Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Mitől lesz olasz fagyi az...

Mitől lesz olasz fagyi az olasz fagyi? Mi a különbség?

Figyelt kérdés
2018. ápr. 23. 08:55
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
27%
Italianne.
2018. ápr. 23. 09:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
43%
Olasz fagylaltporbol készül
2018. ápr. 23. 09:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
74%

Eredetileg az olasz fagyi azonos arányban 3 alapanyagot tartalmazott: gyümölcs, cukor, jég....

De a mai laktató, krémes olasz fagyik azért többek ennél...

2018. ápr. 23. 09:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha arra vagy kíváncsi, hogy az eredeti olaszországi fagyi miért olyan csodás, akkor azért mert minőségi alapanyagokból készül, nem tejjel, hanem jó minőségű tejszínnel és főzik, nem csak porral összekeverik.
2018. ápr. 23. 11:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 A kérdező kommentje:
Szóval bárki kiírhatja a fagylaltozójára, hogy olasz fagyi, ha onnan vesz port? Általában tejes fagylaltok ezek mostanában, nem? Csak mert elég sok helyen ettem fagyit már, kiírják, hogy eredeti olasz fagyi, és én túl nagy különbséget nem vettem észre ízben azokhoz a fagylaltokhoz képest, ahol ezt nem írják ki.
2018. ápr. 23. 13:01
 6/11 anonim ***** válasza:
71%

Alapvetően két fajta fagylaltkészítési mód létezik:


- meleg eljárásos - ilyenkor főzik a fagyit, a fagyizóra ki van írva, hogy főzött fagyi. Ebben lehet tojás, mert azt használják emulgeátorként (hogy a vizes és a zsíros rész ne essenek szét, krémes maradjon)


- hideg eljárásos - ez az olasz fagyi. Ilyenkor a folyamat során egyáltalán nem melegítik fel az összetevőket, hanem egy "instant" port használnak alapnak, amit vagy tejjel, vagy vízzel oldanak fel, ebbe kerül még az ízesítő anyag (gyümölcsök, csoki, kávé, stb).


És igen, bármilyen vacak por fagyi megkaphatja az olasz fagyi elnevezést, ha olaszországi terméket használnak alapként. Szóval, az "olasz fagyi" nem garancia a minőségre, sőt. Simán lehet tömeggyártott műanyag fagyi. (Amúgy én Olaszországban sem sok helyen ettem igazi, finom fagyit.)


Ha tényleg jobb minőségű fagyira vágysz, akkor a "kézműves" címkére érdemes vadászni. Ez is egy elcsépelt fogalom manapság, de ennek a lényege, hogy egy kicsi műhelyben, kis mennyiségű fagyit készítenek, nagyobb odafigyeléssel, hiszen nem tömeggyártás megy. És igen, itt is porból készül a fagyi, de azt csak alapként használják, nagy arányban kell benne lennie friss alapanyagoknak, pl. helyi gyümölcsöknek. Budapesten a Dolce Intervallo és a Valdocco ilyenek például.

2018. ápr. 23. 18:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
+ Amúgy a por alap lényege, hogy a tojást pótolja, vagyis összefogja a zsíros+vizes elemeit a fagyinak, illetve biztosítsa a krémességét. Fő összetevője keményítő, valamilyen lecitin (főleg szója), és növényi zsírok, meg dextróz, ami meggátolja a kikristályosodást a fagyasztás során. ELőző voltam.
2018. ápr. 23. 18:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 A kérdező kommentje:
Köszi szépen a választ! Ma is tanultam valamit. Akkor keresem a kézműves fagyikat ;)
2018. ápr. 23. 19:51
 9/11 yozoG válasza:
100%
Kerüld az Albán, Szerb vagy bármilyen balkáni beütést sejtető fagyizóka. Kecsegtetően sokat adnak nagyon olcsón. Az igazi főzött fagyiba minőségi alapanyagokat használnak, ami nem olcsó, plusz rengeteg fárasztó meló van benne.
2018. ápr. 24. 07:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
25%

A fagyi alapvetően jég és cukor. Az olasz fagyi jég, cukor és jó adag zsír, amitől krémes lesz.


Persze ez "csak" tápanyagok szempontjából írom, viszont ez is jelentős. A krémes fagyik általában többszörösei kalóriában az egyszerű, hétköznapi jég és valamilyen cukor (meg színezék, aroma...) kombinációinak.

2018. máj. 3. 18:22
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!