Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » A Tortilla ideális indiai...

A Tortilla ideális indiai kajákhoz?

Figyelt kérdés
Naan kenyér helyett?

2023. ápr. 2. 10:16
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
#5 és #9 Szerintetek miért nem ideális?
2023. ápr. 2. 16:13
 12/15 anonim ***** válasza:
74%
Mert a tortilla mexikói étel, ami igen messze van Indiától.
2023. ápr. 2. 16:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/15 anonim ***** válasza:
94%
Mert egészen más mint egy naan, vagy bármi hasonló. Ha mindenképp helyettesítenéd valamivel, akkor a bolti pita áll hozzá a legközelebb.
2023. ápr. 2. 17:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/15 A kérdező kommentje:
Az India-Mexikó távolság 15098 km, ez a Keszthely-Beverly Hills távolságnak is több mint másfélszerese.
2023. ápr. 3. 18:51
 15/15 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!


A válaszolók többsége vagy elfelejtette (vagy talán soha nem is tudta, mert a történelmi ismereteik hiányosak) hogy a "laposkenyér" (amit minden régióban más néven illetnek - pl.: Indiai szubkontinensen "Naan" néven - amennyiben élesztő kerül bele, Roti néven - amennyiben élesztő nélkül készül) AZ EMBERISÉG EGYIK LEGŐSIBB ALAPVETŐ ÉTELE, AMIÓTA AZ EMBER MEGTANULTA HASZNÁLNI A TÜZET SÜTÉSRE és megtanulta, hogy és miből lehet lisztet őrölni, abból tésztát készíteni, majd azt megsütni és végül megenni, mint fogyasztható élelmet.


A laposkenyér nem más, mint növények magas keményítőtartalmú részeiből (ami lehet termés - úgy mint magvak, gabonafélék, diófélék, hüvelyesek, esetleg növényrész - gyökerek, gumók, szárak stb.) készült őrlemény - másnéven "liszt" - vízzel összekevert, homogén masszává - tésztává - gyúrt majd lapos, palacsintaszerű koronggá kilapított, végül forró felületen (pl. tűzzel melegített lapos köveken) kisütött, emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer.


A mexikói Tortilla adott esetben ugyanúgy készülhet búzalisztből, mint az indiai Roti. Mindkettő igazából egy és ugyanaz - függetlenül attól hogy a világ egyik részén így hívják, a másikon meg úgy.

[link]


Amúgy - mint mondottam - a Naan és a Roti (adott esetben Tortilla) közötti alapvető különbség az, hogy amíg a Naan élesztő hozzáadásával készül, addig a Roti - vagy Tortilla - élesztő nélkül.


Egyébként az élesztőt ki lehet váltani Nátrium-hidrogén-karbonáttal (szódabikarbónával) a Naan esetében.


(A tortillát amúgy eredetileg kukoricalisztből készítik és készítették is az ősi időkben az amerikai őslakosok. Azonban ők a perjefélék családjából származó Közép-Amerikában őshonos vízparti növény a Zea Mays (Teosinte), azaz a kukorica ősének termését használták liszt gyanánt, ami az indiai szubkontinensen eredetileg nem ismert. Viszont manapság a tortilla készítéshez is gyakran használnak búzalisztet kukorica helyett.)

2023. ápr. 4. 12:27
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!