Van valakinek nagyon jól bevált Bolognai szósz receptje?
Paradicsomleves vagy sűrített paradicsomos alapú szószra gondolod, nem porra vagy gyári szószra.
Köszi. :)
Én úgy szoktam, hogy hagymát dinsztelek, mehet bele fokhagyma is, majd lereszelek 2 szál sárgarépát és megpárolom. Erre jön fél kiló darált hús, megpirítom, és felöntöm egy fél literes sűrített paradicsomkonzervvel. Ha megfőtt, jöhetnek bele a fűszerek, oregano, bazsalikom, kakukkfű, borsikafő, szerecsendió.
Lehet, hogy nem teljesen autentikus, de finom.
Köszönöm , a 2.-at kipróbálom ma. Csak nem ezzel a fűszer kombóval, viszont #1-es érdekel az említett recepted. Ha bemásolod, megköszönöm.
(Ment mind 3 kommentre a zöld like. :) köszi. )
Úgy van a recept, ahogy a kettes válaszoló írja, csak zellert is tesz bele. Azért leírom.
"Sugo
Olasz paradicsommártás kifőtt tésztákra
Hozzávalók: 3 ek olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 15 dkg darált hús, 1 szál sárgarépa, 1 kis darabka zellergumó, 2 kis doboz paradicsompüré, só, törött bors, 1 babérlevél, 1 kis ágacska friss rozmaring.
Az olajon erős tűzön megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megreszelt zöldségeket, és azokkal tovább pirítjuk. Ha már szép sárga színük van, közékeverjük a darált húst, és még 5 percig pirítjuk. Végül beleadjuk a paradicsompürét, a fűszereket, és még egyszer annyi vizet, mint amennyi az eddigi hozzávalók terjedelme.Lefedve, lassú tűzön 3-4 óra hosszat főni hagyjuk, ha a vizet elfőtte, pótoljuk. A belevalóknak teljesen szét kell főni.
Az olasz paradicsommártást lehet hús nélkül, apróra vágott sonkával, vagy sonkával meg gombával készíteni, Olaszország más-más vidékein különféleképpen főzik ezt a mártást."
Annyit szoktam változtatni rajta, hogy fele-fele arányban füstölt húst is darálok bele, és nem dobozos, hanem nyáron eltett paradicsomlével öntöm nyakon.
Mivel elég macerás, sokáig kell főzni, ezért egyszerre többszörös adagot készítek, és egy-két dl-es dobozokban lefagyasztom, csak tésztát kell főzni, és kész is az ebéd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!