Tudtátok, hogy ezek az ételek igazi beregi Tiszaháti ételek?
nyári halászlé beregi módra, savanyú halleves, csíkleves ( csíkos káposzta).
Bereg, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye beregi része.
Nem tudtam.:)... de azt hiszem ezeket az ételeket nem is ismerem.
Elmondanád, hogy a "nyári halászlé beregi módra" miben különbözik a többi halászlétől?
A csíklevesről is mondhatnál pár szót, ami csíkos káposztából készül.
Én csak a korhely levest ismerem, amit savanyú káposztából csinálnak, füstölt hússal.
2-es persze :)
A beregimuzeum.hu-n találtam ezeket a recepteket.
Nyári halászlé beregi módra
(6 személyre) 1,5 kg vegyes hal, 5 darab zöldpaprika, 5 darab paradicsom, 6 darab nagy
krumpli, 2 fej vöröshagyma, 3 dkg só, 3 dkg őrölt paprika, 1 tojás, 5 dkg liszt, 1–2 cseresznyepaprika.
Amegtisztított halat szeletekre vágták és lábasba rakták, hozzátettek egy paradicsomot,
egy-két zöldpaprikát, 1–2 cseresznyepaprikát, 1 kanál pirospaprikát, sót és a kockára vágott krumplit. Felöntötték vízzel és hozzáadták az apró kockára vágott vöröshagymát. A
forrástól számított 50 percig főzték. Majd a megfőtt halat kiszedték, a levet leszűrték. A
lébe tetszés szerint tésztát főztek. Tálaláskor a halat előre a tányérokba rakták, és rámerték a tésztás hallét.
Csíkleves (csíkos káposzta)
40 dkg savanyú káposzta, 2 babérlevél, 4–5 szem bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál
zsír, 1 púpozott evőkanál liszt, késhegynyi piros paprika, só, cukor, ecet, 10–12 db csík.
A kimosott, kinyomkodott savanyú káposztát másfél liter vízben feltették főni. A megtisztított felvágott hagymát a zsíron megfuttatták, a lisztet megpirították, piros paprikával
megszórták és egy kevés hideg vízzel simára keverték. A levest berántották vele. Megsózták, csipetnyi cukrot tettek bele. Ha nem lett elég savanyú, egy kis ecettel savanyították.
A csíkot éles késsel lefejezték, és a belső részeket a nyakánál egyből kihúzták. Az így
megtisztított halakat jól megmosták, levesbe dobták és egyszer felforralták; alig kellett
főzni, mert nagyon hamar megpuhult. (Pákozdi Judit, 1992. 71.)
Paprikás lisztbe forgatva meg is sütötték a csíkot. Feldarabolva pörkölt is készült belőle.
Ma már kiszáradtak ezek a kis patakok menti vad vizek, de az 1950-es években, a
vízililiomáról híres Csaronda-patak árterületében még kosárral merítették a vizes, nádas
helyekről a csíkot, és készítették a csíkos káposztát és a többi ételeket. A lápos területek
lecsapolásával ez teljesen megszűnt.
Tehát az élet egyik tartópillére a XVIII. század végéig az erdőgazdálkodás, az erdőgazdálkodásra alapuló állattenyésztés volt, amely a hússzükségletet biztosította, kiegészülve
a vizekre épülő halászattal, a mocsaras területeken a csíkászással.
2-es vagyok
Köszönöm, érdekes volt!
Nekem a halászlé recept azért szimpatikus, mert nem kell passzírozgatni a léhez semmit.
A csíkhallal kapcsolatban meg itt találtam egy hangulatos leírást, egészen megjött a kedvem hozzá!:
Inkább mondanám, hogy ezek feledésbe merülő ételek.
A folyószabályozások előtt az ország jelentős területe mocsaras, lápos vidék volt, nem csak a Tisza mentén.
A réti csík másik elnevezése az ásott hal beszédes... könnyen beszerezhető hal volt a mocsaras vidékeken, a hal volt a legolcsóbb hús, megették a réti csíkot is.
Most igencsak gondban lenne, aki káposztás csíkot szeretne, arasznyi méretű, hüvelykujj vastagságú halacskák, elég régen védetté nyilvánították, a régen tömegesen, könnyen beszerezhető csíkhal állomány nagyon megritkult, sokan még nem is láttak élő csíkot.
Általánosan jellemző, hogy a régi ételeknek ma már a töredékét sem ismerjük.
Lehet hallottunk, olvastunk róla, de megkóstolasukra nincs alkalom, kiveszőben vannak az alapanyagok.
Csak a vizben élő állatok listája a teljesség igénye nélkül: folyami rák réti csík, tokfélék, galóca, béka.
A vízi növényekről is egy érdekesség: inséges időkben megették a sulyom termését is, megőrölve liszt helyett használták... mostanság sokan azt sem tudják, mi az a sulyom.
Ezt könyvet vadászd le valahonnét, ha érdekel a téma, nekem megvan. Még a varjúpörkölt is benne van.
És ezeket ismeritek? Kicsit dél felé a Tisza mentén
Tormás sertésnyelvleves
Zöldbabos bárányleves
Savanyúkáposztás pulykaleves
Kunsági húsgombócos paradicsomleves
Tejfölös kacsaleves
Marhahúsleves egressel
Libaleves libatepertőgombóccal
Kakasleves törökösen (mazsolával, szőlővel, egressel, fűszerekkel)
Ezt a gyűjteményt Dr. Simon Tamás írta, Közép-Tiszai ízek címmel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!