Mire gondolnak azok az emberek, akik hangsúlyozzák, hogy a magyar konyha fűszeres?
Erősen ízgazdag és paprikás(csípős,édes egyszerre) no meg eléggé sósak az ételeink :D
Hát hogy néz ki egy magyar étel paradicsom vagy paprika nélkül? :D no meg csipős vagy sós íz nélkül
és persze az elkerülhetetlen bors a levesben
Mindig kerestem a hentesnél magyar kolbászt, de sosem tudott vele szolgálni. (Németországban lakom.) A sokadik kérés után mondta, hogy vigyék egy receptet, kísérleti jelleggel egy hétvégere csinàl pár kilót, hátha el tudja adni. Vittem is egyet, lefordítva.
3 hét eltelte utän füstölt magyar szárazkolbässzal värt. Az äm, de az nem volt se csípős, se nagyon paprikás, se köménymagos, se fokhagymás. Mondta, hogy nem merte bevállalni a receptet a túl fűszeresre, mert nem tudná eladni. A kolbász olyan középszer lett....
A magyar konyha elég sok fűszert használ, de messze nem a magyar konyha a legfűszeresebb, sőt a mai ételek elég egyoldalúan vannak fűszerezve.( Só, bors, paprika)
Régi szakácskönyveket olvasva, azt vettem észre hogy korábban sokkal változatosabb fűszereket használtak.
Sajnos egy csomó régi magyar ételt elfelejtettünk :(
Mert egészségtelenek vagy az alapanyagok beszerezhetetlenek már.
Tévesen használjak a túl nagy mennyiségű kifejezés kiváltására. Ezek az emberek azt gondolják, hogy a túl sok fokhagyma-pirospaprika-só-bors használata jelenti a fűszerességet.
Holott a fűszeresség azt jelenti, hogy jellemzően nem 3-5, hanem 30-50-féle fűszert használ egy konyha.
Anyósom is azt hajtogatja, hogy a ő fűszeresen főz, és nem érti meg, hogy a rengeteg fokhagyma, és a minden pörköltös meg elsózott az nem fűszerest jelent, és nem is jó, nem ízes, nem finom dolog.
Én mondjuk nem fűszerezem agyon a kajáimat (és nem eszek erőset), de szerintem a hagyma, pirospaprika, pici bors nem annyira durvák, a zöldfűszerek (kapor, majoranna) meg pláne nem. A fokhagyma az, ami már elég erőteljes.
Nekem a fűszeresről sokkal inkább valami ázsiai kaja jut eszembe, curry, wasabi, szójaszósz, meg a csípős akármik; nem olyasmi, amit én is nap mint nap eszek.
Persze van, aki erősre csinálja a tipikus magyar kajákat, de ezt nem érzem általánosnak (már csak azért sem, mert a legtöbb családban van gyerek is, akik ugyanazt eszik).
8:
Amiket felsoroltál, annyiféle fűszer például egy átlagos indiai/thai/vietnámi/stb. étel egyik fűszerpasztájában simán benne vannak, és az csak egyetlen paszta egyféle ételben.
Ezért használ keveset a magyar konyha.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!