Melyik nemzet konyhája a jobb? A magyaroké, románoké, szlovákoké vagy horvátoké?
Szia!
Definiáld kérlek kontextusban: "Jobb".
En a horvatot kapasbol kizarna , nekik nincsenek ugy igazan nagyon tradicionalis eteleik, ok csak atvettek innen-onnan ezt azt (torokoktol, gorogoktol, olaszojtol, sot meg a magyaroktol is)...
Roman szintugy...na ott aztan minden van egesz Europabol :D
Szlovak hasonlo, nekik vannak ugyan sajat eteleik, de ott inkabb mindenhol a cseh dominal.
A magyart meg gondolom ismered...
Az hogy melyik a jobb? Hat erm tudom, jogos a kerdes, hogy mi alapjan? Amugy szerintem az izles kerdese.
De ezek a konyhak nem annyira elesen kulonithetok el "onallokent", mint pl a francia-olasz-angol stb...ott azert joval nagyobb kulonbsegek vannak.
Ezek a nemzeti konyhák hatással voltak egymásra, keveredtek valamennyire a földrajzi közelség miatt. Szerintem a legváltozatosabb a horvát, főleg a földrajza miatt, legalább 3 tájegységet különíthetsz el, gasztronómiai szempontból is (van a tengerparti-szigeti-dalmát: ez az olaszra hasonlít némileg, van egy balkános-törökös hatás, és van egy magyaros-osztrákos, Monarchia-hatás).
A szlovák nem túl változatos. A nemzeti ételek sora igen szűkös. Ettől eltekintve szerintem finom, csak náluk is a hagyományos ételek elég nehezek, zsírosak, hiszen főleg a hegyekben dolgoztak az őseik, hideg volt, kellett az energia. Nagyon szeretik a túrót, a juhtúrót (bryndza), a mákot, a káposztát, ill. esznek folyami halakat is.
A román konyhát annyira nem ismerem, de azt tudom, hogy sok puliszkát esznek, a kukorica az egyik fő alapanyag. Emellett magyar és balkáni hatás érzékelhető.
A magyar szerintem nagyon változatos és finom.
Összesítve nekem a horvát a favorit, ha mindenképp választani kell, az a legváltozatosabb, érdekes és egészséges is.
Én a horvátot mondanám. Jóval sokszínűbb a szláv konyháknál, a magyarról meg a románról pedig szerintem mindenki tudja mennyire egészségtelen és egyhangú.
A horvátban a tengeri ételek nagyobb szerepet kapnak, ezáltal kicsit másabb a felsoroltaknál és némileg egészségesebb is.
Talán a horvátoké, mert sokkal több tengeri ételt használnak, és zöldséget, mint mások, egyszerűen változatosabb. A román konyha nagyban a franciára emlékeztet, és sok zöldséget használ, a padlizsánkrémet is tőlük vettük át.
A szlovák és a magyar konyha eléggé egyhangú: vagy hagymás-pörköltös, vagy olajban sütöttek a legtipikusabb ételek, nem túl egészségesek vagy változatosak.
A magyaroké , a románoknak csak egy pár tradicionális ételük van amikből a legidmertebb a puliszka és a miccs ( vagy csevapcsicsa ahogy az anyaországiak mondják ) és a puliszkával készült ételek : pl. tejbepuliszka , túróspuliszka.
Én székely vagyok így inkább a székelykonyháról tudok mondani ezt-azt :
Mifelénk a jellegzetes étel a töltöttkáposzta és a kűrtőskalács, minden különleges alkalomkor ezeket esszük , főleg karácsonykor.
Jellegzetes leveseink a különféle gyümölcslevesek : mint például az egres leves , alma leves , meggy leves , körte leves , szőlő leves , stb..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!