A "rizseshús" minden országban ismert, csak más összetételben.
A rizseshús pörkölttel készítve magyar - de ebbe beletartozik az összes állam, ami az Osztrák-Magyar Monarchiának része volt.
A szerb rizseshús - eredetileg rizseshús szerb módra - annyiban másabb, hogy ebbe paprika-paradicsommal készített lecsót is tesznek.
Egyébként nagyon hasonló rizseshúst készítenek a törökök, a görögök, a bolgárok, románok meg a volt Jugoszlávia államai is, nem magyar olyan értelemben, hogy máshol is gyakorlatilag ugyanígy készítik.
2024. márc. 29. 12:59
Hasznos számodra ez a válasz?
2/10 anonim válasza:
Összekeverni a rizst hússal én nem nevezném nemzeti specialitásnak.
2024. márc. 29. 13:34
Hasznos számodra ez a válasz?
3/10 anonim válasza:
Bácskai rizseshús néven ismert, most szerb oldalon van de Magyarországtól csatolták el.
2024. márc. 29. 13:55
Hasznos számodra ez a válasz?
4/10 anonim válasza:
2-es: a rizseshús NEM így készül. Még az sem igaz, hogy a pörköltet összekevered rizzsel, ez ugyani pörkölt rizskörítéssel és nem rizseshús!
Ha a rizst meg a húst összekevered, abból nem lesz semmiféle ehetö étel, a húst megfelelö módon elö kell készíteni, elöfözni, a rizst beletenni, összefözni és az egészet megfelelöen füszerezni, ettöl lesz recept és nemzeti étel.
2024. márc. 29. 15:40
Hasznos számodra ez a válasz?
5/10 anonim válasza:
Minden magyar!
2024. márc. 29. 15:48
Hasznos számodra ez a válasz?
6/10 anonim válasza:
#4 Nyilván nem a nyers húst keverem össze a száraz rizzsel, és öntöm nyakon vízzel...
2024. márc. 29. 16:39
Hasznos számodra ez a válasz?
7/10 Paczalos István válasza:
A bácskai rizseshús, a déli országrészben elterjedt (Lecsósan)
A pörköltösen készített meg bárhol.
Amúgy anno rengeteg Bácskai rizseshúst ettem Dunaharasztin átlósan szemben a Coca-colával, bár akkor még a Tesco se volt még ott. (+15 éve). Csak közben elköltöztem Vas megyébe, és itt nem is ettem kifőzdében rizseshúst.
2024. ápr. 3. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?
8/10 anonim válasza:
Szerb étel tipikusan a csevap, ami egyfajta darált (általában birkával kevert vegyes) húsból készült héj nélküli "kolbászka", leginkább lecsós lében főzve, de létezik eltérő is. Ez főtt rizzsel felszolgálva klasszikus szerb étel. A többi rizses husi inkább térség-specifikus, mint nemzeti. A térségek meg Európában gyakran változnak, hogy épp milyen nemzetnek hívják őket... A LIDL-ben pl. lehet venni mirelit csevapot. Én mikróban meg szoktam főzni, kechup-al leöntöm és sült krumplival vagy rizzsel körítve tálalom. Nagyon finom, érdemes kipróbálni. Amúgy kissé hasomló jellegű, bár más fűszerezésű a hazai paradicsomos húsgombócunk, csak ott kolbász helyett gombócra gyúrják a husit. Továbbá a néphagyomány a rizses, lecsós húst általában "rácosnak" nevezi. Innen jöhetett ez a félreértés. Sok ilyen van, más ételekkel is.
2024. ápr. 3. 15:19
Hasznos számodra ez a válasz?
9/10 Tejinashi válasza:
Maga a rizs nem egy ősi magyar növény, csak a 16-17. században került Magyarországra és a törökök hozták be, tehát azelőtt egyáltalán nem lehetett ilyen étel Magyarországon. A törököknél viszont elképzelhető, hogy már volt előtte is.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!