Lecsószezon van. Ti tájegységenként, vagy akár nemzetenként (sok kisebbség van) hogyan készítitek el ezt az ételt?
Én(mi): Sűrű szafttal. Szalonnát,kevés sonkát megpirítom. Ennek zsírján a hagymát üvegesre. Rászórom a pirospaprikát. Egy-két percig nagy lángon kavarom.Ráteszem a felaprított paradicsomot. 5 perc mulva befűszerezem. Beleteszem a karikára vágott füstöltkolbászt. Mikor kicsit “engedi a színét“, rá a paprika,lassú tűzön megy. Utoljára a tojás,a lecsô mennyiségétől függően.
Néha szaggatok bele nokedlit.
Somogy megye:
Szoktam bele cukkinit, virslit tenni, szalonnát kockára vágva, férjemnek külön pedig erős paprikát is.
Jó szaftos szokott lenni, benne gazdagon a zöldségek és a virsli, szalonna.
Köretként vagy tarhonyát eszünk hozzá, vagy csak kenyeret.
Anyósom tejfölt is szokott rárakni még, megszórja piros paprikával, valamint füstölt kolbászt is rak bele.
Mindenkinek köszönöm,ment a zöld a pacsi mindenhová. Nekem minden válaszotok hasznos volt,nem tudom,ki pontozott le,ez bosszantó. Mindenesetre nem írok ki több kérdést.
Nagyon jó ötleteket adtatatok,tegnap megfőztem a cigánylecsót,nagyon finom lett. :)
Minden verziót köszönök,és ki is fogom próbálni.
Kedves vajdasági!
Van az nálatok is, hiszen valamikor a vajdaság és a nagy magyar alföld között nem volt semmi mesterséges elválasztó.
Csak más néven, és egy kicsit másként készítik, mint ahogy látod, nálunk is vidékenként van eltérés benne.
Nézd csak:
Jó étvágyat! Persze lehet az itt felsoroltakat is kipróbálni, akár módszeresen végig-főznöd, és utána eldönteni, melyiknél maradsz. :))
Vajdasági?....lehet hogy családodban nem készítettek lecsót
de nemrég még az a rész is Magyarországhoz tartozott. Én is
Vajdasági vagyok és édesapám még a Magyar Királyságban született de engem már a szerbek elűztek !!
Ha még érdekel a lecsó .
tejfeles lecsó nokkedlival. <3
Füstölt szalonna zsírján épp csak megfuttatom a hagymát (nem túl apróra vágva), rá a kis karikákra, szeletekre vágott paprikát, pár perccel később a paradicsomot. Csak sót és kevés, frissen őrölt borsot teszek bele (lehetőleg színes paprikából sütöm, vegyesen édesből és csípősből, nem kell bele pirospaprika), meg egy jó csipet cukrot, ha savanykás a paradicsom. Serpenyőben sütöm, hogy ne főjön, hanem süljön, és rövid szaftja legyen. Karikára vágott füstölt kolbásszal/virslivel vagy gombával szaporítom, a végén néhány felvert tojást ütök rá. Friss kenyérrel esszük.
Vas megye
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!