Hülye kérdés, de a Koreai konyhán a tészta az spagetti tészta? Amivel így állandóan degeszre eszik magukat:D.
Hát, mivel azt mondod, én inkább majd ott szeretnék venni, mivel igazából az Auchan az amúgy is jó bolt, és legalább vásárolhatok ott legalább valami értelmeset is az életemben.
Szerencsére könnyebb a beszerzése hazánkban is, ahogy mondtad. Ezt csak alátámasztani tudom/lehet.
És a szószokkal mi a helyzet?! Ezekről nem tudnál nekem valamit mondani, hogy beszerezhetőek-e itt nálunk? (ha nem az se baj, csak érted, ha már beszéljük ezeket, ÉS ÉN BAMBA VAGYOK AZ ÉLETHEZ, ÍGY KB. NEM TUDOK SEMMIRŐL XD, mondom Te hátha tudnál valamit a szószról/öntetekről ott) Például a csípős szósz, ami abban a bögrés tésztában van a chilis-ben. (néztem, hogy mi van ráírva, meg van-e nevezve az a szósz, DE úgy emlékszek nincsen). És mivel a koreaiak általában sok csípőset esznek (úgy informálódtam több felől is XD), így csak azt kérdezném. Ha van másféle szósz is, akkor csak olyanok érdekelnek jelenleg, amik erre a tésztára valóak. (csak a csípős az most nagyon)
Ez a legelterjedtebb ázsiai csípős szósz, gyakorlatilag minden kelet-ázsiai ételhez használható:
Van egy olcsóbb magyar megfelelője, ami majdnem olyan jó: [link]
De lehet használni az Erős Pistát, vagy ahhoz hasonló csípős paprikakrémet is, teljesen jól illik az ázsiai kajákhoz.
Koreában egyébként hasonló szárított fűszerpaprikát használnak, mint mi, csak nem olyan finomra őrölve, hanem durvábbra: [link]
Fontos még a szójaszósz. A koreaiak a japánhoz hasonló típusú szójaszószt használnak, tehát a japán is megfelel. Abból van ez minőségi, drága fajta: [link]
De van olcsóbb fajta, is ami nem rossz: [link]
Aztán használnak még különféle halszószokat, ilyenből nálunk inkább csak a thai változat kapható: [link]
Azt nem tudom, hogy ez mennyire hasonlít a koreaiakhoz, de gondolom, nagyon más nem lehet.
De ezek a szószok nem tésztaszószok olyan értelemben, mint mondjuk a bolognai, hanem ételízesítők. Tehát kell csinálni egy pirított húsos/zöldséges alapot, azt kell ízesíteni a szószokkal, és úgy lehet a tésztára tenni.
Tésztát meg ilyet vegyél: [link]
Áhh, az a baj hogy akármilyen ételről van szó... Én utálom az Erős Pistát, meg mindenféle paprikakrémet. Az íze nekem nagyon rossz.
Nah ezt nem tudtam a Koreaiakról, hogy hasonlót használnak. Köszi az infót.
Wooowww, nagyon nagyon köszönöm, hogy ennyi mindent leírtál, meg ajánlottál nekem ^.^ .
Uhh ezt a marha erős szószt már kóstoltatták velem. Elsőnek megijedtem tőle, mert ugye fokhagyma is van benne (de azt mondta a család tagom, hogy nem érződik benne, ha nem a fokhagymásabb szósz az). És megkóstoltam, tényleg erős nekem, de nagyon kellemes.
A többit is megnéztem így gyorsan.
A thai az szerintem kicsit ízesebben eszik, vagyis érted.. több mindent adnak hozzá SZERINTEM az összetevőkhöz is, hogy ízesebb legyen. Én így tudnám a thai konyhát elképzelni XD. De sok különbség nem lehet köztük.
Hát, akkor nehezebb dolgod lenne Koreában, mert szerintem az Erős Pistás ízvilág eléggé ott van.
A thai konyháról nagyjából stimmel, amit írsz. Ott elsősorban az alapízek harmóniájára törekednek, tehát minden ételben van sós, édes, savanyú, keserű és csípős, csak különféle arányban. Amúgy a thai sok szempontból átmenet az indiai és a kelet-ázsiai konyhák között. Eléggé más, mint a koreai.
Lehet nehezebb lenne, de az azért jó pontnak számít, hogy megeszem a csípős dolgokat.. csak az nem, hogy Erős Pistás. (de ha nem érződik annyira az a nemtom milyen íz, ami a Pistában van, akkor szerintem nem lenne nagy baj vele).
És az a szója szószos tészta, tudoood, ami ilyen sötét barnás az az öntet vagy valamibe bele van forgatva?!, mint a.. Uhh bocsi, példát sajna nem tudok és a képet sem találom róla, szóval csak valahogy elképzelni lehet. De az milyen szerinted?! Hirtelen csak a szója szósz jutott róla eszembe ami olyan színű. És úgy magában ették (persze valami más is ott volt és azt ették vele, de a tésztát azzal a szósszal ették ami rajta volt)
Eléggé. Így ahogy elmondtad.
Általában ilyen pirított zöldséges és/vagy húsos szószokba forgatják bele a tésztát. A szósz sokféle ízesítésű lehet, van amelyik nagyon szójaszószos, van amelyik egyáltalán nem. Gondolom ez akkor szójaszószos volt. És lehet, hogy nem is mindig csinálnak ilyen zöldséges, húsos alapot, hanem csak a szószt. Lehet, hogy náluk lehet is kapni ilyen kész tésztaszószokat. De én nálunk ilyet még nem láttam.
Szerintem ha ilyen koreai jellegűt akarsz, akkor a minimum az, hogy olajon hagymát pirítasz, és abba kevered bele a szójaszószt és a csípős szószt. De az igaz az, ha zöldséget, húst és gombát is teszel bele, valahogy így: [link]
Ez mondjuk üvegtésztából van, az nálunk nagyon drága, de megcsinálható rendes tésztából is.
Ja és a szószok mellé fontos még a szezámolaj is, az is nagyon jellegzetes ízt ad hozzá. De olyan sötétebb színű legyen, mert világosak ízetlenek.
Köszönöm szépen a rengeteg segítséget. <3
Örök hálám, így a koreai dolgok miatt, amikben tényleg sokat segítettél.
Akkor jól gondoltam, hogy szójaszószos volt, de majd valahogy ha megcsinálom akkor kiderítem. De az a csípős íz az kell hozzá, de gondolom az nem a szójaszószban van, hanem valami csípős szószt kevernek bele pluszba. Pl.: ilyet
vagy hasonlót.
Nagyon guszta ez az étel. Igyekszek majd megcsinálni, mert amúgy sok mindent nem szeretek amiket elmondtál az "összetevőkből".
Van egyébként eleve chilis szójaszósz is, de szerintem azt nem annyira használják. Inkább valami csípős szószt, amiből rengeteg féle van. Vagy még inkább a paprikapelyhet, amit korábban belinkeltem. Az brutál erős, és hasonló íze van, mint a magyar fűszerpaprikának. Ezért is van az, hogy az ilyen koreai kaják kicsit magyaros, gulyásos ízvilágúak.
Hát, próbálkozni kell, meg lehet szokni az olyan dolgokat is, amit az ember elsőre nem annyira kedvel. Persze ami nagyon nem ízlik, azt nem kell erőltetni.
Jól hangzik ^.^ .
Akkor majd kipróbálom, ha sikerült beszereznem.
A gulyás levest én nem szeretem XDD, de akkor megpróbálom megszeretni jobban.
Ugye a lecsóhoz nem hasonlít?! Mivel mondtad a magyaros kajákat. (és a lecsóval meg ki lehet kergetni a világból, meg a szagával.. már egyből megérzem, ha a házban lecsó van-.-)
Naná, jól mondod.
Elég fura ízlésed van, mert pl. a gulyásleves elég közkedvelt étel, szerintem az egyik legjobb magyar kaja.
Tudtommal nincs olyan koreai kaja, ami konkrétan lecsóra hasonlítana, bár nem vagyok szakértője a koreai konyhának, szóval akár tévedhetek is. Azt viszont tudom, hogy hagymát és paprikát eléggé használnak, néha paradicsomot is, tehát lehet olyan kajájuk, ami nagyjából pont azokból az alapanyagokból áll, mint a lecsó. Csak ha mondjuk tesznek bele gyömbért és szójaszószt is, akkor már a szaga és az íze is elég más lesz. Próbáld ki egyszer egy kis tányérnyi lecsóval, szórjál rá egy kávéskanál gyömbérport, tegyél bele egy evőkanál szójaszószt, és kóstold meg. Lehet, hogy így ízleni fog.
Meg nem tudom hogy vagy a halakkal és tengeri herkentyűkkel. Mert Koreában ezekből is sokat esznek. Sült polip, tintahal, rákok meg ilyenek...
Ja, és azt még elfelejtettem említeni, hogy a szószokon kívül nagyon fontos ízesítő az erjesztett babpaszta. Elég jellegzetes íze van, semmilyen magyar dologhoz nem hasonlítható. Pesten, ázsiai boltban lehet kapni, nem tudom, hogy az Auchanban esetleg van-e. A japán miso-pasztához hasonlít leginkább, az talán könnyebben beszerezhető. Lidl-ben, amikor ázsiai napok vannak, szokott lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!