Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » A pálinka miért csak Mo. -ra...

A pálinka miért csak Mo. -ra és környékére jellemző? Máshol miért nincs ilyen?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy más nemzeteknek is vannak hasonló röviditalai, de pl. a limoncello, a brandy, a borovicska vagy vodka mind alapjaiban mások. Vagy gyengébb, szörpszerű likőrök, vagy olyan erős párlatok, amik nem ehető, édes gyümölcsből készülnek. Olyan minőségű gyümölcsből készült itallal, mint a magyar pálinka, máshol nemigen lehet találkozni. Ami számomra azért meglepő, mert maga az eljárás egyáltalán nem bonyolult, és gyümölcs is van máshol is, pl. Olaszországban. Hogy lehet, hogy más nemzeteknél nem alakult ez ki?
2018. jún. 30. 11:29
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Van máshol is.
2018. jún. 30. 11:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
57%
Erre nagyon egyszerű a válasz. A tőlünk északra fekvő kultúrákban a hideg miatt a gyümölcs túl értékes ahhoz, hogy tütü legyen belőle, aminek során a vitamin- és rosttartalmának nagy részét elveszíti. A délebbre fekvő területeken pedig a szőlőnek olyan több évezredes hagyományai vannak, amiket nem lehet kiütni.
2018. jún. 30. 12:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
83%
2018. jún. 30. 12:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 A kérdező kommentje:
Utolsó: mint írtam, ezek nagyrészt (amennyire én tudom) nem hozzák a pálinka minőségét, hanem inkább likőrök.
2018. jún. 30. 12:30
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Most hirtelen egy gyümölcsből készült pálinka jut eszembe ami nem magyar, a Zivania. Ez egy ciprusi törkölypálinka. Zivania nevű szőlőből készítik.Ízre is kb ugyanaz mint a magyar törkölypálinka. Biztos más nemzeteknek is van gyümölcspálinkája (is),de most nem jut más eszembe.
2018. jún. 30. 12:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 Phoney ***** válasza:
100%

Azért olyan meglepő, mert egyáltalán nem igaz.


Magyarországon kívül 10 másik EU-országnak vannak olyan eredetvédett gyümölcspárlatai, amik semmi kézzelfoghatóban nem különböznek a magyar pálinkától, és jellemzően ugyanazokból a gyümölcsökből is készülnek (főleg szilva, meggy, kajszi, körte, alma). Ráadásul egyes olyan országokban is sok gyümölcspárlatot főznek, ahol nincs eredetvédett fajtája, pl. Csehországban. (És akkor a törkölyről, borpárlatról, almaborpárlatról még nem is beszéltünk.)


Hogy értsd a dolgot, Magyarországnak 5 féle helyi eredetvédettségű pálinkája van (+1 a pálinka mint országos árujelző), eközben Olaszországnak 16... és nem törköly, nem bor, hanem szilva, körte, stb.


Lehet, hogy az olaszoknál vagy a franciáknál a teszkó italos polca nincs tele gyümölcspárlatokkal (bár szerintem lehet azért találni, ha el tudod olvasni a címkét, = a gyümölcsös italok között megtalálod a gyümölcspárlatokat), de hát tudod Magyarországon se lenne, hogyha nem nyonmnák hozzá 10+ éve padlógázon a kormányzati marketinget.


Ami a házipálinka elterjedtségét illeti, annak megvan az a prózai oka, hogy nem vagyunk gazdag ország. Ma Magyarországon 1 liter 38%-os töményet képtelenség 3800 forintnál olcsóbban bolti forgalomba hozni, és akkor finomszeszről beszélünk, bármi más csak drágább lehet. Namost ennyiből nemcsak hogy legálisan főzni/főzetni, de feketén akár venni is lehet házipálinkát, szóval minálunk a házipálinka értelemszerűen jó ideje nagyon népszerű alternatíva a bolti italra. Ellentétben a gazdagabb országokkal, ahol a bolti ital gyakran annyi, mint nálunk, a fizetés viszont többszörös, és legális bérfőzés/magánfőzés sem létezik. Nekik nem szorít a pénztárcájuk, amikor a kedvenc italukat kell megválasztani...



Az utóbbi kommentedre:


1. ez a magyar pálinkamarketing meséje. Seízű, túlvizezett, vagy más okból felejthető pálinkákkal főleg az itthoniak közt szoktam találkozni. Franciáktól, csehektől viszont olyan szilvákat kóstoltam már, hogy csak szeretném, ha az itthoni nagy pálinkareneszánszban is hajlandóak lennének ilyeneket főzni...


2. A gyümölcspárlat és a likőr két különböző, egymást kizáró kategória. Ami gyümölcspárlat, az nem likőr, és fordítva.

2018. jún. 30. 12:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 A kérdező kommentje:
Mi a neve az olasz gyümölcspárlatoknak? Ez a grappa?
2018. jún. 30. 14:48
 8/11 Phoney ***** válasza:

Nem, a grappa az törköly. A gyümölcspárlatoknak máshol nincs olyan egységes neve, mint amilyen nálunk a pálinka (mondjuk azt nálunk is csak 2000 körül találták ki, hogy a pálinka csak gyümölcspárlatot jelentsen).


Az olasz gyümölcspárlatoknak ilyen neveik vannak, mint "dél-tiroli körte", stb., és hogy ne legyen egyszerű, ez németül és olaszul is megjelenhet a címkén. Az alábbi rendelet alján a táblázatban megtalálod a teljes listát az eredetvédettekről, keress rá benne (Ctrl+F), hogy "Südtiroler Williams", ott kezdődnek az olaszok.


[link]


De ha nem eredetvédettről van szó, akkor az olasz címkézésben a gyümölcspárlat "Acquavite di frutta", illetve "Acquavite di [gyümölcs neve]".

2018. jún. 30. 15:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim válasza:
Van sok helyen (szinte mindenhol), csak nem pálinkának hívják.
2018. júl. 8. 01:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim válasza:

Phoney, a grappa nem egyenlő a törköllyel.

A grappa egyenesen a szőlőből készül, ugyanolyan eljárással, mint más gyümölcsökből, ezért ez a "szőlő pálinka" .

A törköly pedig a már borkészítés céljából kipréselt szőlő párlata.

Plusz szőlőből készül még a seprőpálinka is, ez pedig a bor ülepedése közben keletkezett "seprő" lefőzésének eredménye.

2018. szept. 2. 09:32
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!