Pörköltbe bor helyett?
Sajnos nem vagyok oda a bor "zamatával" megelégedbe a pörköltben, de valami savat mindenképp javasol a gasztronómia.
Olvastam, hogy egy késhegynyi szódabikarbónával ugyanolyan hatást lehet elérni.
Próbálta már valaki ?
Mik a tapasztalatok?
Nem lesz fura ízű ?
Csak egy szóra!
A pörköltbe fúszerköményt sem azért tesznek, hogy a hús állagát befolyásolja, vagy több legyen a szaft, hanem az íte miatt.
.
Nem mindegy, milyen bort használsz.
Pörköltbe csak a zamatos, jó bukéjú, testes vörösbor (Medoc Noir, Pinot Noir) való.
.
A pincepörkölt nem csupán zamata miatt készül borral, hanem:
- szőlőhegyen több a bor, mint a víz és könnyebb is hozzájutni;
- az alföldön sincs olyan jó ízű vizet adó kút, mint az említett vörösborok.
10-es.
Lehet, hogy én tudom rosszul, de a savat a hús puhulása miatt teszik bele. "Valami sav kell a húshoz, mondta a TV-ben a mesterszakács."
Persze aki az ízét el tudja viselni, akkor az íz miatt is.
Áháááá, most olvasom, hogy a sav nem a hús puhításához kell, hanem , hogy lezárja a rostokat és nem szárad ki a hús.
Akkor a bor inkább az egyben, nagy darabban sütött húsokhoz jó.
Mindig tanul az ember valamit, ugye agyeldobósok ?
:)
Eleve ha a savas dolgot akarod mással kiváltani, akkor erre a szódabikarbóna totál alkalmatlan, mert az viszont lúgos.
Ha a bor íze nem tetszik, akkor térj vissza a jó öreg paradicsomhoz!
Úgy látom moderáltak minimum 2 hozzászólást.
Szóval az nem biztos, hogy ugyanarra a dologra nem jó a sav és a lúg egyaránt. Nem írom le mégegyszer , mert valakinél kicsapta a biztosítékot a korábbi példám és "feljelentést" tett.
Miatta még a krimikből is kihagyják a lúgos/savas ballonokkal közlekedő fekete szemüveges "takarítót".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!