Hogy kell töltött káposztát készíteni olyan jó cigányosan?





"Pfuj savanyú káposztát belerakni?! Úristen!"
hol élsz te, dobozban?? abból kell csinálni.










'Pfuj savanyú káposztát belerakni'
Elhiszem hogy jól főznek, ízlés dolga az édeskáposzta, de ha elolvasod a történelmi recepteket, a savanyított káposzta "tehénhússal" vagy "berbécshússal" stb. az eredeti.
Ettem már savanyítatlan káposztából ilyent is, olyan is vendégségben, de nem szívesen emlékszem rá :-)
Na megint egy ötlet! Nem ettem még paradicsomos rántással de majd megpróbálom. Igaz, kilógok itthon a sorból, mert a paradicsomos káposztát nem szeretem .. de az nagyon paradicsomos.
Különben káposztát sokféleképp csinálunk itthon. Rá is igaz mint a rántottára, hogy kapásból fel tudok sorolni tucatnyi elkészítési módot.
1. nagy csoport: töltöttkáposzták.
2. nagy csoport: húsos káposzták (ezen belül alcsoport a székelykáposzták és a rakott káposzták)
Legtöbbször így készül: húsos szalonnán dinsztelt hagyma, megszórva jól gombaporral (saját készítmény), megépíteni a lábast káposzta - csülökdarabok - körömdarabok - húsdarabok - pár tucat sonka-csík váltakozó rétegeivel, felönteni, fűszerezni (adj neki borsot, ne sajnáld, de frissen daráltat!). Jöhet oregáno (saját termés,nem sok) bazsalikom (nem sok) pár levél tárkony. Felöntve, ha már feladta a zsírját meghinteni jóféle paprikával. Sok lében főzzük lassú tűzön vagy 6 órát.
A megmaradt léből korhelyleves készül bőrösvirsli karikákkal, pirítós kenyérrel.
A lábas 10 literes "káposztás" , attól függ hogy jön össze a család, 3-4-ik melegítésnél a legjobb!
Kell már venni egy nagyobb lábast ! /Hál' Istennek :-)/
Gyengegyomrúnak, kákabelűnek nem ajánlom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!