(Tapasztalat alapján) Milyen a német konyha? Milyen ételek népszerűek a németek körében? Mit eszik egy átlag német ember vagy család napi szinten?
A kérdések között kutatva akadtam a napokban egy ilyen jellegű kérdésre. Próbáltam utána nézni a német konyhának, de nem jutottam megfelelő eredményre. Valamiért a német konyhát a Bratwurst-Sauerkraut-Bier kombóval azonosítják. Egyébként sokan a "világ legrosszabb konyhájaként" tartják számon a németek konyháját, ami még az "angol konyhát" is alulmúlja.
Olvastam ugyan a német konyháról, de semmilyen eredeti fogást nem találtam, ami említésre méltó lenne (szemben az olasz, spanyol vagy francia konyhával). A fogások nagy része inkább szláv eredetű. A konyháról pedig nagy vonalakban ez mondható el: hús-krumpli-(kel)tészta-káposzta. Illetve ezek variációi.
Emlékszem, pár éve lejöttek Németországból a rokonok látogatóba családostul és hiába mentünk velük a környék legjobb magyar csárdájába, ők csak rántott húst és sült krumplit akartak enni - főleg a gyerekeik.
Ha beszélsz angolul, akkor ajánlom Uyen YouTube csatornáját. Ő egy vietnami lány, aki a párjához költözött Németországba. Elég szórakoztató módon mesél az ottani mindennapjairól, beleértve a kaját is. :)
Szerintem a magyar gyerekek többsége is csak rántott húst+sült krumplit akar enni étteremben.
A német kajáról nem tudok nyilatkozni.
Először is régiónként eltér.
Én Bajorországban élek, erről van tapasztalatom.
Tény, hogy nem a kulinárisan legfejlettebb nép. De amilyük van az szerintem kiszámíthatóan jó.
A Bratwurst (amiből többféle van), párolt káposztával valóban alapkaja.
De emellett a Schweinebraten (lényegében sült disznó barna szósszal, jellemzően knődlivel), Käsespätzle (sajtos nokedli hagymával) vagy éppen a a különböző Schnitzel-ek (lényegében karaj, a leggyakoribb a Wiener Schnitzel, ami ugye a rántott karaj, de gyakran van gombaszószos opció is). Aztán meg kell említeni a Leberkäse nevű specialitásukat. Nyári időszakban rengeteget grilleznek. Ezen kívül gyakoriak a mindenféle salátának csúfolt cuccok. A desszertekből az Apfelstrudel (almás rétes) illetve a császármorzsa a legnépszerűbbek.
Illetve pont úgy ahogy a magyar családok se csak és kizárólag magyar kaját esznek, ott is rendszeresen esznek pl Spagettit, pizzát, hamburgert vagy Gulascht (ami leginkább a pörköltre hasonlító szaftos hús). De népszerűek a török, görög és mindenféle ázsiai éttermek is.
A német konyha annyira sokrétü, mint Európa konyhája.
Minden területen más-más a megszokott, van jópár kimondottan elsörangú ételük minden részen, meg van az átlag "menzaszerü", ami egyszerüen az.
Sokféle kolbász, virsliféle van, nagyon jók, különbözö ízekben, és különbözö módon tálalva. (A savanyúkáposzta/párolkáposzta nem annyira jellemzö újabban, ezt föleg az idösek eszik szivesen).
Sokféle sültet fogyasztanak, marha, borjú, disznó, csirke, kacsa, liba, pulyka - ez utóbbi kettöt föleg ünnepekre -, a sültekhez a pecsenyeszaftból készített mártásokat adnak, ami a kiindulási alaptól a különböz ízesítéseken át rengeteg féle ízü és állagú lehet.
AZ északi területeken sokféle halétel van, a déli részeken nem igazán jellemzö.
A grillezés igen elterjedt szokás - analóg a MO-i bográcsozáshoz - egész évben tartanak grillpartikat. Nem csak húsokat, kolbászféléket grilleznek, hanem rengeteg zöldségfélét is, a grillezett ételekhez különbözö kenyereket, zsömléket és sokféle salátát adnak. EZek a saláták igen sokrétüek, de nem a magyar "ecetes lében pár zöldség" jellegüek, nagyon különbözö alapanyagokat használnak különbözö dresszingekkel, nagyon változatos és finom a legtöbbje.
Mivel több mint 30 éve élek Németországban, különbözö helyeken és az egyik hobbim a fözés, sok mindent kipróbáltam.
Ha nem a magyaros, csípös, paprikás, zsíros ételeket keresed, hanem nyitot vagy másra is, akkor sok kifejezetten finom ételt találhatsz, ellenkezö esetben nem nagyon, mert a "magyaros" ízvilág itt eléggé ismeretlen.
Dolgoztam Bajoroknál de annyi sertéssültet nem tudtunk sütni hogy elég legyen plusz csülök,hasaalja.Mindenképp krumpligombóccal és mártással jus-val.De sok ment a sült töltött kacsából is gombóc plusz lilakaposzta.
Frissen sültekhez mindig megy saláta is.
Ahogy értelmezni tudtam az előző válaszokból, nagyjából stimmelt a német konyhával kapcsolatos összegzésem: lényeg hogy hús hússal, krumpli, keltészta és káposzta ill. ezek variációi. Na meg sok sör. 🙂
(Amit én személy szerint kedvelek a német konyhából, az a bajor kolbász.)
# 6
"Mivel több mint 30 éve élek Németországban, különbözö helyeken és az egyik hobbim a fözés, sok mindent kipróbáltam."
Engem őszintén érdekelne egy olyan ember válasza, aki ilyen régóta él Németországban. Olyan jellegzetes fogásokat szeretnék megismerni, ami nem tipikusan ez a kolbász-sült-rántotthús-krumpli kombó. Említésre kerültek a halas ételek. Én pl. egyetlen német halas ételt sem ismerek, ami egy adott régióra mondjuk jellemző.
A közvélemény annyira meg van rekedve ennél a Bratwurst-Schnitzel-Sauerkraut-krumpli kombónál, hogy más gyakorlatilag nem is dob fel az internet. Ezért volna jó ha inkább személyesen kérdezek meg valakit, akinek testközelből vannak saját tapasztalatai.
8-as: a németek sokkal, de sokkal kevesebb húst esznek, sokkal több zöldséget, mint a magyarok, rengeteg salátát, gyümölcsöt.
A válaszok többsége a német "öregekre" érvényes esetleg, akik a gyerekkori hagyományokat tartják, de még náluk is hétköznap hetente egyszer vagy kétszer van húsos étel. A fiatalabbak meg sokkal egészségesebben étkeznek, mint az idösek (eltekintve a tiniktöl).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!