Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Szombaton meglátogat a nővérem...

Szombaton meglátogat a nővérem akinek néger a barátja! Mit főzek neki? Afrikai kaját akarnék, de nem tudom, hogy afrikában milyen levesek és főételek, saláták, desszertek vannak! Tid valaki segíteni?

Figyelt kérdés
2010. ápr. 28. 09:52
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Én inkább igazi magyar kaját csinálnék.

Gondolod, hogy Magyarországon tudsz olyan ételt készíteni, ami egy Afrikai országban megszokott? Márpedig ha vendéget vár az ember, akkor csak tökéletest tegyen az asztalra, a körülbelül olyan az nem jó.Csak nevetségessé válnál.

2010. ápr. 29. 07:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/15 anonim válasza:
0%
Hát amit a majmok esznek ugyanazt esznek ők is, én legalábbis igy tudom
2010. ápr. 29. 19:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/15 anonim ***** válasza:
85%
19:10-esnek üzenem, ha ők ugyanazt eszik, mint a majmok, akkor te is egy majom vagy, mert te meg ugyanazt eszed, amit ők, csak másképpen tálalva.
2010. ápr. 30. 11:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/15 anonim válasza:

Afrikai konyha: Az Afrikai konyha nagyon gazdag és sokrétű. A legismertebb ételek az Észak-Afrikai országokból kerülnek ki.


Receptek:

Teák:

Lei Cha Tea


A Lei Cha egy Hakka* , tea alapú ital, vagy inkább olyan zabkása féleség mely összezúzott tealevelek és különféle pörkölt magvak, esetleg gabona keverékéből készül. Általában reggelire isszák, vagy hideg időbe, mint finom és igen tápláló erősítő szer. A Lei Cha tea nagy népszerűségnek örvend Tajvanon, Dél-Kínában, és minden olyan térségben, ahol számottevő a Hakka népesség.


Ezt a méltán híres teát gyakran szokták megfázás és influenza enyhítésére fogyasztani, mely szokáshoz tartozik egy történet is:


A Harmadik Dinasztia korában (A.D 221-277) egy híres generális táborozott a hegyekben a seregével, amikor is megbetegedtek. A falubeliektől kértek segítséget, akiknek volt egy titkos receptjük influenzaszerű megbetegedések kezelésére. Noha nem szívesen osztották meg a titkukat idegenekkel, ezúttal mégis kivételt tettek, és segítettek a katonákon. Azóta ez a finom és egészséges tea "közkincs".


A Lei Cha tea egyik lehetséges elkészítési módja:


Hozzávalók: 2 teáskanál minőségi zöld tea, 1 teáskanál hosszú szemű fehér rizs(nem megfőzött), 3 szelet gyömbér, 850 ml víz.


Elkészítése:


* Mossuk meg a rizst és a gyömbért.

* Vágjunk le a gyömbérből 3 szeletet.

* Tegyük a teát, és a gyömbért egy kis hideg vízzel egy mozsárba, és törjük össze mozsártörő segítségél egy krémes pasztává. (mozsár helyett használhatunk aprítógépet vagy botmixert is)

* Tegyük a kapott pasztát egy teáskannába, és öntsünk rá forralt vizet.

* Hagyjuk állni 2-3 percig, majd töltsük ki poharakba és ha ihatóra hűlt, fogyasszuk.


*A Hakka emberek elsősorban Kína Guangdong, Jiangxi, és Fujian tartományában élnek.


Előétel & Főétel:

Algíri búzaleves - Afrika recept

--- vonallal vannak elválasztva

Hány személyre: 4 személyre


» 2 ek. olívaolaj

» 1 hagyma

» 4 gerezd fokhagyma

» 1 tk. fűszerpaprika

» csipetnyi cayenne-i bors

» 125 ml paradicsompüré

» 1 l zöldségalaplé

» 50 g bulgur (áztatott, tört búza)

» 1 ek. felaprított petrezselyem

» 1 ek. felaprított menta

» 50 g konzerv csicseriborsó

» 1-2 ek. citromlé

» 1 ek. felaprított korianderlevél

» só és bors

A finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olívaolajon, majd hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a paprikát és a cayenne-i borsot. Így pároljuk 2 percig. Beledolgozzuk a paradicsompürét, felengedjük a zöldséglevessel, belerakjuk a búzát és fél órán át lefedve pároljuk. petrezselyemmel, korianderrel, mentával fűszerezzük, ha kihűl botmixerrel összekeverjük. Újra hevítjük és a csicseriborsót is hozzáadjuk. sóval és borssal fűszerezzük,a citrom levével pikánssá tesszük.

----------------------------------------------------------

Articsókás marokkói bárány - Afrika recept


Hány személyre: 6 személyre


» 1,5 kg kicsontozott báránylapocka

» 3 vöröshagyma

» 2 ek. olívaolaj

» kömény

» só és bors

» 4 burgonya

» 4 paradicsom

» 200 d fejtett bab

» 4 articsókatalp

» 2 dl víz

» 1 kávéskanál koriandermag

» fél csokor koriander

A húst vágjuk darabokra és ízlés szerint fűszerezzük köménnyel, sóval, valamint borssal. Futtassuk meg az olívaolajon az összevágott hagymát, majd adjuk hozzá a húst és süssük meg negyed óra alatt.

Halmozzuk egy sütőedénybe a felkarikázott krumplit és paradicsomot, a húst, a babot, valamint a ketté szelt articsókát. Locsoljuk rá a vizet és hintsük meg a koriandermaggal. Előmelegített sütőben 1,5 óra alatt megsütjük. A végén hintsük meg a felaprított korianderrel.

----------------------------------------------------------

Csisa - Líbia recept


Hány személyre: 4


» 20 dkg kockákra vágott csirkemell

» 10 dkg búzadara

» 3 evőkanál olívaolaj

» 1 fej vöröshagyma

» 5 dkg lencse

» 1 gerezd fokhagyma

» 1 kiskanál paradicsompüré

» 1 mokkáskanál pirospaprika

» 1 kiskanál mentalevél

» 1 csokor petrezselyem

» őrölt bors

» só

Fogjunk egy nagy edényt, és tegyünk bele minden hozzávalót a búzadara, a menta, és a petrezselyem kivételével. Alacsony fokozaton, kevergetés mellett pirítsuk meg az edény tartalmát. Adjunk hozzá annyi vizet, amennyi teljesen ellepi a fazék tartalmát (lehet kicsit többet is). Főzzük az egészet, míg a hús puha nem lesz, majd hozzáadhatjuk az apróra vágott petrezselymet és mentát, valamint a búzadarát. Főzzük még 5 percig, majd vegyük le a tűzről. 70 perc alatt elkészíthető.


Desszert:

A napokban azon gondolkodtam, hogy bár igen édesszájú vagyok, mégis ritkán készítek desszerteket. Nem vagyok az a „sütős fajta”, ha magamnak kell a desszertről gondoskodnom, inkább valami olyasmit választok, amit nem kell sütni (mármint sütőben). Erre jó példa ez az édesség, a „chillis-karamelles ananász” is.


Ez egy Mozambik és Dél-Afrika tájain ismert és kedvelt édesség, amit többnyire ananászból, banánból és/vagy mangóból készítenek. Én az ananászos változatot szeretem a legjobban, így, amikor megláttam a Lidlben a szép, érett ananászokat, rögtön eszembe jutott ez a finom desszert…



Hozzávalók:


· 1 db friss, érett ananász

· 5 dkg vaj (márkázott)

· 5 ek. kristálycukor

· 1 tk. chillipehely (vagy mozsárban összetört szárított chilli)



Elkészítés:


Az ananászt meghámozom egy éles késsel, majd ujjnyi vastag (2 cm-es) karikákra vágom. A karikákat kettészelem, és a középen lévő fás részt kivágom.

Egy lapos tányérra szórok öt evőkanálnyi cukrot, rászórok egy púpos teáskanál (bátrabbak akár kettőt is) chillipelyhet, és összekeverem.

Az ananászszeleteket megforgatom a chillis cukorban. Közben egy nagyobb teflonserpenyőben felhevítem a vajat.

Az ananászokat a forró vajba teszem, és néha-néha megforgatva, úgy tíz perc alatt aranybarnára pirítom (karamellizálom) a gyümölcsöket. A forró ananászszeleteket tányérra szedem, megszórom a tetejüket még egy kis cukorral, hagyom egy kicsit hűlni, és tálalom. Kész!Talán elsőre egy kicsit szokatlan párosításnak tűnik a chilli és az ananász, de biztosíthatok mindenkit, hogy ez egy rendkívül finom desszert. (Persze, csak azoknak, akik szeretik a csípőset.)

Az édes és csípős ízek finoman egyensúlyoznak az ízlelőbimbókon, amikor bekapjuk a falatot. Először az ananász finom édes-savanykás zamata robban a szánkban, majd egy fél pillanattal később, előbukkan a chilli csípőssége, amit szinte azonnal tompít az édes karamellréteg. Végül megmarad a szánkban egy kellemes csípős zsibbadás, az ananász ízeivel a háttérben. Igazán érdekes és kellemes élmény, érdemes kipróbálni.

Tálalhatjuk önnmagában, vagy akár vaníliafagylattal.

----------------------------------------------------------

Remélem segítettem,és össze tudsz dobni valami fincsit:)

2010. ápr. 30. 16:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/15 anonim ***** válasza:
Kedves utolsó, gratulálnék a receptjeidhez, de az első sajnos igen messze esik Afrikától, merthogy az kínai... Kína pedig, bát minden teája híres és finom, messze esik egy kicsit Afrikától, de nem baj! A recept attól még nagyon jó, én legalábbis köszönöm!
2010. máj. 18. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!