Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Lehet csinálni házilag párizsi...

Lehet csinálni házilag párizsit? Úgy értem olyasmit ami az elején kenhető hús majd megszilárdul s szeletelhető.

Figyelt kérdés
2019. márc. 26. 20:02
 1/3 Noblesse Oblige ***** válasza:
100%
Igen.
2019. márc. 26. 20:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
Hogyan?
2019. márc. 26. 20:07
 3/3 anonim ***** válasza:
78%

„ Az itt leírt párizsi sok más felvágott (a húsipari szakzsargonban vörösáru)

alapmasszája.


50 dkg sovány disznóhús

20-25 dkg marhahús (lehet ez is disznó)

15-20 dkg zsírszalonna

1 dl hideg víz


2 dkg bio fűszersó

2 g őrölt (fehér)bors

0,5 g őrölt szerecsendióvirág

0,5 g őrölt koriander

0,3 g őrölt gyömbér

0,2 g őrölt kardamom

0,2 g őrölt paprika

(1-2 ek keményítő)


A húst nagyon alaposan letisztítjuk, kockákra vágjuk és a kockázott zsírszalonnával együtt 2-3 órára betesszük a fagyasztóba. Nem szabad kopogósra fagyasztani, akkor jó, ha éppen megkeményedett. Az ilyen hús nem kenődik bele a darálóba, könnyebb finomra darálni. A szalonnát és a húst apró lyukú (kb. 3 mm) darálón ledaráljuk. Ha csak nagyobb lyukú tárcsánk van, érdemes többször áthajtani. A darált hús a fűszerekkel és a jéghideg vízzel finom péppé turmixoljuk. Ha kell annyi vizet adhatunk hozzá, hogy sűrűn folyó masszánk legyen Ha puhább állományú felvágottat készítünk, lehet bele 1-2 evőkanál keményítőt és annyi további vizet adni, hogy lágy masszát kapjunk.


Ha parizert csinálunk, akkor ezt a kész masszát folpackal bélelt formába öntjük, vagy fólia műbélbe töltjük, lehetőleg kevés buborékkal. Ráhajtuk a folpackot és a formát tepsibe állítva (nehogy az esetleg kicsurgó leve beleégjen a sütőbe) 75 fokon kb. 3 órán át hőkezeljük. Kihülés után hűtőben tároljuk a másnapi felvágásig."


[link]

2019. márc. 26. 20:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!