Mitől lesz olasz fagyi az olasz fagyi? Mi a különbség?
Eredetileg az olasz fagyi azonos arányban 3 alapanyagot tartalmazott: gyümölcs, cukor, jég....
De a mai laktató, krémes olasz fagyik azért többek ennél...
Alapvetően két fajta fagylaltkészítési mód létezik:
- meleg eljárásos - ilyenkor főzik a fagyit, a fagyizóra ki van írva, hogy főzött fagyi. Ebben lehet tojás, mert azt használják emulgeátorként (hogy a vizes és a zsíros rész ne essenek szét, krémes maradjon)
- hideg eljárásos - ez az olasz fagyi. Ilyenkor a folyamat során egyáltalán nem melegítik fel az összetevőket, hanem egy "instant" port használnak alapnak, amit vagy tejjel, vagy vízzel oldanak fel, ebbe kerül még az ízesítő anyag (gyümölcsök, csoki, kávé, stb).
És igen, bármilyen vacak por fagyi megkaphatja az olasz fagyi elnevezést, ha olaszországi terméket használnak alapként. Szóval, az "olasz fagyi" nem garancia a minőségre, sőt. Simán lehet tömeggyártott műanyag fagyi. (Amúgy én Olaszországban sem sok helyen ettem igazi, finom fagyit.)
Ha tényleg jobb minőségű fagyira vágysz, akkor a "kézműves" címkére érdemes vadászni. Ez is egy elcsépelt fogalom manapság, de ennek a lényege, hogy egy kicsi műhelyben, kis mennyiségű fagyit készítenek, nagyobb odafigyeléssel, hiszen nem tömeggyártás megy. És igen, itt is porból készül a fagyi, de azt csak alapként használják, nagy arányban kell benne lennie friss alapanyagoknak, pl. helyi gyümölcsöknek. Budapesten a Dolce Intervallo és a Valdocco ilyenek például.
A fagyi alapvetően jég és cukor. Az olasz fagyi jég, cukor és jó adag zsír, amitől krémes lesz.
Persze ez "csak" tápanyagok szempontjából írom, viszont ez is jelentős. A krémes fagyik általában többszörösei kalóriában az egyszerű, hétköznapi jég és valamilyen cukor (meg színezék, aroma...) kombinációinak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!