Milyen autentikus IGAZI görög ételek vannak (gyros, souvlaki, muszaka, dolma stb. - azaz minden Közel-keleti, balkáni és kaukázusi étel kilőve) amely kifejezetten az ország kultúrájára jellemző?
Az a bajom hogy a görög és a török konyha ételei napjainkra annyira egybe mosódtak (ez nem is csoda a 400 éves török hódoltság miatt) hogy az igazi VALÓBAN görög ételek szinte alig kapnak figyelmet. (Amúgy senki ne jöjjön olyan ételekkel, amikben olyan alapanyagok vannak mint a paprika vagy paradicsom - ld. horiatiki/görög saláta. Hiszen ezeket a zöldségeket a spanyol konkvisztádorok tevékenysége előtti időkben, azaz a 16. és 17. század előtt nem is ismerhették a görögök - sem pedig más európai ország. Ezek a zöldségek inkább a 19. század vége felé kezdtek a görögöknél elterjedni.)
Valahol úgy olvastam hogy a görögök a török hódítás előtt (többnyire az ókorban) ökröt, juhot és kecskét sütöttek nyílt lángon az istenek tiszteletére és természetesen a saját örömükre. Az étrendjük tejből, joghurtból és sajtból is állt (olyan sajtból amely nagyon hasonlított a mai fetához). Árpából és búzából kenyeret készítettek. Olajbogyót tartósítottak és ettek, főzéskor olívaolajat használtak. Különféle (számomra idáig ismeretlen) zöldségeket termesztettek a kertjükben, halászhálókkal a sziklás partokon kutattak halak, polip és más tenger gyümölcsei után. A cukor ezekben az időkben nem létezett, ezért az ókori görögök mézzel és gyümölccsel elégítették ki az „édesség utáni vágyukat”. A szőlőt és a fügét különösen nagyra értékelték ebből a szempontból, frissen és szárítva is egyaránt fogyasztották. A bor pedig minden étkezés fontos része volt náluk.
(Ráadásul tőlük származik a mai halszósz őse - amit erősen lesózott, és napon erjesztett halak húsából, préseléssel állítottak elő - ők "garos" néven említették, ezt vették át tőlük a rómaiak, amit ők tovább finomítottak és ők már "garum"-nak hívták. Aztán ebből lett a mai modern olasz Colatura di alici - ami jelenleg az egyetlen ismert európai halszósz.)
Viszont kíváncsi vagyok hogy a fentieket figyelembe véve tényleg mely fogások azok, amelyek valóban "autentikusnak" tekinthetők a görög konyha szempontjából?
Az ógörög érdekel vagy a modern görög konyha?
400 évig voltak a torokok az Oszmán Birodalommal a mai Görögország területén később közel 4,5 millió bevándorló érkezett a Kis-Ázsiai katasztrófa alatt a mai Görögországban 1924 körül mivel Atatürk üldözte őket. Egy részük nem volt görög hanem török mondjuk úgy “kis-ázsiai” akik szépen beleolvadtak a helyiekbe. Nagyon sok olyan vezetéknév van ma is amelyek török gyökerűek: Ousmanoglou, Sinosoglou, Kesoglou, Elmaloglou, Ardicoglou. Gondolom érted hogy ezeknek semmi köze a görögökhőz de az évszázadok és a politikai vezetés irányítása alatt beolvadtak és főleg Észak-Görögországban telepedtek le. Mellettük van úgy 1,5-2 millió Pontioi akik a földrajzi részen Pontoson éltek (Fekete - tenger partvidéke) és foleg kereskedők voltak. Ezek az emberek hozták magukkal a kultúrájukat, a hagyományokat, a konyhájukat. Ezért is annyira hasonlít a görög és a török illetve a földrajzi fekvés, hasonló gyümölcs zöldség termés, habitus stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!