Mi a különbség a Kék sajt és a Rokfort sajt között?
Kék sajtot már ettem de olyan fura íze van , ettem már rokfortot is az miért nem olyan ízű hisz az is kék sajt nem?
A rokfort sajt mennyibe kerül?
A Roquefort , a Gorgonzola és a Stilton is kéksajt , csak eredetvédett . Általában tehéntejből készül a töret Penicilium roqueforti , vagy P. glaucum tenyészet beoltással . Az ízbeli különbség a tej zsírtartalmától erősen függ . El kell még mondanom azt is , hogy az eredeti Roquefort-ot juhtejből készítik . Az árak az eredetnek és
a minőségnek megfelelően széles skálán mozoghatnak .
Gorgonzola:
A gorgonzola a kék sajtok népes családjának olasz képviselője - belsőpenészes desszertsajt. Érlelése 2-4 hónapig tart ennek a tehéntejből készült sajtnak. Érésével arányosan egyre élesebb, pikánsabb ízű lesz. Nevét Gorgonzola településről kapta, mely ma már Milánó része. Gorgonzolával gyakran találkozhatunk a pizzán, de az olasz konyha számos ételben használja.
Kék sajt:
A kéksajtot egy penicillinnel rokon nemespenész teszi kékesszürke vagy kékeszöld mintássá. A penész foltokban vagy csíkokban látható rajta, és erőteljes "illatot" is áraszt. A penészt az aludttej képződése előtt és után is be lehet oltani a tehén-, juh-, vagy kecsketejből készült sajtba, melyet később érlelnek. A kéksajt íze általában éles, sós, zsírtartalma magas. Erős szagát (melyet sokan kellemetlennek tartanak) a sajtban érő baktériumok okozzák. Intenzív íze és illata miatt különleges étel a kéksajt, mely fogyasztható magában vagy gyümölccsel, illetve különböző fogásokban is használható.
Az angol Wikipedia oldalán összesen 80 fajta kéksajt szerepel. Talán leghíresebbek a francia Roquefort, Saint Agur, Fourme d'Ambert, az angol Stilton, a dán Danablu (dán kék) és az olasz Gorgonzola. Ezek nagy része az Európai Unió által védett nevet visel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!