Lecsószezon van. Ti tájegységenként, vagy akár nemzetenként (sok kisebbség van) hogyan készítitek el ezt az ételt?
Felénk : Tolna megye a hagyományosan készülő lecsóba törpeharcsát szoktak főzni..
A másik verzió ami felénk divat. cigány lecsó elnevezéssel van . A hagyományosan főzött lecsóba csirke aprólékot főznek bele.
Én sehogy nem készítem. Budapest
Anyuék natúran vagy tojásosan. Kenyérrel, vagy rizzsel. Felvidék közép-nyugati része
Nagyon szépen köszönöm! Ilyesmire voltam kíváncsi.
Felénk gerslit főznek bele,ami nekem fura. Mama székely,ahol lakom.az egy sváb falu.
Szeletelt füstölt kolbásszal, rizzsel tanultam.
Ma már sokszor csak virslit szelek bele, és rizs helyett bulgurt.
A bulgur ugye a tört búza ? Így már érthető az árpagyöngy is. :)
Minden hozzászólást köszönök írásban,és jellel is.
Töklecsó? Vagy cukkinis? Szoktatok ilyet is készíteni?
Többféle lecsót szktam készíteni. Van amit füstölt szalonna zsíron nagylángon pirítok,a karikára vágott hagymát és paprikát egyszerre teszem bele,sózom és zsírjára sütöm,ekkor adom hozzá a paradicsomot amivel csak felforralom. Sóba-vízbe főtt rizzsel tálalom. Ezt a receptet Borsod megyei nagymamámtól tanultam.
Cukkinis lecsót is szoktam készíteni,amit inkább párolok,mint sütök.,a lényeg az,hogy a vékonyra szelt cukkinit akkor kell belerakni, amikor a paprika már elkezd puhulni. Csak egyet forralok ajta és már mehet is bele a paradicsom azzal is forralom egy picit lényeg hogy ne főjjön szét.
A harmadik a ratatouille /ratatuj/ ami egy francia lecsó.
Először a padlizsánt szeletekre vágva oliva olajon kisütöm és félreteszem. A hagymát vastagabb szeletekre,a paprikát falatnyi darabokra , a cukkinit félkarikára ,a paradicsomot cikkekre vágom.oliva olajon elkezdem dinsztelni ebben a sorrendben /hagyma paprika,egy kis doboz sűrített paradicsom,kétgerezd reszelt foghagyma,cukkini,paradicsom ,1 ek provanszi fűszer,1 kiskanál őrölt paprika ,kevés víz , végül a sült padlizsán. Ezt párolt rizzel szoktam tálalni .
A legvadabb lecsót a szomszédban láttam, Püspökladányban (Hajdú-Bihar megye). Ők cukrosan ették...
A saját lecsóm hasonlatos anyáméhoz, csak sokkal, sokkal szárazabb és sültebb, mert én úgy szeretem a dolgokat. Leve még véletlenül sem lehet, mert akkor fő benne a tojás, nem sül. Ha nem tojásos, akkor OK a szaftosság, de az nekem nem az igazi.
Húsfélét sosem tettünk bele. Ja és én lehetőség szerint kerülöm a zöldpaprikát, mert utálom főtt állapotban. Mivel lecsó, teszek bele, mondjuk egy kiló hagymához fél darabot...
S amikor egyszer találkoztam egy cukkinis, répás lecsóval, én is szeretem így csinálni, főleg a cukkinit nem szoktam kihagyni belőle.
Rizzsel jó, de én inkább nyers zöldséggel eszem, maximum valami magkenyérrel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!