Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Az erős paprikát miért viszik...

Az erős paprikát miért viszik ugy a külföldiek? Miért magyaros? (Lent)

Figyelt kérdés
Tudom kellemetlen ilyet nem tudni,de sokat gondolkoztam,hogy az erős paprika miért magyar? és miért árulják füzérekben a külföldieknek?
2010. ápr. 11. 15:51
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Nem csak a külföldieknek árulják füzérekben, hanem mindenkinek, aki szereti.

Azért magyaros, mert Magyarország híres a paprikájáról, más országokban más fajta paprika a jellemző.

2010. ápr. 11. 16:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim válasza:
100%

Nálunk a paprikának két alapvető fortéja létezik, az egyiket arra szánják, hogy frissen, főzve vagy savanyítva fogyasszák, a másik az ún. fűszerpaprika, amit megőrölnek és fűszerként használnak. Ez a világhíres magyar paprika, a hazai gasztronómia alapfűszere.


Egészen a tizenkilencedik század végéig a szárítást speciális agyagkemencében fejezték be. Aztán, akárcsak a szőlőt, megtaposták, kellőképpen összezúzták, majd átszitálták egy rostán, esetleg jókora mozsarakban zúzták porrá. Na ekkor jöttek a Pálffy testvérek, akik rájöttek, ha eltávolítják a paprikából az ereket, megszűnik annak csípőssége. E módszer segítségével valami egészen új dolgot hoztak létre, az Édesnemes Szegedi Paprikát. Az újfajta megszelídített paprika népszerűvé vált az egész világon. A magyar paprikatermesztők ezután is tovább kísérleteztek, hogyan tudnák nemesítés és keresztezés útján létrehozni a természettől fogva csípősségmentes paprikát. A huszadik század elején sikerült kinemesíteni egy olyan alfajt, amely még akkor is édes, ha az összes magvat és eret benne hagyják.


Jelenleg a piacon ötféle fűszerpaprika őrlemény kapható, nevezetesen a csemege, az édesnemes, a félédes, a rózsa és az erős paprika, és itthon termesztik ezekből a fajtákból a legjobb minőségűt. Hát ezért hungarikum.

2010. ápr. 11. 16:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
48%
Hozzáteszem, hogy külföldön a csipös paprikáról nem Magyarország, hanem Mexico jut az embereknek az eszébe, esetleg még Távolkelet (India, Thailand). Az, hogy a magyar paprika világhirü, csak Magyarországon leterjesd téveszme.
2010. ápr. 11. 16:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim válasza:

hat pedig rohadtul nem mert akar hanyszor megyek svajcba mindig az az elso hogy hozzal paprikat meg kolbaszt. szal nem csak magyarba gondoljak ezt igy

ja meg ugyanitt (CH) mar a boltokba is lehet kapni mint export HA

2010. ápr. 23. 18:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
én is külföldön élő magyar vagyok, és tényleg ismerik és szeretik a magyar paprikát. Aki nem, azzal meg megismertetem:) Plusz, próbáltam "ottani" piros paprikával főzni, hát köszönő viszonyban sem volt a magyar paprikával készült ételekkel
2010. ápr. 24. 00:08
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!