Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Van valakinek nagyon jól...

Van valakinek nagyon jól bevált Bolognai szósz receptje?

Figyelt kérdés

Paradicsomleves vagy sűrített paradicsomos alapú szószra gondolod, nem porra vagy gyári szószra.

Köszi. :)



2017. jan. 6. 10:49
 1/6 anonim ***** válasza:
78%
Horváth Ilona szakácskönyvéből tanultam egy nagyon jó szószt, igaz ő nem bolognaiként említi, "Olasz paradicsommártás kifőtt tésztára (sugo)" a neve. Hús, zöldségek (répa, zeller, hagyma), fűszerek és sűrített paradicsom. Ha érdekel, bemásolom a receptet.
2017. jan. 6. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
82%

Én úgy szoktam, hogy hagymát dinsztelek, mehet bele fokhagyma is, majd lereszelek 2 szál sárgarépát és megpárolom. Erre jön fél kiló darált hús, megpirítom, és felöntöm egy fél literes sűrített paradicsomkonzervvel. Ha megfőtt, jöhetnek bele a fűszerek, oregano, bazsalikom, kakukkfű, borsikafő, szerecsendió.

Lehet, hogy nem teljesen autentikus, de finom.

2017. jan. 6. 11:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim válasza:
95%
Én is úgy csinálom, ahogy az utolsó + teszek még bele 2-3 gerezd szétnyomott fokhagymát, úgy nyeri el a tökéletes ízt. :)
2017. jan. 6. 11:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm , a 2.-at kipróbálom ma. Csak nem ezzel a fűszer kombóval, viszont #1-es érdekel az említett recepted. Ha bemásolod, megköszönöm.

(Ment mind 3 kommentre a zöld like. :) köszi. )

2017. jan. 6. 14:08
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Úgy van a recept, ahogy a kettes válaszoló írja, csak zellert is tesz bele. Azért leírom.


"Sugo

Olasz paradicsommártás kifőtt tésztákra


Hozzávalók: 3 ek olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 15 dkg darált hús, 1 szál sárgarépa, 1 kis darabka zellergumó, 2 kis doboz paradicsompüré, só, törött bors, 1 babérlevél, 1 kis ágacska friss rozmaring.


Az olajon erős tűzön megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megreszelt zöldségeket, és azokkal tovább pirítjuk. Ha már szép sárga színük van, közékeverjük a darált húst, és még 5 percig pirítjuk. Végül beleadjuk a paradicsompürét, a fűszereket, és még egyszer annyi vizet, mint amennyi az eddigi hozzávalók terjedelme.Lefedve, lassú tűzön 3-4 óra hosszat főni hagyjuk, ha a vizet elfőtte, pótoljuk. A belevalóknak teljesen szét kell főni.

Az olasz paradicsommártást lehet hús nélkül, apróra vágott sonkával, vagy sonkával meg gombával készíteni, Olaszország más-más vidékein különféleképpen főzik ezt a mártást."


Annyit szoktam változtatni rajta, hogy fele-fele arányban füstölt húst is darálok bele, és nem dobozos, hanem nyáron eltett paradicsomlével öntöm nyakon.

Mivel elég macerás, sokáig kell főzni, ezért egyszerre többszörös adagot készítek, és egy-két dl-es dobozokban lefagyasztom, csak tésztát kell főzni, és kész is az ebéd.

2017. jan. 7. 00:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
A bolognai titka egyrészt a marhahús, másrészt az alap, harmadrészt a sok órán keresztül főzés. Keress rá bármely pasta al ragu receptre.
2017. jan. 7. 16:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!