Mi az abált kása és hogyan készítsük el?
Húsok főzőlevében főtt rizs.
Ha erre vagy kíváncsi, szívesen leírom a főzés módját.
Gondolom, hurkát szeretnél készíteni.
Nos a húsok főzőlevét átszűrjük, és 1 kiló rizshez 1,8 litert számítva tiszta üstben felforraljuk, ügyelve arra, hogy ne a zsírt szedjük le a húslé tetejéről, tehát a nagy része tényleg húslé legyen.
Ha felforr, akkor EGYSZERRE beleöntöd a rizst, és szorgalmasan kevergetve közepes tűzön addig főzöd, amíg a lét felveszi, és "puffogni" kezd.
Én Coop B rizst használok, ez megfő ennyi lével, ha máshoz esetleg kell, a lé menet közben bármikor pótolható.
Ha megfőtt, a tüzet elzárva az edényt fedővel pár percre betakarod, és kész.
Csak a hurkába szánt só egy részét szoktam belefőzni, fűszert nem, hiszen az illóolajos fűszerekből pot a lényeget főzném(párologtatnám) el.
Fontos a lé tökéletes elfőzése, mert ennek hiányában a forró sütőben a gőztől a hurka úgy viselkedik mint a kézigránát..)
Mi szinte ugyan így csináljuk, annyi különbséggel, hogy az abállé felfőzésekor egy-két marék ledarált nyers hagymát is dobunk bele, (ez úgy vettük észre jót tesz a hurka ízének, pluszvba a dinsztelt hagymán kívül), és nem vigyázunk arra hogy a zsírt a tetejéről bele ne merjük, sőt, szándékosan zsírosabb lét teszünk fel a kásának, hogy ne legyen száraz összeálló massza a végén belőle.
Még annyit tennék hozzá, hogy igaz nagyon nehéz ,manapság kerekszemű rizst kapni, csak a hosszúszeműt árulják sajnos, de ha valaki hurka készítés előtt hozzájut kerekszeműhöz, mindenképp azt válssza, mert egyrészt szaporább, másrészt gusztusosabb a hurkába, és még csak véletlenül sem törik össze a szem.
Én az összes hagymát ledarálom, és nyersen belefőzöm.
A pirítás macerássága nincs arányban az eredménnyel.
Egyszer valahol háznál láttam, nem fogadtam volna a sikerre, de azóta így csinálom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!