Tényleg a magyar konyha a legjobb a világon?
Mik lennének itt a szempontok, és pontosan melyik magyar konyhát nézzük?
A paraszti ételek mindenhol táplálóak és azt a húst használják fel ami olcsóbb. Ez általában igen, disznót jelent, meg ami megterem, krumpli, paradicsom, paprika...
Ezek az ételek arra lettek kitalálva, hogy jó erőben legyél hajnal 4kor ganajozni. Persze azóta jóval kevesebben végeznek fizikai munkát, de ezek az ételek továbbra is kedvesek az embereknek.
És picit unfair a mi paraszti ételeinket a külföldi elit konyhával versenyeztetni.
Hidd el, amit a parasztasszony főzött vidéken, az az olaszoknál se volt ám túl guszta, és olcsó alapanyagokból volt meg volt benne sok energia.
De vannak nekünk is elit receptjeink, pl egy Eszteeházy torta abszolúte megállja a helyét bármely étteremben.
És attól is függ mihez szoktál. Egy kínainak aki azon nőtt fel, hogy cukrozza a húst, meg mindenben szója szósz van, annak nem lesz a szája íze szerint való.
Egy Ghánai meg fufun nőtt fel, amit puszta kézzel tumkol bele a pörköltbe és meg se rág.
Az inuit meg a bálna és fókazsírból kap meg minden vitamint, ehhez képest a mi abált szalonnánk gyenge próbálkozás.
Ez nem az ő vagy a mi hibánk, egyszerűen más ízlés, máson nőttünk fel, és másféle aktivitáshoz lett kialakítva az étrend.
"El kell keserítselek, a pörkölt alappal készülő ételeket leszámítva a legtöbb "hagyományos magyar étel" nem igazán magyar. Vagy az összes térségbeli nép készíti őket, vagy mi vettük át.
Rántott hús német, túró rudi orosz..."
Jó, az olaszok a tészát meg kínából hozták át, de ettől még a spagetti carbonara nem kínai étel.
Egyetlen nemzet se létezik légüres térben, hatással vagyunk egymásra.
A ma megszokott hozzávalók nagy része nem őshonos Európában.
Krumpli, paprika és a paradicsom Dél-Amerkából, a kukorica Mexikóból, a csirke Délkelet Ázsiából, a pulyka Amerikából származik, és nem is olyan rég mifelénk teljesen máshogy ettek. Elég 10en pár generációt (3-4 generáció az 100 év) visszamenni, és teljesen felismerhetetlen lesz a menü.
"Elég 10en pár generációt (3-4 generáció az 100 év) visszamenni, és teljesen felismerhetetlen lesz a menü."
Az attól függ, már az én 1600-as évek végén betelepített sváb őseim is ettek, pl. babfőzeléket. Ez már eltűnt? Na, ugye?
24, igen, mondjuk a "bab" gyűjtőnév, mindenki más tért alatta.
Az emberiség nagy része eszik babot valamilyen formában. Az amerikai őslakos is, a kínai is, meg itt európában is ették, még jóval a nagy hódítások előtt is.
Vannak ilyen ételek, amiket kb univerzálisan mindenki kitalált, pl főzött/gőzölt gombócok, levesek, olajban kisütött tészták vagy a kenyér...
Többféle nemzet ételéből ettem, a magyar a legjobbak közt van számomra.
Viszont, nem tudom miért kell lepontozni, akik írták, hogy egészségtelen. Ez tény.
Nem kell messzire menni, egy egyszerű fasírthoz is le kell pirítani a hagymát (nyilván zsiradékon), a hús is legyen jó zsíros, a kész fasírtot is van, aki bepanírozza. Eszméletlen, hogy mennyi felesleges kalória.
26. "Nem kell messzire menni, egy egyszerű fasírthoz is le kell pirítani a hagymát (nyilván zsiradékon), a hús is legyen jó zsíros, a kész fasírtot is van, aki bepanírozza. Eszméletlen, hogy mennyi felesleges kalória."
A viszonylag zsíros hús, még oké. De a pirított vöröshagyma szerintem inkább ízlés kérdése, hogy kerül-e bele vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!