Hogyhogy olyan sokféle sajt van? ízesítéstől eltekintve az eljárásban hogy lehet annyi különbség, és mik azok konkrétan?
konkrét választ ezen az oldalon nem fogsz kapni, de pár dolgot megemlítek, de csak tájékoztatásul.az, hogy sokféle, az nagyon relatív. MO. nagyon szerény a sajtgyártás területén. a sajtkészítés még a tejes szakmák közül is egy külön terület.
valóban nagyon fontos az alapanyagtej minősége, a területi adottságok meghatározók lehetnek az ízben is.
a technológia is igen sokféle lehet, így nálunk megkülömböztetünk
kemény-félkemény-lágy-penész,- és ömlesztett sajtokat.
az érlelési idő is meghatározó, de lehetetlen ide pár mondatban leírni a sajtgyártás folyamatát.
a baj az, hogy ma már mindenki gyárt mindent, a lényeg, hogy gyorsan legyen fogyasztható késztermék, tulajdonképpen fittyethányva a hagyományos tecnnológiákra.
az ízt a tej minőségére értettem. nem mindegy hogy egy milka, vagy egy indiai szent tehén adta a tejet:)) vicc volt...
amiket pedig a kommentedben írtál, minden egyes állagnak
más más az technológiai, érlelési, szárítási folyamata.
az Orda pl. friss sajt pár nap latt kész, de a fogyaszthatósági ideje is igen rövid.
olvass utána a Parmezánnak! nem csoda, hogy majdnem aranyárban mérik.
a penészsajtok is különleges speciális érlelési folyamaton mennek át.
a végtelenségig sorolhatnám.
üdv.
Szia!
A lényeg itt van.
"A sajtoknak számtalan fajtája van, mivel a készítési módszer változatos, sőt az oltó baktériumtenyészet sokszor titkosan kezelt
Friss sajtok [szerkesztés]
* Tejsavas alvadású Nem érlelik, ezért csak rövid ideig áll el. Édességekhez használják (például tiramisu).
Étkezési tehéntúró, Sportsajt, Boursin, Rocamadour, Mascarpone
* Oltós alvadású
Juhtúró - brindza, gomolyák, Burgos
* Vegyes alvadású
Túrók (leveles túró, centrifugálásos túró, krémtúrók)
* Túrósajtok
o Sárgasajt (pogácsasajt)
Kvargli Sárga bevonatú, erős szagú túrósajt féle. (=Olmützer Quargel / olomoucký tvarůžek Cz)
Mainzer käse, Harzär käse D
o Nemespenészes (kamembertes)
o Főzött sajt (főzősajt) Ekkor az aludttejet vagy oltós túrót megolvasztják + só, kömény + tejszín, vaj.
Mozzarella, Bocconcini golyó, Ovolini golyó
* Albumin savósajtok
Orda
Az ordakészítés után visszamaradt tiszta savó (sajtsavó) a kvasz és a kiszel nevű ital alapanyaga. Az északi országokban savómézet (mysos) is készítenek belőle.
Érlelt sajtok [szerkesztés]
- Lágy sajtok
* Fehérpenészes
Brie
Camembert
* Rúzsos (vöröspenészes)
A rúzsflóra egy baktérium színtenyészet, amely obligát aerob, ami azért nő a sajt felületén, mert csak levegő mellett szaporodik. Enzimjei erőteljesen bontják a sajt fehérjéit, egészen az aminosavakig, a sajt zsírját pedig egészen a zsírsavakig. Az így érlelt sajt felületén, egy erősen fehérjebontó baktérium, a Brevibacterium linens tenyészet hozza létre a vörösesbarna nyálkás bevonatot. A rúzsflórával érlelt sajtoknak jellegzetesen erős, pikáns, enyhén ammóniás bukéja van.
Palpusztai wrapped.jpg
Romadur német sajt
Munster francia sajt
Pálpusztai magyar sajt
* Mosott (rúzzsal érő, de kéreg nélküli)
Bel pease olasz sajt
Epoisses francia eredetvédett sajt. Az Époisses gyártásához felhasznált tej kizárólag Brune, Montbéliarde vagy Simmental Française fajtájú tehenektől származhat.
- Félkemény sajtok
* Gouda típusú
Gouda Hollandia azonos nevű városáról kapta nevét, sötétsárga színű kb. 48%
* Edami típusú
Edámi Edam városáról kapta nevét.
* Trappista típusú
Trappista - A franciaországi trappista szerzetesek készítették először; a legkedveltebb sajt a magyar piacon; számos vállalat gyártja.
* Pusztasajt típusú
Tilsiti
Óvári
Appenzeller
Raclette
- Kemény sajtok
* Hegyi sajt jellegű
Ementáli Jellemzője az érés közben kialakult nagy lyukak. 45%.
* Grana jellegű (reszelni való sajtok)
Parmezán Erős íze van, jól reszelhető
* Cheddar jellegű
Cheddar Savanykás ízű, olvadékony sajt.
Cheshire Angol, enyhén sós ízű sajt.
- Gyúrt sajtok
Parenyica: Enyhén füstölt sajt
Kaskaval: Enyhén füstölt sajt
- Belsőpenészes sajtok
Márványsajt
Rokforti A Roquefort környéki barlangokban érlelt sajtokat nevezhetik így
Gorgonzola
Stilton Angol, kékpenészesszel erezett, nevezetes sajt.
- Sós-vizes sajtok vagy Sós-savós sajtok
Feta: 5-15%-os sóoldatban tárolják, így sokáig eláll ez a friss sajt. 50%.
Ömlesztett sajtok [szerkesztés]
* Medve sajt
* Camping sajt
* Mackó sajt
* Mese sajt
"
Bővebben:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!