Mire gondolnak azok az emberek, akik hangsúlyozzák, hogy a magyar konyha fűszeres?
Nézőpont kérdése. Szerintem nem túl sokféle fűszert használnak, de, amit igen, azt viszont általában el is túlozzák.Ha valakinek a fűszeresség a csípőspaprikát jelenti, elég messze jár a valóságtól.
Nehéz a fűszerekkel mesterfokon bánni, de akinek sikerül, igazi gasztronómiai élményt tud adni az étkeit fogyasztóknak.
Azért kérdezem, mert mostanában voltam pár étteremben illetve sikerült megkóstolni ezt-azt, ami nem ilyen magyarosított szar volt(mint a kínai éttermek java).
Na, hát rögtön ráéreztem, hogy milyen az, amikor semmi fűszer.
Említette valaki a thai konyhát, hogy mennyire összetett.
Voltam egy thai étteremben, az étel minősége valóban átlagon felüli volt, eléggé részletesen kiválasztható volt az összetevő, de az ízek?????!!!
Kb, mintha meglocsoltak volna mindent egy jó nagy adag citromlével.
Olasz étteremben dettó, pirítós, rajta natúr(totál natúr)csirke, aztán minden leöntve darált paradicsommal meg ecettel.
Jó, persze volt ezen is mindenféle tingli-tangli, de csak parasztvakítás volt.
Az USA konyha, azaz öntsünk le mindent Barbecue szósszal, hát az meg valóban az alja mindennek :D
Ezek után elmenni egy magyarosított kínai étterembe, hát maga volt a felüdülés(jah, és értem már miért olyan menő az amcsiknál a KFC, ilyen moslékot kellene enni, én is oda járnék).
Maradjunk annyiban, hogy semmit nem tudsz a nemzetek konyhájáról. Semmit.
Szerintetek, de azért elárulom, hogy ez az oldal pont erről szólna, hogy az ember bővítse a "tudását".
Tehát egy kérdésre azt a választ adni, hogy nem értesz hozzá elég nagy.....
Biztos függ az embertől is. De legtöbbször tényleg azt, amit írtál, hogy a más nemzeté ízetlenebb.
Esetleg még azt, hogy nem tudják megmondani, hogy milyen fűszer ízét érzik.
Ez egy roppant izgalmas kérdés... Már csak azért is, mert annyit hallottuk, hogy el sem gondolkodunk rajta.
A rengeteg fűszert ínyencek használják, amik felsorolásra kerültek, a magyar konyhának egyáltalán nem részei. Valójában a magyar -- és szigorúan magyar -- ételek eléggé szegényes ízvilágúak sok hússal, kevésféle zöldséggel, kevésféle körettel, alig néhány fűszerrel.
A magyarok között sok az ínyenc, így a dél-amerikai, távol-keleti ízeket és a mediterránium ízeit előszeretettel vegyítjük a saját konyhánkkal. Ennek ellenére ismétlem, vannak fűszeresebb konyhák is a világon.
Én jómagam addig törpöltem a kérdésen, míg a következőre jutottam: az európai népek így fejezik ki, hogy -- habár beilleszkedtünk Európába 1000 év alatt -- sosem fognak európaiként, közülük valóként tekinteni ránk. Ebből a mondásból mára pedig közhely lett, egyfajta megszokott mondás.
Remélem érdekesnek találjátok az ötletet, még ha meg is cáfoljátok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!