Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Valaki magyarázza el nekem...

Valaki magyarázza el nekem legyen szíves, hogy mi a jó a "mócsingos" marhapörköltben?

Figyelt kérdés

Ugyanis hallottam már a múltban ezt a kifejezést párszor - főleg az egyik Rejtő regényben: "Vagy ki nem ismeri a gyomorsavtúltengéses barátunkat, aki öt éve mindennap huszonnégy órával elhalasztja a szigorú diéta betartását, mert midőn legkeményebb az elhatározása, éppen borjúpörköltet hoznak be. Minő pech! Éppen borjúpörköltet, kedvenc ételét, mócsingosan, egész rövid szafttal, aranysárga csipetkével mellette!"


Sokszor pedig egészen "áhítattal" beszélnek erről a "mócsingos pörköltről", amiről nekem rágós, ehetetlen húsdarabok jutnak eszembe.


Sokszor csináltam már marhapörköltet, sőt, gulyást is, de én már a kezdetektől fogva megszoktam, hogy csakis inaktól és a vastag hártyától mentes húsból készítem és természetesen omlósra főzöm. (Ugyanis már gyerekkoromban megutáltam a rágós, mócsingos darabokat köpködni, mert nem volt megfelelően előkészítve és/vagy megfőzve a hús.)



2022. márc. 31. 00:00
1 2
 11/18 Mansour ***** válasza:
100%

Nem minden mócsing kemény és rághatatlan. A (megfelelő minőségű) lábszárban lévő mócsingos, copákos részek elvileg teljesen puhára főzhetők. És az ilyen húsból készült pörkölt szaftja valóban sűrűbb és tartalmasabb, mint a színhúsból készülté. Az ehetetlenül rágós mócsingot nyilván én sem szeretem, de ha megfelelően megpuhul, akkor sokkal finomabb az ilyen hús, mint a mindentől megtisztított, zsírtalan színhús.

Sokan a rághatatlan mócsingokkal szerzett gyerekkori élmények miatt utálják meg az ilyen húsokat. Nekem is voltak ilyen élményeim, és tizenéves koromban, meg még utána is jó ideig csak a színhúst voltam hajlandó megenni. De lassanként sikerült magam ezen túltenni, és nem bántam meg! :)

2022. márc. 31. 10:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/18 anonim ***** válasza:
96%
Aki szereti annak jò. Van aki zsíros mòcsingot szereti és megfullad attòl ami szàraz, ízlés dolga.
2022. márc. 31. 10:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/18 anonim ***** válasza:
93%

Valóban a mócsing eléggé tág fogalom.

Lehet kemény mócsing, elrághatatlan inakkal, porcokkal és lehet a puha mócsing, ami lehet háj, vagy elfőzött izmok.

Gyakorlatilag pl. a sertés körömpörkölt egy mócsinghalmaz, mégis sokan imádják.

2022. márc. 31. 10:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Jól írja a #11!


Én pl. csak a színhúst eszem, és veszem a fáradságot hogy pl. egy marhalábszár esetén "kifilézzem" a kollagének, inak közül a húst. De az étel ízéhez is rengeteget adnak ezek a "mócsingok", tehát kár lenne még nyersen eltávolítani, és csak a színhúst megfőzni pörköltnek.

2022. márc. 31. 10:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/18 anonim válasza:
15%
"Barátunk" valószínűleg a dinnyehéjat is szereti.
2022. márc. 31. 10:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
Egyszerűen finom és kész.
2022. márc. 31. 12:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 A kérdező kommentje:

#11

Tökéletes, részletes magyarázat. Így már értem.


A rejtős idézet pedig az "Az elsikkasztott pénztáros" c. könyvből származik.

2022. márc. 31. 17:47
 18/18 A kérdező kommentje:
Egyébként főztem már én is marhalábszárból pörköltet úgy, hogy a hús vajpuha lett, ezért se értettem hogy mi ez a dolog a "mócsing" körül (ami az én olvasatomban a gyerekkorból megmaradt elrághatatlan, gumiszerű húsrészeket jelent). Egyébként ami a körömpörköltet illeti, az se mócsingos ha jól meg van csinálva, hanem inkább "porcogós", akárcsak a malacfül. Valamiért nekem a "mócsing" szó kevésbé szimpatikus.
2022. márc. 31. 17:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!