Miért lett manapság ennyire divatos utálni a hagyományos magyar ételeket?
"Viszont ne érezze már magát nálam felsőbbrendűnek az, aki sushi-n, meg pad thai-on él."
. Aki ilyennel jön, inkább az érzi magát kevesebbnek, és magyarázza bele minden felszínes hülyeségben, hogy valójában a másik nézi le őt.
1. nem hinném, hogy MINDENKI véleményét ismered, hallottál párat, és azonnal következtettél hibásan.
2. a magyar konyha igenis egysíkú, már nem azért, mert kevés féle magyaros étel van, hanem mert a kaják 90 %-a a zsír-hagyma-pirospaprika szentháromsággal indít. Persze ez is csak azért igaz, mert a tájjellegű ételeket csak bizonyos vidékeken főznek, ami nagy kár, mert igazán színes lehetne a magyar konyha, ha a háztartások többsége nem ragadna le a gulyás-húsleves-pörkölt-töltött káposzta ismétlésével.
3-4 fűszeren kívül alig használnak mást, pedig rengeteg fűszer megterem nálunk, akár vadon is. Nézd meg az erdélyi konyhát, bőven használják a lestyánt, izsópot, borsikafűvet, rozmaringot, stb.
És jellemző az ismeretek hiánya is. Pl. gyömbér is rendszeresen használt magyar fűszer volt 200 éve, mint ahogy a békecomb, és a folyami rák is sokszor került asztalra.
De a jászsági konyhaművészet is rejteget kincseket, amiket nemhogy nem főzik, de még nem is ismerik sokan, nemrég olvastam egy gasztroblogon
Tormás sertésnyelvleves
Zöldbabos bárányleves
Savanyúkáposztás pulykaleves
Kunsági húsgombócos paradicsomleves
Tejfölös kacsaleves
Marhahúsleves egressel
Libaleves libatepertőgombóccal
Kakasleves törökösen (mazsolával, szőlővel, egressel, fűszerekkel)
"2. a magyar konyha igenis egysíkú, már nem azért, mert kevés féle magyaros étel van, hanem mert a kaják 90 %-a a zsír-hagyma-pirospaprika szentháromsággal indít. Persze ez is csak azért igaz, mert a tájjellegű ételeket csak bizonyos vidékeken főznek, ami nagy kár, mert igazán színes lehetne a magyar konyha, ha a háztartások többsége nem ragadna le a gulyás-húsleves-pörkölt-töltött káposzta ismétlésével."
Szerintem pl. az olasz konyhára is ugyanúgy jellemző, hogy nem készítenek el mindenhol mindent.
Különben nekem már így 40-hez közel a magyaros kaják megfekszik a gyomromat. Nem bírom már, a húst hússal, füstölt cuccok, zsíros ételek. Nem nagyon van könnyű fogás a magyar konyhában. Persze, lehet ezeket is zsírszegényen készíteni, de az már nem az igazi.
Felüdülés egy sushi, vagy kínai zöldséges rizstészta, tavaszi tekercs, a thai kaják pedig pont nekem valók, tele zöldséggel, akár hús nélkül is laktat, anélkül, hogy szenvednék utána.
Egyáltalán nem gondolnám hogy a ‘divat’ ilyen irányba tereli a magyar gasztronómiát. Ha megnézed jobb éttermek étlapjait, a magyaros ételek folyamatosan visszatérő elemek, sokszor csak más köntösbe bújtatva, más megközelítésből.
Valószínűleg egyéb oka van ha a környezeted nem a magyaros ételek felé hajlik. Életszakasztól, anyagi helyzettől, nyitottságtól, időtől, lakhelytől, egyéni szükségletektől és rengeteg mástól is függ hogy mit eszünk, úgyhogy ne általánosítsunk 😃 én például amikor elköltöztem otthonról kezdtem el megismerkedni több más nemzet konyhájával, akkor kezdett szélesedni igazán a látószögem, és valószínűleg magam is kevesebb magyaros ételt fogyasztottam, ez viszont közel sem jelenti hogy utáltam volna ezeket, vagy az értékük akár az én szememben csökkent volna, lenéztem volna ezeket.
Én egyszerűen csak ki nem állhatom, hogy a magyar konyha úgy indul, hogy zsír, zsír meg húst hússal, a salátát sok helyütt nem is ismerik.
Tényleg nem. Anyós "magyarosan" főz, ami egyébként oké, finom, de 2 nap után már meghalunk valami normális, egészséges kajáért, ami nem az ezredik módon elkészített hús-krumpli kombó, vagy csirkepörkölt tésztával.
Nem... és nem tartom magam sznobnak, de a magyar konyha messze nem egészséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!