Mik azok a magyar kaják, amiket úgy általánosságban véve nagyon szeretnek a külföldiek? Mik azok, amit nem és ugyan ez fordítva, azaz mi mit nem eszünk meg nagyon sokszor és mit szeretünk nagyon?
Amit nagyon szeretnek, az a somlói galuska..Legalábbis Salzburgban vitték mint a cukrot, nem győzött a cukrászunk eleget csinálni, de kifejezetten szeretik az osztrákok-németek a magyar pörköltet, gulyáslevest (persze ez félig meddig náluk is "nemzeti" étel)..
Az hogy miket nem szeretnek, azt nehezebb behatárolni, sokan ódzkodnak a pacaltól, - jómagam magyarként nem is szeretem -..
Amitől összeségében sok magyar ódzkodik, és nem eszi meg, azok az igazi sajtok. Mert ugye otthon mi nekünk a sajt? Trappista. Külföldön, főleg franciáknál, de már az osztrákoknál,németeknél is a sajt előétel és desszert is lehet. Ezt trappista jellegű sajttal nehéz elképzelni, de azokkal a nemespenészes, érlelt sajtokkal, már könnyebb. Hozzáteszem, hogy én a közelében se szeretek lenni egy-egy osztrák hegyi sajtnak, mikor kicsomagolják, olyan büdös számomra, nem hogy a számba vegyem, de másnak az illat, és finomság, desszert. (nem beszélve arról a szicíliai sajtról, ami attól lesz lágy hogy egy bizonyos légy lárvái rágja szét belülről, és mikor szeled a sajtot, még ugrálnak ki belőle a lárvák)...
A kérdésről szerintem órák hosszat lehetne írni, nekem csak az első kettő pozitív, és negatív válaszom az ami itt szerepel...: )
Persze, mivel a magyar - átlag éttermek - beszűkültek a fogas, hekk, ponty hármasra, ezen kívűl ritka, hogy szerepel más az éttermekben, persze pénz sincs nagyon másra.
Külföldön a lazac, a pisztráng, a tengeri sügér, tengeri keszeg sokkal elterjedtebb otthoni fogyasztásban is, és éttermekben is. Ez inkább gazdasági helyzettel magyarázható,mintsem azzal, hogy mi magyarok nem ennénk már valami ízes halat is, a pangasius helyett.
Leginkább a desszertjeinket tudom, hogy szeretik, pl. somlói galuska, aranygaluska, a magyar-módra készített palacsinta, dobos torta, kürtőskalács, stb.
De például az osztrákok tudtommal szeretik a gulyáslevest meg a lecsót is.
Ellenben pl. a holland ismerőseimnek furcsa volt a magyar fűszerezés, mikor itt voltak, meg a sok paprika és hagyma mindenben.
A túró rudit nem voltak hajlandóak megkóstolni, szóval nem tudom, mit szóltak volna hozzá. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!