokat:) de ezt itt nagyon olcso megcsinalni: lehet kapni ilyen sult szoja zsakocskakat (aburage) abba fott rizst csomagolsz, amit elotte megizesitettel szusirizs-fuszrrel (nem tudom a nevet, bocsi, tasakban lehet kapni es csak raszorom, de elvileg meg is lehet csinalni, egy kis ecetet meg cukrot kell osszekeverni) es kicsit osszenyomkodtad, nagyon finom:)
Most ennyi juttott eszembe amit igy konnyebb megcsinalni:D
11:45 köszi :D valahonnan kell norit szereznem :S wasabi a tesco-ban? O.O Errefelé nincs, csak egy poros vidék vagyunk :D
23:28: köszönöm, csak a hozzávalókkal van egy kis gond... szintén a vidék miatt nem tudok beszerezni pl. mirin-t sem, pedig többhöz is kéne... és nem állunk úgy, hogy nekiálljak rendelgetni :S
De megoldom valahogy, köszi mindkettőtöknek :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!