A külföldieknek mi a véleménye a magyar péksüteményekről? Miért csak Magyarországon van ennyiféle finom pékáru? Vagy ha más országokban is van, melyek azok?
Hú, milyen indulatokat váltottam ki :D Tényleg, elnézést, amiért szeretem a magyar péksütiket, és amiért nem jártam olyan sok országban, hogy egy átfogóbb képet kapjak a dologról. Nem hiszem, hogy ez tudatlanságra vallana, nem tudom, miért kell ilyen rosszindulatúnak lenni. Nem írtam, hogy ne létezne, csak hogy én nem tudok róla, ezért is kérdeztem meg, hogy tudjam.
Ausztriában és Németországban jártam már, de sehol nem láttam pl az Aldiban, Lidlben, egyéb szupermarketekben olyan péksüti választékot, mint itt.
Az meg, hogy a fornetti hulladék aláírom, sejtettem, hogy nem ezt kellett volna példának felhozni, inkább arra akartam rámutatni a fornettivel, hogy szerintem tök jó, hogy tele van vele a város, óriási a választék és tök olcsó. Ilyennel máshol én még nem találkoztam.
Na de az Aldiban, Lidl-ben is mi van? Kb. mint a Fornetti. Fagyasztott tartósított, előkészített valami, amit helyben készre sütnek.
Inkább legyen kevesebb, de az igazi pékségben készült. Mondjuk én nem vettem észre, hogy máshol ne lenne választék. Csak annyi a különbség, hogy nem pont ugyanezek vannak, mint nálunk. De ott meg van olyan, ami nálunk nincs.
De itthon is van olyan pékség, ahol ők gyúrják, készítik a cuccokat és valóban frissen készítik el. De nyilván ez a nagy multiknak nem gazdaságos.
Dél-Németországban élünk, a férjem német és mindig frászt kap a magyar péksütiktől amikor hazamegyünk. De igaza is van.
Amíg otthon éltem nem sokat adtam ilyesmire, volt fehér kenyér meg vizes zsemle, fornettis szar meg egyebek.
Mikor kiköltöztem rájöttem, hogy ennél sokkal sokszínűbb az egész, itt annyiféle zsemle van (rozsos, korpás, tökmagos, szezámmagos, chia magos, aszalt paradicsomos-bazsalikomos, mákos, olívás, köménymagos és a magvasokból mindegyik 2-3 féle lisztösszetétellel stb.) hogy ha egy héten minden nap 2-3 különfélét vennék akkor se érnék a végére... édes cuccokból is van túrós, almás, lekváros, pudingos, csokis, mogyorós, diós, mindenféle, bár ezeket nem eszem.
Másik nagy előny, hogy itt nincs az a gagyi fornetti féle vonal, és minden jó minőségben készül, nem béna leveles tésztából hanem úgy ahogy kell. És nincs tele ízfokozókkal, tartósítókkal, mert a legtöbb pékségnek a neve múlik a sokszínűségen, minőségen.
"Ausztriában és Németországban jártam már, de sehol nem láttam pl az Aldiban, Lidlben, egyéb szupermarketekben olyan péksüti választékot, mint itt."
Nem az Aldi, Lidl a mérvadó, hanem a PÉKSÉGEK. Ne hasonlítsd már a magyar pékségeket a külföldi áruházlánc gyors-pékárújához, mert nem viszonítási alap. Mondjuk nálunk a Lidl pékárúja mondjuk 2x akkora, mint egy átlagos fornettis bódé, de a minősége hasonló.
De azt hittem pékségekről beszélünk, nem műkajáról...
Mondjuk az vicces, hogy sokak szerint itthon nincs zsömle és péksüti választék: Legalábbis én itthon is rendszeresen látok és veszek mindenféle magos (pl: chia) kifliket, zsömléket és kenyereket, illetve számtalan rozs és teljes kiörlésű, illetve hagyományos kenyérfélék is akadnak bőségesen.
Csupán jó pékségbe kell menni és akkor a frissességgel sem lesz gond.
Viszont az édes és sós péksütik terén ha nem is nagyobb, de legalább akkora választékot, de sok esetben fényévekkel magasabb minőséget tapasztaltam külföldön, különösen a töltelékekbe. Olaszországban és Ausztriában is jobb pl. a sonks és a sajt amit felhasználnak, több is megy a töltelékből, itthon a magam részéről nem igen találok már olyan sós vagy édes péksütit amit szívesen megeszek, van pár jó pékség, de ahol élek ott csak a kenyérfélék terén hozzák a minőséget. Erre pedig a magyarázat, hogy ha itthon is jobb minőségű alapanyagokból dolgoznának kevesebben tudnák megfizetni a minőséget, Németországban ez nem gond.
Amúgy személyes véleményem, hogy az Aldis és Lidlös péksütik, sőt felénk a Spárosok is bőven verik az átlag pékségekét színvonal terén. Jobb a tészts, több a töltelék ês finomabb is. Igaz kisebbek és drágábbak, de megérik így is.
Szerintem viszont a többiekkel ellentétben péksütikben abszolút a balkáni országok a legjobbak.
Nálam az albán pékségeket semmi nem übereli. Kenyerekből viszont a görögök kenyerei a kedvenceim.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!