Sokan mondják a MAGYAR konyhára, hogy nagyon jóízű de egészségtelen, ez mennyire igaz?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Nagyszüleink - már aki faluról származik - még egész más világban nőttek fel: jóval lassabb volt a világ, mint ma(ejj, ráérünk arra még)...a tehén is kivárta a sorát, a tyúk is... meg a disznó is...a falusiak napközben egész nap dolgoztak... jó levegőn nőttek fel a gyerekek...mindenki tehéntejet ivott meg azt ette,amit a föld megtermelt(haszontermények, haszonállatok termékei: tojás, tej,túró,tejföl,tejszín,stn.)
Ma már gazdálkodásra nincs idő,a legtöbb falusi a városba jár be dolgozni ilyen-olyan melókra, ki-ki végzettsége és lehetőségei szerint.
Ennyit a világ pálfordulásáról.
Amúgy a tipikusan magyaros kaják akkor jók, ha beleteszik mindazt, ami belevaló: a gulyásba a marhahúst, a halászlébe a többféle halfajtát,a pörköltbe a zsírt...stb.
Persze ha ezt most Schobert Norbi és Rubint Réka olvasnák, töröltetnék az üzenetemet, tiltakozásuk jeléül...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Amiről te írsz, az a nagyanyáink/nagyapáink magyar konyhája. Ma már tényleg egészségtelen. A mai emberek többsége sokkal kevesebb fizikai munkát végez, mint a régiek, s ráadásul, ha csak teheti, autóba ül, nem gyalogol, kerékpározni is csak hobbyból szokott, holott pár évtizede a településen belül sok helyen ez volt a fő közlekedési eszköz. Ezzel az életmóddal nem égetünk el annyi kalóriát, mint amit beviszünk. Ezekből a finom ételekből bizony sok zsír lerakódik az erekben meszesedés formájában, a vér zsíros lesz, tehát megnő a rossz koleszterin-tartalma, a pocakunk kigömbölyödik, a lábunk nem birkózik meg a súlyunkkal. Hát ezért egészségtelen. Az egészségtudatos családok/háziasszonyok azért az ízek megtartásával ma már igyekeznek megszelídíteni a hagyományos magyar konyhát.
A másik dolog, hogy eleink azért nemcsak pörköltet és töltött káposztát ettek. Az étkezéseikben ott voltak a saját maguk megtermelte zöldségfélék is. Akkor még nem volt hűtőszekrény, fagyasztó. A húsféléket füstöléssel tartósították. Friss hús disznóvágáskor, majd tavasszal a rántani való csirkék megjelenésekor, a kiöregedett tyúkok levágásakor stb. került az asztalra. Nem ettek tányérnyi méretű rántott szeleteket, s tévedés azt hinni, hogy csak zsírral főztek. A megtermelt napraforgó egy részét bevitték az olajütőbe, ott cserébe kaptak olajat. Ezt is felhasználták.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A fö gond NEM az, hogy ZSIRRAL föz valaki, hanem az, hogy MENNYIT használ belöle.
Ugyanis a zsir nem egészségtelenebb, mint az olal vagy a vaj, viszont sokkal jobb, mint a margarin, ami tele van különféle ártalmas vegyszerekkel. (Mellékesen az összes zsiradékféle ugyanannyi kalóriát tartalmaz, ezért mind ugyanannyira hizlaló).
Ami a hagyományos magyar ételekkel inkabb gond, hogy a legtöbben rengeteg zsirt (zsiradékot) használnak hozzá teljesen fölöslegesen. A pörkölthöz nem kell fél kg zsir, egy-két kanálnyi is böven elég bele. De ez minden más ételre is igaz.
Rengetegszer lehet itt is olvasni, hogy pl. sült húshoz a tepsit VASTAGON kikenik zsirral - és ez az, ami fölösleges. Már több mint 40 éve fözök minden nap, igy elég sok tapasztalatom van. A sülthöz legfeljebb egész vékonyan lehet tenni bele zsiradékot, de ha nem sovány a hús, akkor semennyi sem kell, mert kisül belöle annyi, amennyi szükséges a sült iz eléréséhez.
Régen sem élt mindenki 80-90 évig, ahogy ma sem. Szerintem kár ezzel példálózni.
A magyar konyha nem feltétlen csak a zsírtól egészségtelen, hanem pl. attól is, hogy nálunk a köret: rizs, krumpli, nokedli. Vajon a vasárnapi rántott hús mellé melyik a gyakoribb köret? A párolt zöldség vagy a rizs? Több zöldséget kellene fogyasztani, persze ahogy írtad is, nem agyonfőzve.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Vendéglátást(és Turizmust) tanulok az egyetemen,és mi úgy tanultuk,a magyar konyha egyáltalán nem híres világszerte(ezt csak mi hisszük.)Rettentően zsírosnak és egészségtelennek tartják az ételeinket.
A nagymamám is 83 évig élt,pedig kolbászt,zsír evett egész életében,de úgy gondolom ez főként genetika.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!