Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » A rohasztott halat, tojásban...

A rohasztott halat, tojásban sült embriót és hasonló elborultságokat miért nem tiltották még be?

Figyelt kérdés
Amikor ezeket az ételeket feltalálták, akkor túlélési helyzetben voltak az emberek és kényszer szülte az alkalmat, de manapság már úgy árulják, mint helyi specialitást és amúgy még az ott lakók is undorodnak tőle, nemhogy meg is egyék. A turisták többségében gyomorforgató érzést vált ki már a látvány is, sokan el is hányják magukat. Nem gondoltak még arra, hogy talán be kéne tiltani ezeknek az árusítását hasonlóan pl. a kínaiaknál a kutyahúshoz, vagy lóhúshoz (pedig azok sokkal kisebb ellenérzést váltanak ki, mégis be lettek tiltva)?

2022. jún. 22. 16:50
1 2 3 4 5 6 7
 51/62 anonim ***** válasza:
100%
Tiltsuk be a bort is! Plusz az előző hozzászólásom, a finggal bezárólag.
2022. jún. 22. 20:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 52/62 qkker1 ***** válasza:
94%
Pálinka ?
2022. jún. 22. 20:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 53/62 anonim ***** válasza:
95%

Ne tiltsunk be semmit ami nem mérgező!

Szabályozzon a piac.

Például Magyarországon hiába nyitna egy speciál SURSTRÖMMING bolt, senki nem menne be, legfeljebb kicseszéből vennének néhanapján ilyen halkonzervet befogott orral, öklendezéssel küszködve, míg a svédeknél kedvelt étel.

Szerintetek ki főzne pacalpörköltet (Erdélyben pacal levest - nagyon finom!!!) ha eladhatatlan lenne.

És így tovább.

Országonként más más étkezési szokások elfogadottak. Mások a szokásaink, szervezetünk, emésztőrendszerünk is eltérően alkalmazkodott a helyi lehetőségekhez. Én pl. arab országból eddig ég mindig hasmenéssel, gyomorrontással érkeztem haza. A helyiek pedig nyilván nem fo..va élik az életüket. Hozzászoktak a helyi menühöz.

Ezért em kell tiltani csak a mérgező anyagtartalmakat, mesterséges ízfokozókat, állományjavítónak nevezett lassú mérgeket!

2022. jún. 22. 21:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 54/62 anonim ***** válasza:
39%
Szerintem akkor is tiltsuk be a krokit meg a fingot.
2022. jún. 22. 22:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 55/62 anonim ***** válasza:
94%
#43 A NÉBIH vesz mintát, beküldi a laborba, ott megvizsgálják hogy van-e benne patogén baci, vírus, penészgomba, toxin.
2022. jún. 22. 23:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 56/62 anonim ***** válasza:
100%

Miért kéne bármit betiltani?


Ezzel az erővel tegyük azt a disznósajttal, körömpörkölttel, pacallal, stb, mert "undorító".

Igen, a külföldieknek bizony az, ráadásul a pacalnak a szaga is borzalmas. :D

2022. jún. 24. 10:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 57/62 anonim ***** válasza:
84%

Drága gyermekem, úgy tűnik valamiért téged nagyon felzaklatott ez a "rothasztott hal" dolog. Visszaolvastam az előző válaszaidat és rájöttem hogy a „kacsaembrió”, a „kutya és lóhús” csupán alibi volt, ugyanis te folyamatosan ezen a "surströmming témán" lovagolsz. Ugyanis annyira kiakadtál tőle, hogy nem bírsz napirendre térni fölötte.


Az általad írt válaszok:


"A hasmenés az megszokott lenni a surströmmingnél, amit ráfognak arra, hogy "nem bírja a turista gyomra, mert nincsen hozzászokva"."


"A kémiai folyamat szekció alatt szó szerint le van írva, hogy baktériumok okozzák a fermentálódást. A tejsav csak egy kis része a folyamatnak... De ebből még mindig nem derül ki, hogy mitől számít fermentáltnak a halhús és mitől nem számít fermentáltnak egy akármilyen hús, ami pontosan ugyanolyan szagot áraszt magából és hasonló körülmények között lett olyan."


Na én most nem fogok a kedvedért a wikipédiáról meg mindenféle tudományos oldalakról ide mindenféle tudományos idézeteket bemásolni, hogy tulajdonképp mi is az az "erjedési folyamat" (azaz fermentálódás) és azt hogy milyen különféle biológiai és kémiai sajátosságok különböztetik meg a pl. különféle káros baktériumok és gombák okozta behatástól az adott élelmiszert, amely az ember által elfogyasztásra kerül.


Egy szót mondok, és abból talán érthető lesz. Ez a szó a TOXIN. Azaz a mikroorganizmusok által termelt olyan méreganyag, amely káros hatással van az emberi szervezetre.


Mit gondolsz, ha a surströmming fogyasztása olyan veszélyeket hordozna magában, amely miatt az ember akár meg is halhat, akkor vajon a svédek elődjei nem hagytak volna fel azonnal a fogyasztásával? Pont az ellenkezője volt a lényeg. (Ahogy az bármilyen más élelmiszer fermentálásakor tettenérhető – pl. 100 napos tojás vagy a hákarl - azaz "rothasztott cápahús, ha már a "rothasztásnál tartunk".) Az "fermebtálást" vagy "erejesztést" kezdetekben nem más, mint a szükség szülte. Pontosan azt kívánták elérni, hogy a káros mikroorganizmusok ne fertőzhessék meg az élelmiszert, ezért olyan körülményeket teremtettek, hogy a káros mikroorganizmusok szaporodását ellehetetlenítsék, ugyanakkor a hasznosakét elősegítsék, ezáltal az élelem hosszabb idő után is biztonsággal elfogyasztható legyen, az ételmérgezés veszélye nélkül.


Amit te írtál a „hasmenésről”, nos az nem tekinthető ételmérgezésnek. Előfordulhat hogy egy bizonyos régióból származó ember gyomra és emésztőrendszere csak nagy nehezen áll rá az adott kultúra gasztronómiájára (ha vki pl. ellátogat Indiába, Mongóliába, Vietnámba, vagy akár Grönlandra - ahol a nyers hús fogyasztás a megszokott, vagy egyéb távoli helyekre – és addig bizony előfordulhatnak kellemetlen tünetek, amíg az ember gyomra nem "akklimatizálódik" az adott körülményekhez.)


Egyébként nemcsak káros baktériumok és penészgombák léteznek. A hasznos penészgombákat és baktériumokat az ember már évezredek óta használja a saját javára különféle élelmiszerek tartósítására (olvass utána Tisztelt Kérdező és bővítsd a tudástárad).


Az pedig, hogy egy adott nép kultúrájában megszokott hagyomány egy adott étel fogyasztása (aminek persze nyilván megvannak a maga morális és erkölcsi korlátjai – pl. nem eszünk kutya-, macska-, tobzoska-, denevér-, gorilla-, patkány vagy emberhúst, vagy bármilyen kihalófélben lévő állat húsát). De attól, hogy az adott nép bizonyos tagjai „büdös halat” esznek – csak mert az őseik is ezt ették és ez megmaradt a kultúrájukban és a hagyományukban – azért még nem kéne lenézni és elítélni őket.


(Lehet hogy nekik pl. a mi Pálpusztai sajtunk lenne „gusztustalan”, ki tudja. De nem hinném hogy közülük bárki ilyen szinten kiakadna tőle mint te Tisztelt Kérdező, talán csak megmosolyognák hogy ilyen is van és lépnének tovább. 🙂)

2022. jún. 25. 19:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 58/62 anonim ***** válasza:
100%
Én meg az eritrittől fsok mint a kutya, tiltsuk be?
2022. jún. 25. 20:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 59/62 anonim ***** válasza:
84%
Amelyik étel ehető és nem okoz egészségkárosodást, azt teljesen felesleges betiltani. Aki nem szereti, vagy undorodik tőle, annak nem kötelező belőle ennie, tehát így senkinek nem okoz problémát az, hogy létezik. Ráadásul lehet, hogy sok más ember szívesen fogyasztja azt az ételt is. Felesleges lenne az ilyen ételeket betiltani, attól nem lenne jobb senkinek.
2022. jún. 26. 13:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 60/62 A kérdező kommentje:
#57 Először is nem vagyok az "aranyod", de engedd meg, hogy válaszoljak. Azért a surströmmingen lovagolunk hatodik oldal óta, mert erről alakult ki vita. A kacsaembriót érdekes módon senki nem kifogásolta a kiírásból, így feltételezem, hogy azügyben konszenzus van, ezért nem merült fel.
2022. jún. 29. 15:24
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!