Miért pont a hekk lett a legnépszerűbb hal a Balatonon? (Főleg, hogy tengeri)
Valamint nem annyira szálkás, könnyebben eltudják csipegetni a parton, gondolom ez is indok lehet. Ezek szerint az emberek zöme nem kedveli az édesvízi halak ízét.
Én nagyon szeretek a pontyot is meg a busát is. A pisztrángnál meg abszolút nem érzek soha mocsár ízt, elterjedhetett volna jobban az is. Ezek sem a legolcsóbbak, viszont ahhoz képest, hogy a hekket tudják olcsón beszerezni, mégis drága. Nem csak a Balatonon, az áruházakban sem a legolcsóbb. Na jó, nem azt mondom, hogy pangasiust vegyenek az emberek, mert ilyen vízzel felfújt szutykot én meg nem eszem.
Viszont van egy másik tengeri hal, ami tengeri sütőhalként van megnevezve a csomagoláson, (becsületes nevén hoki) ami lényegesen olcsóbb, hasonló haltörzs mint a hekk, csak átlagban kisebbek, szálkásságra is hasonló és nagyon ízletes. Ugyanúgy beirdalva, paprikás lisztben szoktam kisütni. Lényegében ugyanúgy nem tudja senki hogy néz ki egyben, fejével együtt, de ugyanazt az élményt nyújtja olcsóbban, és ami a legelszomorítóbb, hogy még a mai napig is sokan nem tudják, hogy a hekk nem balatoni hal. Pl.a barátnőm sem tudta, ezen ledöbbentem, ő meg azon, hogy nem balatoni. :-(
Így aztán nem állja meg a helyét az az indok, hogy azért eszi, mert nem mocsár ízű. Nem is tudatosul benne, hogy miért azt eszi, és egyáltalán mit eszik, de ez a szokás évtizedek óta.
5. Ebben igazad lehet, hogy ez az "ndk-s nszk-s korszakban" válhatott divattá, hisz rengeteg német jött ide "nyaralni", aminek mondjuk a fontosabbik oka a találkozás volt.
Előbb félig-meddig butaságot írtam, a pisztráng persze hogy nem lehet mocsár ízű, mivel folyami hal. Most is inkább a külföldiekre összpontosítanak, bár a sok átverés miatt kezd megcsappanni. Árulhatnának egyébként keszegeket bevagdosva, jól átsütve ropogósra, amit szinte szőröstül bőröstül el lehet ropogtatni. Én ilyent sokkal többet ettem gyerek koromban, jó emlékek fűznek hozzá.
Gyerekkoromban /50éve/ még nem volt hekk.
Ropogósra sütött keszegek és finom szálkátlan süllők,vagy szép egybensütött fogasok voltak a halsütőknél,nem megfizethetetlen áron.
A fagyasztóból kivenni a hekket sokkal egyszerűbb,mint a friss halat előkészíteni ,szerintem ezért nincs a Balatonnál balatoni hal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!